Tickets
Shop
Natuurijs 13 dec 2022

Liveblog: Woensdag eerste marathon verwacht, twee werelduurrecords

De temperaturen dalen en de schaatskoorts stijgt. Kunnen we deze week op natuurijs staan? En wie wint de strijd om de eerste marathon? In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws van dinsdag 13 december!

Dit was het voor dinsdag, voor de liveblog van woensdag, klik hier

22:30
Toen Femke Mossinkoff vanochtend opstond, dacht ze niet aan het rijden van een werelduurrecord. Nog geen twaalf uur later ging haar 32 kilometer, 172 meter en 76 centimeter op het ijs van Ammerstol de boeken in als het eerste werelduurrecord op natuurijs bij de vrouwen. In dit artikel lees je meer over het Werelduurrecord op natuurijs van Femke.

21:15 uur
De kans is zeer groot dat er woensdagavond op natuurijs de eerste marathon van het jaar wordt verreden. "Burgum en Noordlaren liggen momenteel op kop", meldt disciplinemanager Willem Hut. "Direct daarna volgen Haaksbergen en Nieuw-Buinen." Hij heeft vrijwel permanent contact met de organiserende ijsclubs, die alle hun stinkende best doen om de eerste marathon van deze winter te kunnen organiseren.

Woensdagochtend om 9.00 uur zal Hut verschijnen bij de ijsbanen met de juiste diktes om het ijs te meten. Dan komen we erachter wie de eer krijgt van de eerste marathon. Mochten er meerdere ijsbanen in aanmerking komen, zal de ijsdikte en de kwaliteit de doorslag geven. 

De ijsmeesters hanteren grosso modo twee methodes om de ijsvloer op te bouwen. De eerste is dat op een skeelerbaan een laag water wordt opgespoten, dat door de vorst verandert in ijs. Deze methode hanteert IJSCH uit Haaksbergen al vele jaren met succes en ook de IJsvereniging Bergum uit Burgum werkte tot vandaag volgens deze aanpak. De tweede methode is dat (met giertanks) laagje voor laagje water op de ondergrond wordt gesproeid. Dit is zoals IJsvereniging De Hondsrug in Noordlaren en Schaatsvereniging Nieuw-Buinen hun pistes bouwen. In Burgum zijn ze vanmiddag van methode veranderd, zou dat het gewenste effect hebben? 

20:23 uur
Je hebt je geplaatst voor de tien kilometer in Calgary, één van de snelste ijsbanen ter wereld. Vervolgens besluit je om je marathonteam een weekje in de steek te laten, zodat je individueel op de wereldbeker kan presteren. En dan gaat het vriezen…

Marathonschaatser en motor van Jumbo-Visma Mats Stoltenborg heroverwoog zijn beslissing om naar Calgary te gaan, maar is toch in het vliegtuig gestapt. Hoe moeilijk het besluit was, lees je hier

Kiezen tussen je passie en een enorme kans. | Foto : Soenar Chamid

20:04 uur
Na het record van Mossinkoff is de ijsbaan toegankelijk voor publiek. Daar wordt dan ook volop gebruik van gemaakt. 

19:48 uur
Niet alleen de schaatsers wachten ongeduldig, ook ex-wielrenner Laurens ten Dam polst even wie er al meters gemaakt hebben.

19:40 uur
Als je het werelduurrecord op je naam hebt staan, heb je reden genoeg om te juichen. 

19:32 uur
32,176 kilometer. Dat is de afstand die Mossinkoff afgelegd heeft. 

19:27 uur
Inmiddels zijn de ijsbanen weer volop in de weer om op woensdag een marathon te kunnen organiseren. Wie krijgt als eerste drie centimeter?

In Burgum schiet de brandweer te hulp voor het water. 

19:06 uur
Het is zit erop! Ruim 32 kilometer heeft Mossinkoff geschaatst onder aanmoediging van haar vriend Tom den Heijer.

19:05 uur
Ook in de laatste minuten houdt de jury nauwlettend in de gaten wat Mossinkoff aan het doen is. 

19:00 uur
Met nog vier minuten op de klok is Mossinkoff de dertig kilometer gepasseerd. Hoeveel kilometers komen er nog bij?

18:51 uur
Op driekwart van de wedstrijd heeft Femke Mossinkoff 24 kilometer geschaatst. 

Aan het begin van de race vertelde ploegleider Martin van de Pol over 'zijn buffel van de lange adem'. 

18:44 uur 
In een mooie soepele cadans rijdt Mossinkoff rond. Ondertussen hoort ze haar eigen afspeellijst. Inmiddels is ze versneld van rondjes 45 naar 44. 

18:39 uur
Voor zo'n recordpoging moet er aan verschillende eisen voldaan worden. Eén daarvan is het zetten van een finishlijn. Dat werd voor de start dan ook vakkundig gedaan in Ammerstol. 

18:36 uur
Halverwege ligt Mossinkoff op een schema van 32 kilometer, kan ze dit tempo volhouden? Ze blijft vlak rondjes van 45 seconden rijden.

18:26 uur
De eerste tien kilometer legt de schaatsster van het marathonteam Van Ramshorst Renault af in 18.26 minuut. 

18:23 uur
Voor haar werelduurrecord kon beginnen, moest Mossinkoff eerst een paar rondjes opwarmen.


18:06 uur
Femke Mossinkoff is gestart! Hoe ver kan zij schaatsen in één uur? Zoals al eerder vermeld, er staat nog geen officieel record op natuurijs. Op kunstijs buiten was Ineke Kooiman - van Homoet de beste met een afstand van 33,837.

Het begin van Mossinkoffs avontuur.

17:22 uur
Het werelduurrecord van Bart Vreugdenhil was in de Nederlandse media groot nieuws. Zo ook bij Radio 3FM, maar hoe lang duurde de recordpoging?

17:05 uur
Dinsdag is de eerste officiële ijsdag van deze winter. Omdat het kwik in De Bilt niet boven de 0 graden uit is gekomen vandaag, -1,4 was het maximum, en de verwachting is dat het alleen maar kouder wordt, is deze dertiende december de eerste ijsdag van dit seizoen. 

16:41 uur
De snelste vrouw in de buitenlucht is Ineke Kooiman - van Homoet, echtgenote van Jan Kooiman en moeder van Erik Jan Kooiman. Op 7 maart 1982 reed zij in Den Haag 33,837 kilometer in zestig minuten. Het record is gereden op kunstijs, dus staat los van de recordpoging van Mossinkoff. 

Carien Kleibeuker is nationaal recordhoudster, op 9 december 2015 wist ze in Inzell - dus op een binnenbaan - 40,569 kilometer te schaatsen in een uur tijd. 

Carien Kleibeuker heeft de meeste afstand afgelegd in een uur tijd bij de vrouwen, op een kunstijsbaan. | Foto : Sander Chamid

16:32 uur
"Martin (van de Pol, ploegleider, red.) zei naar aanleiding van de geslaagde poging van Bart Vreugdenhil: 'Wil jij dat niet ook doen? Natuurlijk zei ik ja. Toen is hij het gaan regelen," vertelt Femke over de aanleiding van haar poging. Overigens zal zij - zover bekend is - de vrouw zijn die als eerste het werelduurrecord gaat neerzetten. Er komt dus sowieso een beste afstand, mits zij het uur weet vol te maken.

16:13 uur
Niet alleen de topschaatsers van nu wachten op het ijs, ook de harten van de oud-schaatsers beginnen harder te kloppen bij vorst.  

15:57 uur
Femke Mossinkoff gaat vanavond in Ammerstol proberen om het werelduurrecord aan te vallen. Om 18.00 uur zal de rijdster van Team Van Ramshorst, Renault van start gaan. Wordt vervolgd...

Foto : Glenn Wassenbergh

14:43 uur
Mocht het licht op groen staan voor de eerste marathon op natuurijs, dan ligt het draaiboek al klaar, ongeacht waar en hoe laat er gereden gaat worden. Er zullen twee wedstrijden geschaatst worden, voor de topdivisie vrouwen en voor de topdivisie mannen. De top-25 van de beloftendivsies wordt uitgenodigd om ook deel te nemen. Het publiek is van harte welkom langs de baan om het spektakel ter plekke mee te maken. Via schaatsen.nl, de NOS en verschillende regionale omroepen zal de marathon ook te volgen zijn.  

De eerste marathon komt steeds dichterbij... | Foto : Neeke Smit

14:20 uur
De eerste marathon op natuurijs komt steeds dichterbij. Maar bij welke vereniging wordt ie gehouden? Vorig jaar, op Tweede Kerstdag, had Noordlaren de primeur. Ook dit jaar doet het Groningse dorp weer een gooi naar de organisatie van de eerste marathon, maar ook in het Friese Burgum hopen ze er op. Wij namen een kijkje bij beide ijsclubs om te zien hoe het gaat met de voorbereidingen.

13:34 uur
De vorst levert prachtige plaatsjes op door het gehele land. 

Helaas zijn de sloten nog niet dik genoeg om op te schaatsen, tenzij je zo licht bent als een zwaantje.

In De Lier kunnen de schaatsers al het ijs op!

Heb jij nu ook een leuke schaats- of ijsfoto, mail hem dan naar redactie@schaatsen.nl

13:03 uur

12:51 uur
In het hele land zijn de ijsmeesters druk bezig om hun ijsbanen klaar te maken voor publiek. Omdat er vorig jaar een groot tekort dreigde aan deze onmisbare vrijwilligers tijdens de vorstperiodes, heeft de KNSB in samenwerking met Unox een wervingscampagne gestart. Afgelopen winter zijn er daardoor vierhonderd ijsmeesters opgeleid en zijn er nu in totaal 2500. "Zonder ijsmeesters, geen natuurijsbanen of veilige ijstrajecten", aldus Rieks Poelman van de KNSB.

Verenigingen kunnen nog steeds cursusavonden aanvragen bij de KNSB via ijsmeester@knsb.nl. Ben je al ijsmeester en wil je ook zo'n hesje, kun je ook mailen naar ijsmeester@knsb.nl

12:29 uur
Bibberend van de kou nam Bart Vreugdenhil een paar seconden extra de tijd om een goed antwoord te geven op de vraag of hij zich nog eens aan een werelduurrecordpoging zal wagen. De marathonman slaagde in zijn missie op het natuurijs van Winterswijk, maar die zestig minuten waren ’m bepaald niet in de koude kleren gaan zitten.

Lees hier het hele verhaal van de barre tocht. 

11:51 uur
In Nieuw-Buinen en Burgum gaan de voorbereidingen door, in de hoop dat er op woensdag een marathon gereden kan worden.

11:16 uur
Benieuwd hoe het ijs er nu in Haaksbergen uitziet, één van de kanshebbers voor de eerste marathon? Bekijk dan hier de livestream. 

10:54 uur
De eerste ijsbanen zijn vandaag geopend: Doornsche IJsclub en Hard Gaat ie in De Lier hebben de eerste enthousiastelingen al ontvangen. Na de werelduurrecordpoging van Bart Vreugdenhil zullen ook andere schaatsers het ijs betreden in Winterswijk.

Het schaatsen op plassen lijkt deze week uit te blijven, meldt Weeronline. Komende nacht zal de temperatuur dalen van -9 in het noordoosten tot -3 in het zuidwesten. Daarna is er vooral sprake van vorst tot een graad of vijf onder nul. Vanaf de nacht van zaterdag op zondag is de kou voorbij en treedt de dooi in. Natuurijsbanen en enkele slootjes zullen vermoedelijk wel begaanbaar zijn, maar voor de plassen zal de vorst onvoldoende zijn.

10:39 uur
De eerste woorden van de werelduurrecordhouder: "Het doet pijn en de kou heb ik echt onderschat. Mijn vingers doen niets meer en die lucht slaat op je longen. Ik heb het ijskoud. Vannacht ben ik een beetje ziek geworden, ik had wat verhoging. Gelukkig zat het binnen de grens dat ik kon sporten. Jammer dat ik niet 100% fit was." 

10:25 uur
Na de finish ontvangt Bart Vreugdenhil van burgemeester Joris Bengevoord een beeldje. 

10:11 uur
Terwijl in Winterswijk het ijs 1,5 centimeter dik was voor de recordpoging van Bart Vreugdenhil, valt de ijsdikte bij de banen van Nieuw-Buinen en Noordlaren tegen. Door de mist en dus een hogere luchtvochtigheid kon het ijs onvoldoende aanvriezen. Momenteel rijden de giertanken nog hun rondjes om water op te spuiten, maar later op de ochtend zal de temperatuur te hoog zijn om verder te gaan. Haaksbergen heeft haar achterstand op de eerder genoemde banen ingelopen, maar ook daar ontbreekt de benodigde drie centimeter. Op dinsdag dus sowieso geen marathon op natuurijs. Later vanmiddag hopen we meer te weten over een eventuele wedstrijd op woensdag.

10:07 uur
36 kilometer, 717 meter en 82 centimer: het nieuwe werelduurrecord van Bart Vreugdenhil.

10:02 uur
Het uur is voorbij. Bart Vreugdenhil besluit met zijn snelste ronde, 37,19 seconden. 

09:56 uur
Het record is verbroken! Met nog zes minuten op de klok heeft Vreugdenhil de magische grens van 32 kilometer en 660 meter bereikt. 

09:51 uur
Vreugdenhil versnelt! Hij rijdt rondjes van 38 seconden en moet nog ruim drie kilometer om het oude record te slechten. Nog elf minuten op de klok. 

09:40 uur
Bart Vreugdenhil rijdt continu rondjes 39. Na 37 minuten heeft hij 23 kilometer afgelegd.

09:33 uur
Na een half uur heeft Vreugdenhil 18 kilometer en 400 meter geschaatst. De 32 kilometer en 660 meter lijkt haalbaar als dit tempo wordt volgehouden door de rijder van Port of Amsterdam-SKITS. 

09:30 uur
Hier de beelden van de start van Bart.

09:23 uur
Twaalf kilometer in twintig minuten, Vreugdenhil ligt op koers! In dit tempo heeft hij na een uur 36 kilometer geschaatst. 

09:20 uur
Bart Vreugdenhil is rustig begonnen. Hij heeft er nu ruim acht kilometer op zitten. Kan hij een afbouwend schema rijden?

09:13 uur
Voor de start spraken we de ploegleider van Bart Vreugdenhil, Casper Helling. Op welk schema is Vreugdenhil vertrokken? "Bart is wel een beetje snotterig en hoesterig," zal dat zijn record in de weg zitten?

09:03 uur
Bart Vreugdenhil is gestart! Over zestig minuten weten we of hij de nieuwe recordhouder is. Zijn verhaal teruglezen? Dat kan hier

08:58 uur
In Winterswijk is de hele nacht doorgewerkt om de recordpoging mogelijk te maken. Met enthousiaste vrijwilligers en hun technische kennis is de ijsvloer 1,5 centimeter dik geworden.

 08:53 uur
Bart Vreugdenhil heeft na zijn warming-up de ijsbaan even verlaten om op te warmen. Hier een korte reactie. 

08:40 uur
De start van de werelduurrecordpoging is uitgesteld wegens problemen met de tijdwaarneming. Bart Vreugdenhil start naar verwachting tussen 08:45 uur en 08:50 uur.

IJsmeester en voormalig trainer - van Vreugdenhils coach Casper Helling - Hendrik van Prooije vertelt bij Omroep Gelderland : "Er moest nog een onderdeel gehaald worden, geen groot oponthoud gelukkig. Bij een marathon moet minimaal drie centimeter ijs zijn. Voor zo'n poging zijn er geen eisen. Het ijs moet glad zijn en dat hebben we voor elkaar. Dit zijn ongeveer zestig laagjes ijs op elkaar. Maandagavond om 19:30 uur zijn we begonnen, elk uur kwam er ongeveer een mimilimeter bij."

08:30 uur
Bart Vreugdenhil is bezig aan zijn laatste opwarmrondjes. Volg hem via de livestream van Omroep Gelderland!

06:00 uur

Als Bart Vreugdenhil zich zorgen maakt of al uren ligt te woelen in zijn bed omdat hij over niet al te lange tijd zijn werelduurrecordpoging mag beginnen< dan is hier goed nieuws: de baan van de Winterswijkse IJs Vereniging  zal in bedrijf zijn. Om 8.00 uur is de krabbelbaan open, om 9.45 uur de piste die tussen 8.30 en 9.30 al helemaal voor de belofterijder van Port of Amsterdam-SKITS is gereserveerd! In dat uur kan hij aan de bak om de 32 kilometer en een beetje meters van Marius Strijbis uit 1949 uit de boeken te schaatsen...

Dinsdag 13 december 00:30 uur
In Noordlaren wordt er de hele nacht door keihard gewerkt om de baan van een ijsvloer te voorzien. Het eerste laagje van enkele millimeters ligt er inmiddels. Voorzitter Jan Geert Veldman van IJsvereniging De Hondsrug hoopt dat er woensdagochtend een marathon kan worden verreden in het Groningse dorp. 

 21:44 uur
"'s Morgens was ik gewoon aan het werk, toen ik werd gebeld en te horen kreeg dat we ’s avonds een marathon hadden. Om elf uur ben ik maar weggerend om te kunnen vertrekken. Joost en ik waren al laat, belandden in de file, konden de locatie niet vinden en arriveerden pas vlak voor de start. Voor het adrenalinegehalte was dat natuurlijk wel goed…" De weg van Kurt Wubben naar zijn eerste overwinning op natuurijs was geen gemakkelijke. Hier kun je lezen hoe hij toch gewonnen heeft en hoe het hem later lukte er nog eentje op zijn naam te schrijven.

21:13 uur
In Puttershoek hebben ze een webcam geplaatst op de ijsbaan, zodat iedereen de voortgang kan volgen. Op vrijdag hadden ze de baan al onder water gezet met een laag van zeven centimeter. Als de bovenlaag bevroren is, zal de ijsvereniging het water eronder laten weglopen. Bekijk het hier.

20:35 uur
Dinsdagochtend 8:30 uur: Bart Vreugdenhil start zijn jacht op het werelduurrecord. De al 73 jaar geleden gereden afstand in het Noorse Hamar staat op 32 kilometer en 660 meter. De kampioen uit die dagen luistert naar de naam Marius Strijbis. “Zonder mezelf te veel op de schouders te kloppen: dat verbreken zou geen probleem moeten zijn. Het is wel een fijn vangnetje om te hebben. Maar goed, of het nou makkelijk is of niet, ik wil nog steeds zo ver mogelijk schaatsen en daarom maakt het niet uit waar het record nu op staat”, zegt de 27-jarige consultant voor multinationals in strategische onderhandelingsprojecten.

Hoe hij zich voorbereidt, wie er op het idee kwam en waar de uitdagingen liggen, lees je hier.

Foto : Ben van Trierum

19:48 uur
Niet alleen het marathonpeloton droomt van rondjes rijden in de buitenlucht, elke Nederlander die ooit op ijzers gestaan heeft, wil graag los. Om goed beslagen ten ijs te komen, kun je alvast het artikel van Erik Hulzebosch lezen. 

19:12 uur

Bij de werelduurrecordpoging van Bart Vreugdenhil komt veel kijken. Hier enkele regels waar de Winterswijkse IJsvereniging aan moet voldoen:
- Op de ijsvloer moet de juiste belijning zijn aangebracht. Omdat Vreugdenhil elke ronde moet wisselen van baan, liggen er blokjes op de baan. Deze zijn speciaal voor de werelduurrecordpoging bij de ijsbaan van Enschede gehaald.
- Er wordt gestart op de finishlijn van de 1000 meter. Op die lijn wordt het aantal gereden rondes gemeten.
- Op de (inrijd)baan mogen geen andere rijders aanwezig zijn zijn
Daarnaast is natuurlijk de juiste ijsdikte nodig, is er koek en zopie voor het publiek en het ontvangst van de pers. Ook over de overnachting van Vreugdenhil is nagedacht. Hij logeert in het gastenverblijf van een van de bestuursleden van de Winterwijkse IJs Vereniging. Afstand tot de baan waarop hij schaatshistorie kan schrijven: 150 meter wandelen.

Kortom: het wordt een korte nacht voor Winterswijk.

18:51 uur
De echte liefhebbers zijn al op zoek naar ijs. 

Al helpt moeder natuur niet altijd mee...

18:29 uur
In het gehele land wordt er uitgekeken naar natuurijs. Zo is er op Marktplaats een piek te zien in de vraag naar schaatsen en melden al enkele ijsverenigingen dindag open te gaan. In Zuid-Holland hopen de ijsbanen in De Lier en Warmond dinsdag bezoekers te kunnen ontvangen. "We zijn een betonnen baan van 7000 vierkante meter van onderaf aan het besproeien en gaan daar ook s' nachts mee door", zegt voorzitter Wim van der Berg van IJsvereniging Hard Gaat Ie uit De Lier . "Als het komende nacht 2 tot 3 graden vriest is er een goede kans dat de mensen bij ons op het ijs kunnen." Ook de Doornsche IJsclub hoopt dinsdag de poorten te kunnen openen.

17:54 uur: Marathonupdate
Disciplinemanager marathon van de KNSB, Willem Hut, geeft een update over de eventuele eerste natuurijswedstrijd: "Stiekem hoop ik morgenvroeg het ijs te meten. Maar dan moet wel alles de goede kant op vallen. Vanmiddag heb ik een rondje langs de zes verenigingen gebeld. Twee daarvan hebben een lichte voorsprong: Noordlaren en Nieuw-Buinen. Zij hebben momenteel betere papieren ten opzichte van anderen. Deze twee banen beginnen vanavond met het uitrijden, de giertank staat al klaar. Het is wachten tot de temperatuur genoeg gedaald is en de ondergrond koud aanvoelt."

De andere banen zijn nog niet uitgesloten van de eerste magische wedstrijd: "Haaksbergen en Burgum zitten hen dicht op de hielen. We gaan zien wie de strijd wint, de weergoden zorgen niet zelden voor een verrassing."

Het moment van de marathon is nog uiterst onzeker. "Willen we dinsdagavond rijden, moeten we hem dinsdagochtend al kunnen uitroepen. Dan moet je al drie centimeter hebben. Om dat in één nacht te krijgen, moeten elf van de tien dingen de goede kant opvallen. Zo moet het min tien zijn, men moet vroeg met de giertank kunnen rijden en er kan geen wolkje aan de lucht zijn. Er is voor vanavond min vijf voorspeld, dat is een minimale vereiste om te kunnen uitrijden 's nachts."

Dinsdag lijkt dus onhaalbaar, maar woensdag zou het los kunnen barsten. "Ik verwacht dat er morgen meerdere banen zijn die zich aanbieden om te meten. Dan zou de ene woensdagochtend kunnen en de ander donderdagochtend. Of beide 's avonds. De onzekerheid is het lastigste." Wordt vervolgd...

Met Noordlaren is Nieuw-Buinen één van de koplopers, de dranghekken staan alvast. | Foto : Nieuw-Buinen

17:23 uur
Merel Bosma, schaatsster van BDM-BTZ, houdt al rekening met meerdere wedstrijden op natuurijs: "Vanochtend sprak ik mijn leidinggevende en hij zei: 'Wat wil je?' Voor nu is het nog even afwachten, maar ik denk dat ik vrij kan krijgen van mijn werk." Bosma werkt namelijk als juf op OSG Sevenwolden in Heerenveen. Hier geeft ze les aan autistische kinderen. "Toen ik hier zes jaar geleden begon met werken, heb ik gezegd dat ik marathonschaatsster ben. Stel er komt natuurijs, dan ben ik vrij. Daarnaast mag ik vier weken opnemen voor de wedstrijden op de Weissensee en in Zweden en voor een trainingskamp in Spanje. Ik heb mazzel dat ik op een topsportschool werk en mijn leidinggevende meedenkt."

Van schaatskoorts is er bij de vrouwen van BDM-BTZ nog geen sprake, als houdt ploegleider Eelco Kooistra ze alert: "Eelco stuurt af en toe een berichtje: zorg dat je materiaal in orde is. Ik ben een van de weinigen die zowel bij natuurijs- als bij kunstijswedstrijden op mijn lievelingsijzers rijdt, dus daar hoef ik niets aan te veranderen. Natuurlijk moet je wel je kleding aanpassen. Waarschijnlijk schaats ik gewoon in mijn snijvaste pak - niet in mijn thermopak -, maar doe ik een thermobroekje of body eronder. Iets met meerdere lagen."

Juf Merel zal haar kinderen komende dagen even in de steek moeten laten voor haar andere passie, maar daar staat een mooie excursie volgende week tegenover: "Dan gaan we schaatsen met de klassen, heel leuk."

Merel Bosma is klaar voor natuurijs. | Foto : Neeke Smit

16:43 uur
Wat zegt het weerbericht ons? Maandagochtend vroor het met name in het zuiden van ons land, terwijl de temperatuur in het noorden boven nul kwam. Inmiddels is in heel Nederland de vorst verdwenen. Vannacht kunnen de minima dalen tot -9, vooral in het oosten. Goed nieuws voor Bart Vreugdenhil en Winterswijk, door moderne techniek én boerenverstand is één strenge nacht al voldoende om daar te schaatsen. 

Tot en met woensdag wordt verwacht dat de temperatuur niet of nauwelijks boven nul uitkomt, waardoor het ijs dikker kan worden. Daarna loopt het kwik overdag op tot drie à vier graden. Hopelijk is de vorst streng genoeg om op opgespoten banen te kunnen schaatsen. 

Schaatsen op bevroren plassen lijkt nog te ver weg, maar zouden de (skeeler)banen begaanbaar worden deze week?

16:27 uur
Terwijl het marathonpeloton staat te popelen voor de eerste wedstrijd, heeft Bart Vreugdenhil zijn eigen uitdaging gevonden. Hij gaat morgenochtend om 8:30 uur in Winterswijk proberen het werelduurrecord op de schaats te vrebreken. Het record staat momenteel op naam van Marius Strijbis. In 1949 schaatste hij in een uur tijd 32 kilometer en 660 meter. 

Overigens is het voor Vreugdenhil geen onmogelijke missie. In 2015 zette de inmiddels gestopte Erik Jan Kooiman het werelduurrecord op de binnenbaan van Inzell op 43.735,94 meter. Ondanks dat de omstandigheden zwaarder zullen zijn buiten, zal de 33 kilometer zeker haalbaar moeten zijn. 

16:18 uur
Als de thermometers onder nul kruipen, verzamelen de ijsmeesters zich bij hun baan. Want wie krijgt de eerste natuurijsmarathon? Vorig jaar was het op Tweede Kerstdag Noordlaren. Dit zijn de zes kanshebbers:

Wie krijgt het voor elkaar?

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan