Tickets
Shop
Nieuws 02 jul 2022

Als plezier en topsport elkaar vinden op een inlineskatebaan...

Wat een genot om deze zaterdagmorgen rond te lopen op de Sjoerd Huisman Piste in Wervershoof, wanneer die verandert in een kleurige mierenhoop van skeeleraars in alle soorten, maten en leeftijden. Het vijfde Radboud International Tournament mag een aaneenschakeling zijn van races voor jong en oud, wat er met de drie dagen durende happening (met ook wedstrijden op de baan en weg in het naburige Medemblik) vooral wordt bereikt, is de naadloze samensmelting van plezier en (top)sport. Of, zoals de tweelingbroers Kay (links op de foto) en Rick Schipper zelf zeggen: "Jeugdbeleving staat bij ons voorop. Kennismaken met en doorgroeien in een machtig mooie sport. En we geloven dat we daar steeds weer in slagen." Dat is een understatement...

Foto : Hanneke Mennens

 

Honderd meter is best een eind.... | Foto : Hanneke Mennens

Nooit stoppende voorvechters van het skeeleren, of zo u wilt, inlineskaten: dat zijn ze in het gezin van de Schippertjes, wereldberoemd in Medemblik en omstreken, maar zeker niet minder bekend in de wereld op wielen.  Rick en Kay (27) maken deel uit van de nationale top. De competitie vinden ze prachtig, de jeugd enthousiasmeren interesseert hen nog veel meer. "Kinderen aan het skaten krijgen, iets mooiers is er eigenlijk niet", licht Kay toe op een rustig moment tijdens de hectische dagen van het Radboud Tournament. Vijf jaar geleden reageerden de twee op de noodkreet vanuit Friesland waar de internationale inlineskate-weekend van Haulerwijk en Wolvega ophield te bestaan. "Wij hebben toen een doorstart gemaakt, met de bedoeling er een evenement van te kneden voor de kleinsten tot senioren. En dan zo ingestoken dat de jeugd ook iets mee krijgt van sporten op een hoger niveau. Vandaar alle categorieën die we niet per se afwerken in volgorde van leeftijd."

Nog even en de teampresentatie begint.... | Foto : Hanneke Mennens

Het steeds terugkerende hoogtepunt op de zogenoemde pupillendag heeft niets met de races van doen. Wat gebeurt er tijdens de korte pauzes in het programma? In een mum van tijd de piste wordt bevolkt door onderdeurtjes die amper vijf jaar zijn, maar net zo gemakkelijk door de bochten 'lopen' als de oudere, ervaren baangebruiker. Schouder aan schouder (tenminste, met een beetje fanatasie) draaien ze hun rondjes, in afwachting van de volgende wedstrijdserie. Weer anderen proberen een spagaat-finish, voeren een proefstartje uit of oefenen de behendigheid door kriskras door de meute heen te sturen. "Heerlijk toch", merkt Rick op, zichtbaar genietend van de honderden voor zijn neus passerende deelnemers. "Zo hebben we het zelf ook beleefd, toen we vroeger met onze ouders op vakantie gingen naar Frankrijk, Oostenrijk of waar dan ook. We reden en reden, kregen er geen genoeg van. En onze ouders dachten waarschijnlijk: die jongens hebben het naar hun zin, dit doen we volgend jaar weer! Daar hadden ze gelijk in hoor, haha!"

Denemarken, ook present in Noord-Holland... | Foto : Hanneke Mennens
Rugnummers in afwachting van... | Foto : Hanneke Mennens
In de tent is er aandacht voor andere zaken.. | Foto : Hanneke Mennens
Hand in hand....altijd goed | Foto : Hanneke Mennens
Opa is wat trots.... | Foto : Hanneke Mennens
Het luisterend oor....veel gezien... | Foto : Hanneke Mennens
Ja! Pasta hoort er ook bij op zo'n lange toernooidag.. | Foto : Hanneke Mennens

 

Mag ik al starten? | Foto : Hanneke Mennens
Groepsvorming.... | Foto : Hanneke Mennens
Materiaal kan het verschil maken... | Foto : Hanneke Mennens

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan