Tickets
Shop
Nieuws 22 jan 2022

Bakker schiet weer raak bij terugkeer marathonpeloton in Eindhoven

Het was dat de omgeving er deze week totaal anders uit zag, want het thuispubliek bij de tiende Marathon Cup van het seizoen zag in de wedstrijd in Eindhoven bijna een herhaling van vorige week. Opnieuw eindigde de wedstrijd in een massasprint, opnieuw was het Bianca Bakker die naar de overwinning vloog. "Echt bizar. Ik heb er geen woorden voor."

Foto : Glenn Wassenbergh

Voor het eerst in vijf jaar reisde het marathonpeloton weer af naar de lichtstad. Het  enthousiasme in het vrouwenpeloton leek echter niet heel groot. De wedstrijd bracht weinig spektakel, ook tot frustratie van Lisa van der Geest, die het uiteindelijk in de sprint moest afleggen tegen Bakker. "We hebben in potentie een heel mooie koers vandaag, maar het lijkt wel alsof iedereen probeert te sparen voor de finale." Toen het eindspel eenmaal was aangebroken kwamen er onvermoeide krachten los. "En niet de goede", stelt Van der Geest. "Af en toe vond ik het echt te ver gaan."

Want wat zich ontvouwde was een grote chaos. Valpartijen, talloze positiewisselingen en veel duw- en trekwerk. "Ik heb overal wel gezeten", aldus Van der Geest, die in haar ploeggenote Iris van der Stelt een reddingsboei vond. "Ik weet dat ik op haar kan vertrouwen dat ze me erdoorheen loodst. Ze deed het perfect en zette me goed af." De klassementsleidster kon het echter net niet afmaken. "Dat ik verlies van Bianca daar kan ik mee leven. Ze is een pure sprintster. Ik heb wel weer een slag geslagen in het klassement."

Reglementswijziging
Daarin is Van der Geest zaterdag opnieuw uitgelopen, al moest ze voorafgaand aan de wedstrijd vanwege de reglementswijziging een kleine tegenslag incasseren. "We hebben het er wel over gehad, maar niet te lang. Ik begrijp de regel, want we hebben hem vorig seizoen via Merel Bosma zelfs voorgesteld, om ervoor te zorgen dat iemand die in quarantaine moet toch maar komt. Alleen ik vind het wel een beetje vreemd dat ze dat niet voor het seizoen aankondigen. Toen zaten we ook al met corona. Qua timing is het raar. Is het dan nodig dat eerst heel Jumbo-Visma in quarantaine moet voordat ze deze regel gaan toepassen? Dat hadden ze ook wel eerder kunnen bedenken."

Met het einde van de competitie in zicht heeft Van der Geest de gewijzigde situatie geaccepteerd. "Ik heb er verder ook geen invloed meer op. Ik moet gewoon mijn ding doen en dat is voor Ineke eindigen. Dat is vandaag gelukt. Nog drie te gaan."

Eerste podium
Voor de andere twee podiumklanten van zaterdag maakt het klassement minder uit. Bakker was al lang blij dat ze na vorige week opnieuw de hoogste trede mocht beklimmen. "Eindhoven is superzwaar, dus ik had niet verwacht dat het een massasprint zou worden. Het was wel een pittige koers, maar gelukkig viel het ook een paar keer volledig stil. Dat was wel mijn geluk."

Brit Qualm had namens Fortune Coffee een primeur. De 20-jarige rijdster veroverde het eerste topdivisiepodium voor de ploeg. Na een paar sterke uitslagen was het dit keer raak. "Ik wist wel ergens dat het erin zat, nu viel alles op zijn plek", sprak ze achteraf blij. "Ik zat erg achterin, maar ik zat achter Bianca Bakker. Ik weet dat ze een goede sprint heeft, dus ik dacht: rustig blijven en dan komt het goed. De laatste paar rondjes kwamen we naar voren en toen kon ik het afmaken. Echt supermooi."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan