Tickets
Shop
Nieuws 31 dec 2022

Kay Huisman moet vrezen voor EK Shorttrack

Shorttracker Kay Huisman gaat niet de leukste jaarwisseling tegemoet. Sinds de World Cup in Almaty kwakkelt de rijder van de nationale selectie (NTS) met zijn gezondheid en dat had op de slotdag van 2022 zijn weerslag tijdens de kwalificatieronden van het Daikin NK in Leeuwarden. Hij moet nu vrezen voor zijn deelname aan het EK.

Foto : Neeke Smit

Westlander Huisman (25) liet zich op de 500 meter in de slotfase van zijn kwartfinale verrassen door Hessel van Berkum die hem passeerde. Bij zijn poging het verloren terrein goed te maken, raakte hij uit balans en waren zijn kansen verkeken. Voor de kwartfinales van de 1500 meter paste hij vervolgens, en niet zonder reden.

“Ik ben ziek geworden rond  de World Cup in Almaty  (16-18 december, red.), waarna ik de dagen erop met koorts thuiszat. Daags voor kerst voelde ik me weer redelijk gezond, met een normale lichaamstemperatuur. Op tweede kerstdag kreeg ik echter opnieuw koorts (39 graden). Toch wilde ik vrijdag bij de trials meedoen, maar dat mocht niet omdat de temperatuur te hoog was", vertelde de teleurgestelde Huisman.

"Vanmorgen kreeg ik wel groen licht van de teamarts", vervolgde hij. "Toen bleek dat een en een kwart training in de voorbije twee weken te weinig was om behoorlijk mee te strijden. Dat werd vooral duidelijk op de 500 meter waar ik tegen het einde de power miste om alsnog naar plek twee te rijden. Ook qua rondetijden was het zichtbaar: normaal trek ik die door naar 8,2 seconden, nu bleef ik hangen op 8,5. Dan ben je heel kwetsbaar. Na drie ronden zaten mijn benen helemaal vol met zuur, zo waardeloos.”

Met de pest in zijn lijf verliet Kay Huisman na de eerste dag van het Daikin NK de Elfstedenhal. Hij besefte dat de deur naar het EK Shorttrack nog maar op een kier staat. | Foto : Neeke Smit

“Ik ben nu afhankelijk van de Selectiecommissie, of die mijn prestaties in Kazachstan goed genoeg vindt. Heel vervelend. Daarom wilde ik het hoe dan ook proberen vandaag, met een beetje de hoop dat ik er doorheen zou glijden. Maar er is momenteel ook geen motoriek in mijn schaatsen. Ik voel me niet ziek meer. Er zit in mijn lichaam echter totaal geen energie meer. Het wordt volgende week veel fietsen en hopen dat de mensen die erover moeten beslissen mijn relay (zilveren medaille) en de 500 meter (winnaar B-finale) van Almaty als voldoende beoordelen. Meer kan ik er niet van maken. Het is kloten.”

De overige toppers die zaterdag aan de start verschenen, plaatsten zich bijna allemaal voor de finaledag van het NK. Alleen Friso Emons mist hoofdfase van de 1000 meter, wegens een penalty in de kwartfinale.

De uitslagen van de kwalificatiedag op het Daikin NK staan hier.
Interesse om het Daikin NK Shorttrack live bij te wonen? Kijk dan hier voor alle informatie, ook over de tickets.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan