Tickets
Shop
Inlineskaten 14 jun 2022

Klassementsleider Van der Horst wil van vierde plaatsen af

'Barre Beuker' Kevin van der Horst heeft dit inlineseizoen iets met het getal vier. Hij eindigde in alle vier Reggeborgh Marathon Inline Cup-wedstrijden op deze positie. Een Vierdaagse zou hem dus goed moeten liggen…

Foto : Neeke Smit

Tijdens de Reggeborgh Inline Vierdaagse wordt er niet alleen gestreden om de dagzeges en de eindoverwinning in de Vierdaagse. De wedstrijden tellen ook mee voor de Reggeborgh Marathon Inline Cup, de competitie die de constante Van der Horst leidt. Toch zijn de punten voor dit klassement niet het belangrijkst, hij wil komende week graag een keer eindelijk het podium beklimmen. “Ik schijn iets met het getal vier te hebben. Het is leuk om het oranje pak te dragen, maar ik wil nu wel eens meedoen om de podiumplekken. Wat mij betreft is het doel een dagzege, die ook weer veel punten oplevert. Na afloop van de Vierdaagse zie ik wel hoe ik ervoor sta in het klassement.”

Hoewel hij steeds op een ondankbare plek eindigt, moet hij ook tevreden zijn met de stappen die hij gemaakt heeft. “Tuurlijk mag ik niet klagen met alle vierde plekken. Vorig jaar zat ik veel verder van het eremetaal af. Maar omdat ik steeds het idee heb dat ik net zo goed ben als de podiumklanten is die vierde plaats zuur. Tijdens de laatste wedstrijd in Nijelamer eindigde Ronald Haasjes als derde en ik vond niet dat ik minder was dan hij."

Reggeborgh-rijder Ronald Haasjes is tijdens wedstrijden concurrent van Van der Horst, maar daarnaast ook vriend en trainingsmaat. Samen met Jurrian Haasjes, Marthijn Mulder, en Gerwin Smit zijn ze de 'Barre Beukers'. Een groep van gepassioneerde marathon- en inlinesportliefhebbers uit de gemeente Staphorst die een podcast presenteren, waarin ze de actualiteiten uit hun sporten bespreken. Wanneer hun schema’s het toelaten, trainen ze samen.

De Barre Beukers geven op unieke wijze en met passende bijnamen commentaar op de wedstrijden. 

Onderling is er sprake van rivaliteit. “We proberen elkaar op scherp te zetten. Als ik in het oranje pak rijd, hoor ik dat non-stop vanaf een half uur voor de wedstrijd. Dat zijn allemaal trucjes om mij uit balans te brengen en de druk op te voeren. Andersom gebeurt dat ook. Tijdens de wedstrijd in Nijelamer streed ik met drie mannen van Reggeborgh om de derde plek (achter de ontketende Belgen Bart Swings en Jason Suttels, red.). Ronald sprong weg uit het groepje achtervolgers en ik zei na afloop: die bos bloemen heb je aan mij te danken, want ik liet je wegrijden. De skeelersport kent elkaar allemaal op deze manier, het is een hechte community.”  

In Nijelamer 'gunde' Van der Horst (vierde positie) Ronald Haasjes (derde) de derde plaats.. | Foto : Neeke Smit

Van der Horst heeft op skeelers nog nooit een skeeler-vierdaagse gereden, maar is er wel bekend mee vanuit de marathonsport. De Staphorster hoopt op zware dagen. “Je moet jezelf goed verzorgen en er elke dag mentaal klaar voor zijn. Natuurlijk gaat iedereen de laatste dag voelen in zijn benen. Hoe zwaarder de koersen, des te beter dat voor mij is. Ik heb niet de topsnelheid van iemand als Bart Hoolwerf, maar wel een redelijke sprint als de wedstrijd zwaar genoeg is. Hopelijk is mijn team Okay/KPMS weer een stapje beter, zodat we als ploeg kunnen koersen.”

Voor komende week ziet Van der Horst de mannen van Team Reggeborgh als grootste concurrenten. Ook Team a6.nl met Peter Michael, Casper de Gier van Jumbo-Visma en Jordy Harink vormen een bedreiging. En als Bart Swings meedoet, kunnen we hem dan al opschrijven als winnaar? “Ik vind het niet leuk om te zeggen, maar ben bang dat het wel zo is. Of hij moet Jason Suttels ook weer meebrengen. Dan geeft hij de winst misschien weer aan hem. Als je ziet wat Swings kan, hij dubbelt de gehele wereldtop tijdens de internationale wedstrijd in Madeira twee keer. Op dit moment lijkt er geen maat op hem te staan.”

De Belg stond dit seizoen tweemaal aan de start van een marathon in Nederland. Hij won de eerste in Steenwijk en gunde de overwinning tijdens de laatste wedstrijd aan ploegmaat Jason Suttels. Naar alle waarschijnlijkheid rijdt hij niet alle dagen, maar wanneer hij aan de start staat, zal hij de te kloppen man zijn. Aan de Nederlanders de taak om een tactisch plan te bedenken, zodat ze niet alleen strijden voor de plekken twee en drie. En vier…


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan