Tickets
Shop
Nieuws 21 jan 2022

Hein Otterspeer laat Daikin NK Sprint aan zich voorbijgaan

Hein Otterspeer heeft zich afgemeld voor de Daikin NK Sprint van komend weekend om zijn kansen tijdens de Winterspelen niet op het spel te zetten. De lange Zuid-Hollander van Team Reggeborgh heeft nog steeds te maken met naweeën van de fikse liesblessure die hij opliep tijdens het Olympisch Kwalificatietoernooi eind december. "Maar het komt allemaal op tijd in orde", verzekert hij.

Foto : Soenar Chamid

“De medische staf vond het niet verstandig te rijden. ‘Met twee keer een 500 meter, waarbij het op die eerste honderd meter op de start aankomt, gaan we dat niet doen’, werd me gezegd. Ik heb me er snel bij neergelegd. Voor de rest gaat het met mij wel goed hoor. De lies is momenteel niet goed genoeg om al te rijden. Het zou dom zijn om bij de eerste krachtmeting na mijn blessure meteen vier afstanden te doen. Daarom schuif ik de eerste testwedstrijd op naar volgende week. De verschillende echo’s die ik heb laten maken van de liesstreek laten zien dat het met het herstel de goede kans opgaat. Nog een extra weekje genezen en dan kan ik weer vrijuit schaatsen.”

“Het is niet ideaal. Voor mijn gevoel heb ik ook al een medaille weggegeven op de EK Afstanden (waar hij eveneens verstek liet gaan, red.). Dat is heel jammer geweest, want daardoor en nu de afmelding voorde NK kan ik straks sowieso niet meedoen aan de WK Sprint in Hamar. Het grote plaatje in mijn hoofd houdt echter alles overeind. Het draait om de Spelen. De voorbije weken heb ik afgewerkt alsof ik op trainingskamp was. Vanaf het eerste moment heb ik alles kunnen doen: krachttraining, de explosieve sprongen maken – alleen omhoog; die opzij mochten nog niet – ik heb goed kunnen schaatsen, zonder starts te maken, omdat alles in het teken stond van herstel”, vertelt de 33-jarige Otterspeer, debutant op de Winterspelen.

“De eerste fase nadat duidelijk was wat me mankeerde, ging het allemaal wat trager. Door de 1000 meter van het OKT verergerde de kwetsuur. Bij het onderzoek zag de arts dat er een grote scheur zat in de spier en daar staat een aantal weken rust voor. Inmiddels is de scheur aanzienlijk kleiner geworden: van 3,7 centimeter naar 1-1,5 centimeter. Volgende week, is me verzekerd, moet het volledig zijn genezen. Daar houd ik me aan vast”, besluit hij, benadrukkend dat zijn (top)vorm er niet onder te lijden heeft gehad. “Uit de testen blijkt dat mijn sprongkracht niet is aangetast. Ik kan mijn krachtraining gewoon blijven uitvoeren, de snelle rondjes op het ijs komen nog steeds makkelijk. Ik heb er alle vertrouwen dat alles goed komt, want er resten me ruim drie weken tot aan mijn olympische 1000 meter in Beijing: 18 februari.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan