Tickets
Shop
Nieuws 03 aug 2022

Finale Reggeborgh Cup: 'Derby der Lage Landen' in Poederoijen

De finale van de Reggeborgh Marathon Inline Cup in Poederoijen krijgt zaterdag 6 augustus een ‘internationaal’ tintje door de komst van twee Vlaamse toppers: olympisch schaatskampioen Bart Swings en Jason Suttels. Ook de Belgisch kampioen marathon Brecht Lippens is van de partij in de Bommelerwaard. Zo kan de afsluiter van de serie op een heerlijke 'Derby der Lage Landen' uitdraaien....

Foto : Neeke Smit

De organisatie reageert opgetogen over de aanmeldingen van de jongste dagen. Afgelopen weekend zag het er nog naar uit dat er zaterdag twee kleine pelotons aan de start zouden verschijnen in het Gelderse dorp behorend tot Zaltbommel. Intussen staat de teller op respectievelijk 28 (vrouwen) en 25 (mannen) deelnemers. “We hebben er flink wat tijd ingestoken, ook door veel rijders zelf nog te benaderen voor de race, maar met het resultaat kunnen we heel blij zijn”, zegt oud-rijdster Clarissa van Maaren namens het comité, dat oud-marathonrijder Jochem Uithoven bereid heeft gevonden het startschot te lossen voor de mannencategorie.

Een-tweetje voor België in Staphorst: Swings eerste, Suttels tweede. | Foto : Neeke Smit

Dat de Belgen, die komend weekend in eigen land op trainingskamp zijn ter voorbereiding op het Europees kampioenschap in L’Aquila (4-11 september), even de grens overwippen voor de laatste Cup-wedstrijd, is een welkome meevaller. “Wat ik heb begrepen is dat hun bondscoach ze de vrijheid geeft. Wie wil, mag bij ons starten. Ze hebben een geluk: het is niet zo ver rijden als doorgaans naar de andere wedstrijden in Nederland.” Swings en Suttels hebben zich al ingeschreven; dat geldt ook voor Brecht Lippens. De student uit Ertvelde veroverde in april de Belgische titel op de marathon.

Typerend voor de competitie: Gary Hekman zit in de tang bij de twee Vlamingen (Swings voorop, Suttels in derde positie). | Foto : Neeke Smit

Swings en Suttels hebben de afgelopen periode een stevig stempel gedrukt op de Reggeborgh-competitie. Eerstgenoemde won vier van de elf races (Steenwijk, Heerde 1 en 2, en Staphorst), terwijl Suttels met de zege aan de haal ging in Nijelamer en Rijssen. De overige overwinningen kwamen terecht bij Peter Michael (Oldebroek), Ronald Haasjes (Amersfoort), Robert Post (Utrecht), Crispijn Ariëns (Boxmeer) en Gary Hekman (Apeldoorn). Dat Swings niet de boeken ingaat als eindlaureaat, komt door het missen van een aantal races (te weinig punten verzameld om de regelmatige scorende Ariëns te bedreigen).

Bij de vrouwen domineerde het Habovo-duo Marijke Groenewoud en Elisa Dul. Groenewoud, reeds verzekerd van de overall zege, won vijf wedstrijden, een meer dan haar maatje. Ineke Dedden (BDM-BTZ) was twee keer de beste.

Bij de wedstrijden in Poederoijen valt er geen leidersprijs te verdienen, maar is gekozen om een strijdlustigste rijdster en rijder uit te roepen. “Er wordt al zoveel gesprint voor premies en klassementspunten, daarom zijn we afgestapt van het gebruikelijke stramien”, aldus Van Maaren. Een van de sponsors (P&G Safety) heeft voor de winnaars een pakket samengesteld ter waarde van 250 euro.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan