Tickets
Shop
Langebaan 23 jan 2022

Jorien ter Mors zet punt achter schaatscarrière

Dag twee van het Daikin NK Sprint moest nog beginnen en toch was er al groot nieuws. Jorien ter Mors heeft zondag op 32-jarige leeftijd besloten een punt achter haar schaatscarrière te zetten. "Het echte vuur is er niet meer. En dat heb je wel nodig wil je hard kunnen schaatsen en mee kunnen doen om de winst.”

Voorafgaand aan de tweede dag van de Daikin NK Sprint sprak ze voor de camera van de NOS. Het leek een interview te worden als ieder ander, maar opeens sprak de schaatsster van Team IKO - open en eerlijk als altijd - dat ze zondag haar laatste wedstrijd zou rijden. Ze beschreef haar gevoel: “Het zal een dag worden met veel gemixte gevoelens. Voor mij staat het vooral in het teken van dat het voor mij de laatste keer zal zijn dat ik aan de start sta van een wedstrijd.”

Ter Mors was de eerste vrouwelijke olympiër die op eenzelfde Spelen op twee verschillende disciplines eremetaal won. In Pyeongchang in 2018 werd ze olympisch kampioen op de 1000 meter op de langebaan en won bij het shorttrack brons met de relayploeg in een wereldrecord. In datzelfde jaar werd ze - na Marianne Timmer - de tweede Nederlandse wereldkampioene sprint op de langebaan. Bij de Olympische Spelen van Sotsji in 2014 pakte de Twentse twee olympisch gouden: op de 1500 meter en met de vrouwen ploegenachtervolging in het langebaanschaatsen. 

De alleskunner op de schaats analyseerde haar besluit. “lk ga na vandaag stoppen met schaatsen. Richting het OKT had ik het al heel moeilijk. Het OKT liep niet zoals verwacht. Mijn enige doel was om nog iets heel moois te doen op de Olympische Spelen. Dat kan ik helaas niet meer doen. Daarbij merk ik dat ik in het schaatsen niet echt een doel meer voor ogen heb. Dat zorgt er ook voor dat het moeilijk is om me honderd procent te geven. Ik wil alleen schaatsen en topsport bedrijven als ik dat met de volle overtuiging kan doen. Dat kan ik gewoon niet meer. Daarmee moet ik mezelf recht in de ogen aankijken en ben ik ook wel toe aan een nieuwe stap in mijn leven. Ik wil deze carrière nog heel mooi afsluiten.”

Jorien ter Mors gretig op het ijs van de langebaan | Foto : Soenar Chamid

Na meer dan zestien jaar op internationaal niveau bij de senioren te hebben gestreden op twee verschillende disciplines is er een einde gekomen aan haar carrière. Ter Mors kende bewogen jaren met veel succes en tegenspoed. "Ik heb bewezen dat ik heel hard kan schaatsen. Dat maakt ook dat ik hier met trots mijn schaatscarrière kan afsluiten. Ik kijk terug op iets heel moois en bijzonders. Het echte vuur is er niet meer. En dat heb je wel nodig wil je hard kunnen schaatsen en mee kunnen doen om de winst. Dat is waarom ik altijd schaatste en waarom ik zou willen blijven schaatsen. En dus wil ik met opgeheven hoofd afscheid nemen."

Zondag wist ze op de afsluitende dag van het Daikin NK Sprint haar carrière stijlvol af te sluiten met winst op de 1000 meter. Nog één keer stond ze op de allerhoogste trede. “Nou ja… Echt een titel is het niet hoor, maar het is een mooie afsluiter”, reageert de Twentse nuchter. “Het is dubbel en natuurlijk jammer. Ik had graag in een vol Thialf afscheid willen nemen. Dat kan helaas niet, maar ik heb geprobeerd alles te geven. Om voor mezelf nog een mooie rit neer te zetten en het daarmee af te sluiten. Dat heb ik kunnen doen, dus daar ben ik wel heel blij mee.”

Het schaatsafscheid heeft ze zelf geregisseerd. “Mijn aankondiging had ik zaterdagavond al in gang gezet met de NOS. Na mijn races op zaterdag had ik dat bedacht. Ik was dus voorbereid. Het was eigenlijk een traject waar ik vanaf het OKT al mee bezig was. Ik wist dat als het me niet zou lukken om een WK-ticket te halen dat ik er dan een punt achter zou zetten. Na zaterdag was het wel helder dat dit niet meer haalbaar was. Ik dacht: dan ga ik het ook niet langer voor me houden en uitstellen.

“Ik heb vannacht prima geslapen. Ik weet dat ik er alles aan gedaan heb en er het maximale uit heb gehaald. Mentaal wil het niet meer en het lijf wil niet meer. Het is goed geweest zo. Ik ben toe aan andere nieuwe prikkels. Ik weet dat ik nog hard kan schaatsen. Als het vlammetje nog had gebrand dan had ik nog heel lang door gewild, maar ik moet eerlijk naar mezelf zijn. Ik kan niet meer honderd procent commitment geven. Als je topsport bedrijft en je wilt winnen dan heb je dat gewoon nodig. Dat zit er niet meer.”

Jorien ter Mors als bochtenspecialist op de langebaan | Foto : Soenar Chamid

De olympisch kampioene van Sotsji en Pyeongchang werd na het nieuws overspoeld met reacties. “Mijn telefoon ontplofte. Ik ben na drie berichtjes gestopt met lezen, anders blijf je maar aan die telefoon plakken. Ik wilde nog goed rijden vandaag. De eerste zinnen die ik las waren heel lovend en mooie woorden over mijn carrière. Zo kijk ik er zelf ook op terug. Het was helaas niet het mooiste afscheid qua seizoen hoe ik het voor ogen had, maar ik heb een hele mooie carrière gehad. De reacties van mensen laten mij inzien wat ik allemaal heb bereikt. Ik blijf nu nog een beetje hangen in het gevoel van de laatste wedstrijden die geweest zijn. Die waren niet op mijn niveau, zoals ze horen te zijn. Het kost tijd om terug te gaan naar alles wat ik heb behaald, denk ik. Daar ga ik de tijd voor nemen en flink van genieten straks.”

De 32-jarige kent verlies en rouw als geen ander, door het overlijden van haar vader en zus. “Het afscheid van mijn zus is ook de reden dat het niet goed is gegaan dit seizoen. Ergens vind ik dat heel jammer, maar dat is het leven. Je doet er niks aan. Toen ik vanmorgen naar Thialf reed, kwam het verdriet naar boven. Dat ik nu afscheid neem van het schaatsen is compleet een ander gevoel van verlies. Familie staat toch een stukje dichterbij, dus dat maakt het echt anders. Ik merk op dit vlak dat mentaal de jaren wel zijn gaan tellen in de topsport. Dat heb ik in mijn hoofd niet meer onder controle kunnen hebben.”

Er was vast opluchting nadat zondagochtend het hoge woord eruit was. “Nou nee, het was meer een moetje. Dan hebben we dat onderdeel ook weer afgerond. Je leeft er toch een beetje naartoe en je weet dat het een emotioneel moment gaat zijn. Dan wil je toch zo goed mogelijk overkomen voor de camera, dus daar was ik eigenlijk vooral mee bezig. Ik was niet zenuwachtig, maar ik wilde op de juiste manier verwoorden wat ik voel. Dat is moeilijk. Er is niet één reden dat ik stop. Er zijn zoveel factoren van invloed. Die kan ik natuurlijk niet allemaal in twee minuten uitleggen. Ik wilde dat zo goed mogelijk samenvatten, dat vond ik best lastig.”

Aan de start van haar laatste twee ritten van haar carrière, was ze zich hier heel bewust van. “Met dat in mijn hoofd ging ik wel naar de streep. Verder kon ik me blijven richten op mijn taken. Ik wilde nog zo graag een goede race rijden. Als je bezig bent met allerlei andere zaken, dan lukt dat niet. Ik wilde op deze slotdag nog een waardig Jorien laten zien en dat is gelukt. Het is nu klaar en het moet allemaal nog bezinken. Ik ga er niet veel bombarie van maken. De komende tijd ga ik rustig kijken wat ik wil. Er zijn veel ideeën, maar de vraag is welke ik ga uitvoeren? Daar ga ik de tijd voor nemen. Ik wil geen overhaaste beslissingen nemen. Ik heb alle tijd.”

Ze kan terugkijken op een glansrijke carrière, maar wil nog niet zeggen waar ze het meest trots op is. “Dat vind ik nog te vroeg om het daarover te hebben. Daar wil ik nu liever nog niet bij stilstaan. Ik wil daar goed over nadenken en dit voor mezelf helder hebben, voordat ik daar nu uitspraken over ga doen.”

Jorien ter Mors tijdens de relay van het shorttrack in Pyeongchang | Foto : Soenar Chamid

En hoe de bochtenspecialist de Spelen gaat beleven, antwoordt ze met een brede glimlach: “Ik ben analist bij de NOS voor het shorttrack, dus ik moet nog vol aan de studie om weer strak in de shorttrackregels te zitten. Ik moet serieus aan het werk”, zegt ze met een knipoog. “Ik ga dit vanuit Nederland doen en kijk er enorm naar uit. Ik hoop vooral dat de shorttrackers het heel goed gaan doen. Ik ben ook wel een beetje voor de shorttrackmeiden. Het zou geweldig zijn als ze daar goud halen. Dat maakt het extra bijzonder om dan een stukje aan het hele hoofdstuk bij te kunnen dragen. Ik hoop echt dat het ze lukt. Eerst had ik het nog een beetje afgehouden, maar ik vind het wel heel gaaf om daar nu onderdeel van te zijn. De echte liefde voor het schaatsen is bij mij begonnen bij het shorttrack. Ik ben goed in langebanen, maar mijn hart en de liefde voor de sport ligt bij waar ik begonnen ben.”

De uitslagen van de Daikin NK Sprint zijn hier te vinden

Meer informatie over de Daikin NK Allround & Sprint vind je hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan