Tickets
Shop
Shorttrack 16 jan 2022

Laatste twee shorttracktickets: Ervaring of nieuw bloed?

Zondag was het erop of eronder bij de International Invitation Cup II in Leeuwarden. In de Elfstedenhal was de laatste krachtmeting om te bepalen wie over de beste papieren beschikt. Zowel bij de mannen als de vrouwen is er nog één olympisch shorttrackticket te verdienen. Voor de acht Beijing-gangers was het slechts een extra wedstrijdprikkel op weg naar China.

Foto : Shapevisions - Dennis Kruijswijk

Zonder op de stoel van de bondscoach te gaan zitten en te gaan speculeren over namen, kunnen we wel stellen dat het bloedstollend spannend is. Iets waar je jarenlang voor getraind hebt en hetgeen je zo graag wilt. Er is nu niks meer aan te doen, je hebt je benen laten spreken op het ijs. Het enige dat je nog kunt doen, is je over te geven aan het moment. Wachten op de beslissende woorden van bondscoach Jeroen Otter op maandag. Kiest hij voor ervaring of voor nieuw bloed?

Na afloop van de wedstrijd legt de bondscoach zorgvuldig uit hoe het selectieproces in zijn werk gaat. “We hebben een ranking gegeven aan verschillende onderdelen: de Nederlandse kampioenschappen, de Invitation Cup II en aan veertien onderdelen van de trainingen. Dan kun je denken aan accelerations (versnellingen red.), topsnelheid, hoe houd je het tempo vol? Wat is eventueel het verval in je tempo? Dat soort zaken. In de afgelopen zes weken hebben we hiernaar gekeken. We hebben veel kunnen meten. Daar zal ook een ranking aan gegeven worden. Uiteindelijk worden al die punten bij elkaar opgeteld en dan rolt er een naam uit.”

"Vervolgens gaan we kijken of dat de persoon is die we nodig hebben, wetend waar het team nu staat. De vrouwenploeg is niet gelijk aan die van de mannen. Bij de meiden hebben we drie heel sterke rijdsters voor de individuele afstanden. Daarnaast beschikken we over een prima groep dames die geweldige relays kunnen rijden en eventueel op een afstand als vervanging kunnen fungeren."

Bij de mannen is het een ander verhaal. Otter vervolgt: “Daar zullen de trainingen en de wedstrijden anders wegen. Je moet kunnen racen. We zoeken geen ‘king of the training’. We zoeken een ‘king of the race’. We noemen dat perform on demand. Het maakt me niet uit of iemand gisteren geweldig was of morgen eventueel geweldig zou zijn. Nee, op de Olympische Spelen moeten we het laten zien op de dag dat we moeten presteren. Wie kan dat? Wie heeft daar meer moeite mee? Wie heeft dat in het verleden eigenlijk niet kunnen laten zien? Dat soort zaken wordt allemaal in de weging meegenomen."

Bondscoach Jeroen Otter | Foto : Shapevisions - Dennis Kruijswijk

Otter heeft de twee namen vast al in zijn hoofd zitten. “Nee, die optelsom van de verschillende ranglijsten heb ik nog niet gemaakt. Weet je wat het gevaar is? In de psychologie komt dat heel vaak voor dat we bevestiging zoeken van onze eigen gedachten en dan zie je het andere niet meer. Ik heb geprobeerd om daarvan weg te blijven. Tijdens de trainingen zie ik natuurlijk al die rondetijden voorbijkomen, maar als wij meer honderd ronden per dag rijden gedurende zes weken, kan ik dat niet voor twintig mensen constant bijhouden. Daar is een lijst van gemaakt. Ik heb wel een aardig idee, maar ik ben er bewust nog niet verder ingedoken. Je moet je ook afvragen: neem je iemand mee die in Beijing reserve is of neem je iemand mee die je zult inzetten of denkt in te gaan zetten?”

Rianne de Vries wist dit weekend in alle rechtstreekse duels van haar grootste concurrente Georgie Dalrymple te winnen. “Ik hoop dat het voldoende zal zijn. Ik vind het heel lastig om in te schatten. Ik heb meer ervaring, maar als je naar snelheid kijkt dan scheelt het met mij en Georgie niet zoveel. Morgen komt er een einde aan 200 dagen OKT. Het was een periode vol stress. Je wilt op een gegeven moment duidelijkheid hebben. Elke keer is het weer opladen. Bijna iedere training voelde als meetmoment. Als dan een training niet goed ging, dacht ik meteen dat ik het verpest had voor de Spelen. Dat was pittig. Jeroen heeft me er wel bij geholpen om me te blijven focussen op het schaatsen. Dat hielp en gaf rust. Het is fijn dat deze wedstrijd er nog was en dat ik me hier nog heb kunnen laten zien. Het is nu afwachten. Het zou echt een opluchting voor me zijn als ik morgen geselecteerd word.”

Rianne de Vries hoopt dat ze naar de Spelen mag | Foto : Shapevisions - Dennis Kruijswijk


Je zou het niet verwachten, maar Georgie Dalrymple kijkt enorm uit naar morgen. Ongeacht wat de boodschap van Jeroen Otter zal zijn. “Ik heb er veel zin in, want dan weten we het! Afgelopen periode was heel spannend. Ik ben toe aan het verlossende woord. Ik durf niet goed te zeggen of mijn prestaties voldoende zijn geweest. Ik denk het eerlijk gezegd niet. Dit weekend heb ik er niet uit kunnen halen wat in me zit. Ik kon niet doen wat ik graag wilde, heb meerdere keren mijn plan moeten veranderen en ben niet fel genoeg geweest op bepaalde momenten. Het is wat het is. Ik heb in ieder geval mijn best gedaan. De keuze die zij maken zal vast de goede zijn, daar heb ik dan vrede mee.”

Daan Breeuwsma is de man met de meeste ervaring en kijkt ook uit naar het verlossende moment.
“Thuis ging het er veel over. Het is lastig als er al acht namen bekend zijn in de ploeg en dat er dan nog één plek over is bij de vrouwen en de mannen. Als je weet dat je daarvoor in aanmerking kunt komen, duurt een maand heel lang. Sommige nachten slaap je dan niet zo lekker. Toch kon ik er ook redelijk rustig onder blijven. Op de individuele afstanden heb ik niet zoveel te zoeken. Zeker niet op de Spelen. Dat is de insteek voor mij niet geweest van de afgelopen twee maanden. Toen ik niet naar de eerste wereldbekerwedstrijden ging, wist ik dat de kans klein zou zijn om individueel nog aan de bak te komen. Mijn specialiteit is altijd de relay geweest, dus daar heb ik vol op ingezet. Zeker de afgelopen vier weken gaat dat heel goed. Ik heb echt vorm laten zien in de trainingen en dit weekend in de relay races. Wat dat betreft sta ik er goed voor.

Vooruitkijkend op morgen laat Breeuwsma weten: “Het is lastig om te zeggen welke namen er gepresenteerd zullen worden. Ik ben van mening dat, als men goud wil winnen op de relay, ik nodig zal zijn. Ik kan natuurlijk niet in de hoofden van de selectiecommissie kijken. Zij zal de keuze moeten maken en afwegen wat ze belangrijker vindt. Ik ben blij dat het morgen bekend wordt. Goed of niet goed, dan is het wat het is. Maar ik hoop natuurlijk dat Rianne en ik allebei kunnen gaan. We willen er niet naartoe om er gezellig te zijn. We gaan voor de medailles en ik denk dat dit mogelijk is. Het blijft spannend. We wachten het af.”

Daan Breeuwsma gefocust door de bocht | Foto : Shapevisions - Dennis Kruijswijk


Breeuwsma's grootste concurrent is Nederlands kampioen Dylan Hoogerwerf. “Ik heb er wel een goed gevoel over. Ik heb twee weken geleden tijdens de NK heel goed gereden, waardoor ik heb laten zien dat ik in vorm ben. Afgelopen weekend heb ik lekker geschaatst. Misschien niet het resultaat neergezet wat er verwacht werd, maar ik heb wel goede races gereden. Ik kan er nu niets meer aan doen, we zien het wel. Als ik niet meega, dan heb ik gefaald, wat het doel betreft dat ik mezelf dit seizoen heb gesteld. Ik wil naar de Spelen om een afstand te rijden. Ik denk dat ik aan de goede kant zit, maar je weet het natuurlijk nooit. De 500 meter staat nog open. Ik heb laten zien dat ik bij de top-drie van de beste rijders van Nederland zit, daarom wil ik die 500 meter graag rijden. Als ze op zoek zijn naar een 1500-meterrijder of een relayrijder, gaan ze misschien voor iemand anders.”

Dylan Hoogerwerf aan kop | Foto : Shapevisions - Dennis Kruijswijk


Wie misschien ook nog hoog kan scoren in de rankings van Otter is Bram Steenaart. Hij won zondag de 1500 meter. “De Spelen zijn voor mij ook absoluut een doel. Het is een groot nadeel dat ik geen World Cup-ervaring heb. Eind augustus brak ik mijn enkel en miste ik daardoor de Invitation Cup I en daarmee ook de kans op wereldbekers. Dat maakt het voor mij heel lastig. Toch heb ik kunnen laten zien dat ik nu in vorm ben. Als ik gekozen word, reis ik er in ieder geval met vertrouwen naartoe. Of ik er rekening mee houd? Ik weet het niet. Daan heeft mega-veel ervaring, Dylan reed goed op de NK, dus ik zou het echt niet durven zeggen. Ik vind het heel spannend morgen.”

Op maandag 17 januari worden de laatste twee namen bekendgemaakt. Een voorspelling? De bondscoach: “Laten we eerst die ranking bekijken en dan zullen we zien welke rijder en rijdster voldoen aan de competenties die wij vragen. En dan denk ik niet dat het heel ingewikkeld is.”

De uitslagen van beide dagen zijn hier te vinden.

Meer informatie over de International Invitation Cup II vind je hier

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan