Tickets
Shop
Inlineskaten 21 jun 2022

Skeeleren als basis voor de winter of als leuk zomers tijdverdrijf?

Het zijn drukke weken voor de marathonrijders. De Reggeborgh Marathon Inline Vierdaagse is nog maar net achter de rug, maar komende vrijdag wachten de Daikin NK in Achterveld alweer. Voor veel ploegen is dat de belangrijkste skeelerwedstrijd van het jaar. Maar hoeveel waarde hechten de topteams eigenlijk aan het inlineskaten in de zomer? Zien zij het vooral als een goede training voor de winter of hebben ze ook serieuze ambities om voor de prijzen te rijden?

Foto : Neeke Smit

Roy Boeve is ploegleider bij Reggeborgh. Hij kiest er bewust voor om bij skeelerwedstrijden niet langs de kant te staan coachen. “De jongens uit ons team maken zelf een plan hoe ze de wedstrijden willen gaan rijden, daar bemoei ik me niet mee. Ik vind dat ze in de zomermaanden vooral plezier moeten hebben. Natuurlijk moeten ze hard trainen en goede wedstrijden rijden, maar dat kan ook prima zonder coach. Daarmee zeg ik niet dat het skeeleren niet waardevol is hoor, het is een prachtige sport. Maar ik vind het de charme van de skeelerwedstrijden dat je lekker vrijuit kunt koersen. Win je een keer niet, dan volgt er weer een nieuwe wedstrijd. Op het ijs willen we koste wat kost alle wedstrijden winnen, dat vergt een andere aanpak."

Peter de Vries, ploegleider van de marathonploeg van Jumbo-Visma, is ook duidelijk. “Wij zijn een schaatsploeg. In de trainingen die we deze periode doen werken we toe naar oktober, dan willen we zo goed mogelijk aan de start staan bij de eerste wedstrijden op het ijs. De skeelerwedstrijden die we in het voorjaar en in de zomer rijden moeten passen in ons programma richting de winter. Maar de meeste jongens in onze ploeg vinden skeeleren wel heel leuk om te doen. Een half jaar zonder competitie zou ook te lang zijn. Dan is een wielerkoers of een marathon van een uur een goede wedstrijdprikkel."

Jordy Harink werd al twee keer Nederlands kampioen inlineskaten. In 2018 pakte hij in Arnhem z’n eerste titel op de marathon. Twee jaar later op het Circuit Zandvoort deed Harink dat nog eens dunnetjes over. Hij kijkt uit naar het NK van zaterdag. “Ik denk dat het voor ons als marathonschaatsers in de zomer een heel mooi doel is om naartoe te leven. Voor mij als aanvaller zal het lastig worden om te winnen, zeker omdat we het moeten opnemen tegen de sterke blokken van A6.nl en Reggeborgh. Het NK is een speciale wedstrijd voor mij, de belangrijkste wedstrijd van de zomer. Daar plan ik mijn vakantie wel omheen. Ik heb er zin in en ga met veel ambitie van start."

In 2020 pakt Jordy Harink voor de tweede keer de Nederlandse titel | Foto : Neeke Smit

Brit Qualm (21) rijdt bij A6.nl. Ook voor haar is het Nederlands kampioenschap het hoofddoel deze zomer. “Ik richt me dit jaar voornamelijk op de marathons, komend weekend is dus heel belangrijk. Niet alleen voor mijzelf, ook voor de rest van ons team. We zijn in de basis een marathonploeg, dus we willen presteren in Achterveld.” Qualm, die de afgelopen maanden al verschillende keren op het podium eindigde, is blij dat ze bij A6.nl veel gezamenlijke skeelertrainingen heeft. “Bij mijn vorige ploeg (Fortune Coffee) lag de focus meer op het schaatsen en stukken minder op het skeeleren. Nu trainen we vaker met elkaar op de skeelers en rijden we als ploeg deze zomer veel wedstrijden. Daar word ik sterker van."

Terug naar Peter de Vries. Hij legt uit dat zijn ploeg tijdens skeelerwedstrijden al bepaalde dingen traint voor het winterseizoen “Dingen die de afgelopen maanden op het ijs niet goed gegaan zijn proberen we nu tijdens skeelerwedstrijden te verbeteren. Bijvoorbeeld hoe positioneer je jezelf tijdens de finale? Hoe creëer je een ideale trein en hoe trek je zo goed mogelijk de sprint aan? Dat zijn zaken die je in de zomermaanden natuurlijk prima met elkaar kunt trainen." Bij A6.nl gebeurt dat ook. Qualm: “Het is goed om in de zomer veel wedstrijden te rijden. We merken ook dat we elkaar tijdens skeelerwedstrijden steeds beter leren kennen. Communicatie is heel belangrijk, daarom is het goed om zo veel mogelijk wedstrijden met elkaar te rijden. Straks in de winter kunnen we daar ons voordeel uit halen. Tot nu toe ben ik heel tevreden over hoe het gaat. Hopelijk kunnen we op het NK iets moois laten zien."

Brit Qualm en Elsemieke van Maaren in actie in Staphorst | Foto : Neeke Smit

Hoe belangrijk is het NK inlineskaten dan voor de mannen van Jumbo-Visma en Reggeborgh? “Wij gaan niet van start om alleen maar mee te rijden", zegt De Vries. "Een titel winnen is iets speciaals. Samen met het Open NK in Hallum is dit de belangrijkste skeelerwedstrijd van het jaar. Maar als schaatsploeg worden we uiteindelijk afgerekend op onze prestaties op het ijs. Daar moeten we maximaal presteren. Als we op het NK marathon in Achterveld winnen is dat een mooie bonus voor de rijders én de sponsors.”

Ook bij Reggeborgh wordt er wel degelijk veel waarde gehecht aan het NK. “Er valt wel een titel te winnen hè. Als je meedoet, moet je ook vol voor de overwinning gaan” vindt Roy Boeve. “Zeker als je kijkt naar de sterkte van de ploeg. Gary Hekman en Crispijn Ariëns hebben het NK al zo vaak gewonnen, die kunnen altijd iets extra’s tijdens zo’n wedstrijd." De Vries denkt dat zijn ploeg zeker kans maakt op de overwinning. “De afgelopen weken hebben we in ons trainingsprogramma wel rekening gehouden met deze wedstrijd. Tijdens de Vierdaagse werden onze rijders iedere dag beter, dus ik denk we met Casper de Gier, Harm Visser en Robert Post drie mannen hebben die goed genoeg zijn om mee te strijden om de Nederlandse titel.”

Casper de Gier is een van de kanshebbers op de Nederlandse titel | Foto : Neeke Smit

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan