Tickets
Shop
Kort door de bocht 21 jun 2022

Kai Verbij krijgt sportiviteitsprijs Spelen, Yvonne Van Gennip opent sportschool

Rubriek van nieuws en wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Vincent Riemersma

Kai Verbij ontvangt prijs voor sportiviteit 
Tijdens de Winterspelen in februari zag Kai Verbij zijn kansen op een medaille in rook opgaan, toen hij zich gedwongen voelde om de Canadees Laurent Dubreuil voor te laten op de kruising van de 1000 meter. Het gevolg was dat Dubreuil de zilveren medaille veroverde en dat Verbij zonder eremetaal huiswaarts keerde. Het Internationaal Olympisch Comité beloont het gedrag van de Nederlander, die niet voor eigen gewin ging, met de Visa Award. Dit is een prijs voor het meest inspirerende moment dat op de Olympische en Paralympische Spelen de waarden van vriendschap, acceptatie en inspiratie weergeeft. 

Voor Verbij is dit de bevestiging dat hij in februari de juiste keuze gemaakt heeft, ondanks dat hij na afloop vaak te horen kreeg dat hij voor zijn eigen kansen had moeten gaan. "Je vraagt je altijd af of je de juiste beslissing maakt in een fractie van een seconde, maar ik ben er ook heel trots op dat mensen over de hele wereld hebben gestemd voor deze prijs en mijn besluit waarderen. Het geeft mij het gevoel dat ik de juiste beslissing heb genomen. Ik denk dat sportiviteit boven persoonlijk succes moet gaan en dat is nog belangrijker op de Spelen, waar veel individuele sporters zijn", zegt Verbij.

Voor Verbij draaide de 1000 meter uit op een deceptie, maar hij houdt er toch een prijs aan over. | Foto : Vincent Riemersma

Aan de prijs is een geldbedrag van 50.000 dollar (omgerekend 47.000 euro) verbonden. De andere award werd gewonnen door het Oekraïense paralympisch team, dat het geld doneert aan het nationale paralympisch comité. 

Van Gennip opent eigen sporthal
In Haarlem is onlangs de Yvonne van Gennip Hal geopend. De drievoudig olympisch kampioene is afkomstig uit Haarlem en vanwege haar prestaties is zij door de jury en de stemmers verkozen om naamdrager te worden van het gebouw. De sporthal is al enkele maanden in gebruik door studenten en sporters. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan