Tickets
Shop
Inlineskaten 18 jun 2022

Alleen Swings zelf kan Swings uitschakelen

Het publiek hield zijn adem in toen Bart Swings bij de start een buiteling maakte. De superieure Belg krabbelde snel weer op en won de wedstrijd in Staphorst. Jason Suttels volgde in zijn kielzog en Casper de Gier was ‘best of the rest’.

Foto : Glenn Wassenbergh

Het Nederlandse peloton worstelde tijdens de Reggeborgh Inline Vierdaagse met de vraag hoe ze de oppermachtige Swings en Suttels konden verslaan. Ondanks wat speldenprikjes van Team Jumbo-Visma en thuisrijders Kevin van der Horst en Ronald Haasjes wist niemand het antwoord. Even leek het erop dat Swings zichzelf uitschakelde. “Ik kwam tegen iemands skeeler aan en voor ik het wist, lag ik met een smak op de grond."

De rijder van Powerslide hield er geen schade aan over en vervolgde zijn weg naar een nieuwe overwinning én de eindzege in de Vierdaagse. “De race ging oké, ik voelde wel dat het de vierde dag was. Vrijdag hebben we er echt een zware wedstrijd van gemaakt, omdat we met z’n tweeën (met ploeggenoot Suttels, red.) wegsprongen. Zo’n Vierdaagse is wel pittig, maar ook goed om op voort te bouwen. Ik ben heel tevreden over afgelopen dagen. We hebben ons echt geamuseerd. Met Jason vorm ik een goed duo en samen hebben we de wedstrijden leuk gemaakt.”

Ook de nummer drie van vandaag, Casper de Gier, kon met een voldaan gevoel terugkijken. “Ik ben hier blij mee. Die Belgische jongens staan elke dag op de skeelers. Je neemt het op tegen een olympisch kampioen en Jason, een jonge knaap die meervoudig wereldkampioen bij de junioren was en ook bij de senioren medailles heeft gepakt. Dat zijn gewoon de klasbakken van het wereldtoneel van het skeeleren. Als ploeg zijn wij momenteel veel aan het fietsen om aan de basis te werken. We hebben een hele andere opbouw. Het begin van de week was dan ook confronterend, maar elke dag kom je er beter in en dan geniet je er ook meer van. Robert werd gisteren derde en vandaag zaten we in de finale met drie man voorin. We groeien in zo’n week en dat hebben we ook nodig voor de NK. Daar kunnen we met vertrouwen naartoe.”

Casper de Gier was blij met de groei die zijn ploeg deze week liet zien. | Foto : Neeke Smit

De Gier wist dat het moeilijk zou worden om de Belgische mannen te verslaan, maar gaf zich niet bij voorbaat gewonnen. “Als we blijven zitten, dan weet je zeker dat de kans heel klein is om te winnen. De wedstrijd hard maken is uiteindelijk het leukste wat er is. Je traint er niet voor om te volgen, je traint ervoor om koers te maken en dan moet je dat ook doen.”

Ook thuisrijder Ronald Haasjes probeerde zijn kans te grijpen, aangemoedigd door zijn vrienden en familie langs de lijn. “Ik had geen klassement om te verdedigen, dus ik dacht ik probeer het gewoon. Twee keer lukte het om weg te komen met Jason en Harm (Visser, red.). Alleen werd het gat dichtgereden door A6.nl en Kevin van der Horst. In de finale deed ik een paar keer alles of niets. En wie weet blijf je weg. Als ze even naar elkaar kijken, dan pak je een voorsprong. Liever strijdend ten onder dan dat ik zesde of zevende word.”

In 'zijn' Staphorst wilde Ronald Haasjes zich graag laten zien. | Foto : Neeke Smit


100 meter
Bij de mannen stonden slechts vier mannen aan de start van de 100 meter. Met de NK in het achterhoofd zegden enkele rijders af. Glenn Nijenhuis leek daarom de grote favoriet voor de overwinning en lag ook bijna de gehele wedstrijd voor. Als een duveltje uit een doosje schoot Jelmar Hempenius hem door een sterke finish nog net voorbij. Nijenhuis durfde niet voluit te gaan, omdat hij nog last had van stijve liezen. Hij reed in Staphorst namelijk al de vijfde en zesde 100 meter binnen een week tijd. “Als ik een spagaatfinish had gedaan, had ik hem wel gewonnen. Ik was iets te voorbarig. Door de helling viel ik stil”, analyseerde de nummer twee.

Hempenius was tevreden met zijn winst op Nijenhuis. “Woensdag waren de rollen omgedraaid. Toen won Glenn met een goede tijd en zat ik er drie tienden achter. Vandaag zit ik er drie duizendsten voor en dat scheelt natuurlijk niks, maar mooi om met de winst naar huis te gaan. Voor de NK denk ik dat Stefan Westenbroek en Merijn Scheperkamp er nog bij komen”, keek de Fries alvast vooruit naar volgende week.

Glenn Nijenhuis (r) dacht de winst al binnen te hebben, maar Hempenius is hem toch te snel af. | Foto : Neeke Smit

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan