Tickets
Shop
Nieuws 07 feb 2022

Uitkijken naar de 'allerbeste Krol' en hoe Nuis 'z'n ding doet'

Kjeld Nuis en Thomas Krol hadden het maandag snel bekeken. Nog geen half uur op op het ijs en ze waren weer verdwenen in de kelder van de Ice Ribbon. De een blij, de ander scheldend en tierend. Maar beiden ongetwijfeld klaar om dinsdagavond de ijskristallen om je oren te laten vliegen op hun olympische 1500 meter.

Foto : Vincent Riemersma

Om met die laatste te beginnen. Titelverdediger Nuis sprak van een k*#t-training. Niks lukte. Hangen in de bocht kon niet, zijn schaatsen braken onder hem vandaan en tot overmaat van ramp reden er allerlei mensen in de weg. Halverwege de training verliet hij de baan, met stoom uit de oren van ergernis.
“Oh ja, zei Kjeld dat-ie slecht reed?”, vroeg Krol ruim een uur later, nadat hij een punt had gezet achter zijn niemendalletje op het ijs dat naar tevredenheid was verlopen. Hij schaatste zevenhonderd meter op tempo, wat resulteerde in een tijd die hem vertrouwen gaf voor dinsdagavond. “Wat hij ook roept, hij zal er morgen wel staan hoor. Hij kan namelijk hartstikke goed schaatsen.”

Krol (29) houdt niet zo van de psychologische spelletjes die sommigen spelen, voorafgaand aan een belangrijke race. “Komen er plotseling Noren in de baan naast te rijden die willen weten welke tijden je rijdt in de training, om vervolgens over zichzelf expres verkeerde informatie te geven. Wat moet je ermee? Ik snap dat niet, blijkbaar hoort dat bij de Olympische Spelen. Ik let wel op mezelf omdat toch niemand anders me tijdens de race kan helpen harder te gaan”, zei de Deventenaar, op het oog erg ontspannen voor een favoriet die pas aan zijn eerste olympisch optreden toe is.

Zo rustig stond Nuis (32) eveneens te praten. “Maar ik vind het superspannend wat er staat te gebeuren”, verzekerde hij. Niet dat het de reden was voor het geklungel eerder. Soms zitten er dagen tussen dat het van geen kant loopt. “Had ik drie jaar geleden ook in Salt Lake City. Toen gooide ik er een tempootje uit dat nog langzamer was dan ik in Thialf gewend was en schold ik de hele bende bij elkaar. De dag erna reed ik een wereldrecord op de 1500 meter…”

Misschien moet dát zijn houvast dan maar zijn voor de enige wedstrijd die hij op deze Spelen mag rijden. Zoals bekend greep de Zuid-Hollander eind december bij het Olympisch Kwalificatie Toernooi naast een startbewijs voor de 1000 meter. Tijdens de training maandagmorgen had Nuis gelet op zijn ploegmaatje Ireen Wüst. “Ik keek naar haar en dacht ‘man, ik ben nog zenuwachtiger dan zij, en zij moet over een paar uur al aan de bak. Ik weet ook wel dat ze nerveus was, maar ze straalt het geen moment uit. Ireen maakt het niet spannender dan het is. Ik heb daar sowieso meer een handje van. Wat je ziet aan haar: ik ga dit doen. Drieënhalve ronden rijden, let’s go. Handjes op de rug en gaan. Zo knap.”

Zonder de loting (pas in de avonduren) te kennen wist hij dat hij redelijk vroeg, dus voor alle andere grote kanonnen, zal starten. “Dat heb je als je (met zelfsport in zijn stem) dit seizoen zo geweldig hebt gepresteerd. Och, ik zal het maar als een voordeel zien. Nu kan ik volledig mijn eigen ding doen en hoef ik niet op het scorebord te zien dat er 1.43 staat waar ik onder moet duiken. Het wordt er hard ingaan. De laatste twee keer dat ik het deed, kwam er een mooie tijd uit”, aldus Nuis.

“Ik kom voor de beste race die ik heb, dat is heel saai om te horen, maar ik moet de allerbeste Thomas laten zien op het juiste moment”, verkondigde Krol die naar eigen zeggen een methode heeft. “Ik rijd altijd dezelfde 1500 meter, ga er vol in maar gebruik mijn verstand. Als ik dat ook zo lukt, kan ik ver komen. Na 1100 meter heb ik niks meer te willen, dan is het strijden, knokken en vooral proberen te blijven zitten in de schaatshouding. Ik heb geen rondebord nodig met tussentijden, want onderweg valt er weinig meer te veranderen. Plus: in 99 van de honderd races die ik rijd, heb ik geen tegenstander…” Wat Krol, blakend van zelfvertrouwen ermee trachtte te zeggen: is-ie op de toppen van zijn kunnen, dan zijn er weinig kerels die bij hem kunnen aanpikken.

Eigenlijk, in de goede dagen, alleen Nuis….

Meer info over het programma, de uitslagen, de meeschrijflijsten en het laatste nieuws van de Olympische Spelen vind je hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan