Tickets
Shop
Nieuws 20 jan 2022

Marwin Talsma wil strijden om Nederlandse titel: 'Veel hangt af van de 500 meter'

Een slechter moment om ziek te worden bestaat er bijna niet. Het overkomt Marwin Talsma vlak voor het Olympisch Kwalificatietoernooi. De 24-jarige schaatser van Team Frysk doet nog wel mee aan de 5000 meter, maar eindigt na een lijdensweg als laatste. Weg olympische droom. Om van die dreun te herstellen en om weer honderd procent fit te worden vliegt Talsma naar Gran Canaria. Tien dagen fietsen in de zon doet hem goed. Komend weekend staat hij fit en met veel ambitie aan de start van het NK Allround in Thialf.

Foto : Soenar Chamid

De ochtend na de desastreus verlopen vijf kilometer drinkt Marwin Talsma met zijn coach Siep Hoektra een kop koffie. ‘Volgens mij is het beter dat je hier even weg gaat’, zegt Hoekstra tegen z’n pupil. Nog diezelfde avond boekt Talsma een vlucht en de volgende dag vliegt hij naar Gran Canaria. Ook broer Dyon en zus Kim reizen mee. Met z’n drieën fietsen ze honderden kilometers op het eiland. “Dat had ik echt even nodig om weer fit te worden”, vertelt Talsma. “De zon en de warme temperaturen helpen je om sneller te herstellen. Het was daar iedere dag 25 graden of warmer, heerlijk.”

Tijdens de fietstrainingen dwalen de gedachten nog wel eens af naar tweede kerstdag. “Ik wilde natuurlijk dolgraag naar de Olympische Spelen toe. Als je je door een griepje dan niet weet te plaatsen… Het valt bijna niet uit te leggen hoe groot die teleurstelling is.” Talsma wordt ziek als hij op maandag 13 december na de wereldbeker in Calgary terug naar huis vliegt. “Eenmaal geland in Nederland voelde ik me nog wel goed. Maar een dag later werd ik wakker met enorme keelpijn. Daarna heb ik ook nog enkele dagen met koorts in bed gelegen.” Pas op de woensdag voor het OKT staat de Fries weer op het ijs. “Eigenlijk ging het toen in de trainingen nog best oké, maar op de wedstrijddag voelde ik al snel dat het niks zou worden. Verschrikkelijk zuur.”

De Olympische Spelen zal Talsma op televisie bekijken. Hij moet z’n pijlen nu richten op andere wedstrijden. In maart staat bijvoorbeeld de wereldbekerfinale in Heerenveen op het programma. De inwoner van Grou rijdt dit weekend eerst in Thialf het NK Allround. “Een mooi, maar tegelijkertijd een heel lastig toernooi. Wil je een goed klassement rijden, dan moet je alles een beetje kunnen. En wie mij kent weet dat ik niet de beste 500 meter-rijder ben...” Dan lachend: “Mijn toernooi begint pas als die afstand achter de rug is.”

Volgens zijn coach Siep Hoekstra is een lage 38’er op de 500 meter vereist om mee te strijden om de podiumplaatsen. "Anders moet Marwin te veel tijd goedmaken op de lange afstanden. Om een rol van betekenis te spelen moet hij onder de 38,50 duiken.” Dan moet het sneller dan afgelopen zaterdag, toen reed Talsma een trainingswedstrijd in Thialf. Zijn tijd toen: 38,76. “Niet heel best”, weet hij. “Maar het was pas m’n eerste 500 meter van het seizoen, hopen dat het zaterdag harder gaat. Vooral de start is belangrijk, die moet goed zijn.”

Vorig jaar debuteerde Talsma op het EK Allround in Thialf | Foto : Soenar Chamid

Sneller zal het zeker moeten, wil Talsma zich plaatsen voor het WK Allround. Alleen de Nederlands kampioen mag namelijk naar het Noorse Hamar. “Het zal heel zwaar worden, maar ik ga m’n uiterste best doen. Alleen, die 500 meter maakt- of breekt m’n toernooi.” Ook Hoekstra erkent dat winnen lastig wordt: “Maar je weet nooit hoe het loopt. Ik vind dat Marwin sowieso bij de eerste drie moet eindigen. Die kwaliteiten heeft hij. Marcel Bosker, Jan Blokhuijsen en Beau Snellink zijn waarschijnlijk de grootste concurrenten.”

Hoekstra zag de voorbije dagen dat het met de vorm van Talsma wel goed zit. “Hij is gelukkig weer helemaal fit en klaar voor het NK.” Dat bleek ook tijdens de laatste zware training op dinsdag, door de coach omgedoopt tot houthakkersdag . Talsma lacht. “Dan moet er nog één keer flink gebuffeld worden op het ijs voordat we wat gas terugnemen. Het komt er op neer dat we rondjes schaatsen in hetzelfde tempo waarop ik normaal gesproken een vijf kilometer rijd. Voor sommige jongens in de ploeg is dat behoorlijk zwaar. Maar dan schaats ik wat meer op kop en dan komen we er allemaal goed doorheen.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan