Tickets
Shop
Shorttrack 15 jan 2022

Strijd om laatste twee shorttracktickets barst los

Nog negentien dagen en dan wordt het olympisch vuur in Beijing ontstoken. Dit weekend wordt er gestreden om de laatste twee olympische tickets tijdens de International Invitation Cup II. Er is nog plek voor één man en één vrouw. Het biedt de laatste kans om je in de kijker te rijden. Voor de rijders die al geplaatst zijn, dient het als extra wedstrijdprikkel op weg naar China.

Foto : Shapevisions - Dennis Kruijswijk

In de Elfstedenhal te Leeuwarden werden zaterdag de halve finales van de 1000, 500 en 1500 meter verreden. Ook stond de finale van de mixed relay op het programma. Dit weekend stond er eigenlijk de EK in het Duitse Dresden gepland. Vanwege de ontwikkelingen rondom corona is deze gecanceld. Om de Beijing-gangers toch een serieuze internationale krachtmeting te bieden besloot de KNSB een tweede International Invitation Cup te organiseren. De teams van Hongarije, Frankrijk en Rusland zouden naar Friesland afreizen, echter gooide ook hier de pandemie roet in het eten. Zij waren genoodzaakt alsnog af te zien van deelname.

Het deelnemersveld bestond zaterdag grotendeels uit de rijders van de nationale selectie van bondscoach Jeroen Otter. De vaste trainingsmaten van de NTS Vladislav Bykanov uit Israël en de Belgen Stijn en Hanne Desmet waren ook van de partij.

De vrouwen beten het spits af met de halve finales van de 500 meter. Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Selma Poutsma en Georgie Dalrymple plaatsten zich voor de finale op zondag. Vervolgens stonden er de halve finales van de 1000 meter mannen op het programma. Drie ritten waarbij alleen de nummers 1 en de twee snelste nummers 2 zich plaatsten voor de finale. Door twee toevoegingen in rit 2 kwam er een streep door de tijdsnelsten. Jens van ’t Wout, Vladislav Bykanov en Sven Roes plaatsten zich rechtstreeks. Itzhak de Laat en Daan Breeuwsma werden toegevoegd.

Suzanne Schulting voert het tempo op | Foto : Shapevisions - Dennis Kruijswijk

Op de 1000 meter bij de vrouwen staan zondag Suzanne Schulting, Hanne Desmet, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer in de finale. Bij de mannen mogen Itzhak de Laat, Jens van’t Wout, Dylan Hoogerwerf, Vladislav Bykanov en Niels Kingma hun kunstje laten zien in de eindstrijd op de 500 meter.

Het individuele programma werd zaterdag bij de vrouwen afgesloten met meteen een finale van de 1500 meter met alle acht vrouwen in een rit. Suzanne Schulting kwam als eerste over de streep, gevolgd door Selma Poutsma en Rianne de Vries. Bij de mannen waren er twee ritten, waarbij de eerste vier in beide ritten zich kwalificeerden voor de A-finale op zondag. Daan Breeuwsma en Sjinkie Knegt moeten op deze afstand genoegen nemen met de B-finale.

Daan Breeuwsma met Dylan Hoogerwerf achter zich op de loer | Foto : Shapevisions - Dennis Kruijswijk

De dag werd afgesloten met een mixed relay, waarbij alle rijders van het deelnemersveld onderverdeeld werden in team rood, wit, blauw en groen. De rijders die nog op de tocht staan voor een ticket naar Beijing konden hier nog één keer aan de bondscoach laten zien wat ze waard waren op dit onderdeel.

Zondag gaat het echt om de knikkers voor degenen die nog niet zeker zijn van een olympisch startbewijs. Dan worden de finales van de 500, 1000 en 1500 meter verreden en de relays van de mannen en de vrouwen. Bondscoach Jeroen Otter liet eerder al weten dat er naar een aantal factoren wordt gekeken bij het selecteren van de laatste twee plekken voor Beijing. "Wie heeft de vorm? Op welke onderdelen hebben we nu het meest iemand nodig? Dat soort vragen blijven we onszelf deze dagen stellen." 

Bondscoach Jeroen Otter | Foto : Shapevisions - Dennis Kruijswijk

Acht shorttrackers - waarvan vier mannen en vier vrouwen - weten al zeker dat zij namens TeamNL naar Beijing zullen afreizen. Bij de vrouwen zijn dit Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof. Bij de mannen hebben Itzhak de Laat, Sjinkie Knegt, Jens van ’t Wout en Sven Roes hun plek veiliggesteld. Op maandag 17 januari worden de laatste twee namen voorgedragen aan NOC*NSF en als die hun uitzending bekrachtigt, is het tiental compleet.

De uitslagen van de eerste dag staan hier

Meer informatie over de International Invitation Cup II vind je hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan