Tickets
Shop
Shorttrack 11 aug 2022

Hongaarse shorttrackbroers Liu naar China

Shorttrackers Shaolin Sándor Liu (26) en Shaoang Liu (24) verlaten hun geboorteland Hongarije en verhuizen naar China, het land van hun vader. Zeer waarschijnlijk blijven de twee wel voor Hongarije uitkomen tijdens wedstrijden.

Foto : Soenar Chamid

De beide shorttrackers, die al jarenlang tot de wereldtop behoren, lieten deze week via Instagram weten graag met coach Lina Zhang Jing te willen blijven werken. Zij kondigde in juli aan na tien jaar te stoppen bij het nationale shorttrackteam van Hongarije en terug te keren naar China. De 48-jarige coach was het afgelopen decennium zeer succesvol in Hongarije. Onder haar leiding veroverde de nationale ploeg (met de gebroeders Liu, Viktor Knoch en Csaba Burján) op de Olympische Spelen in 2018 een gouden medaille op de relay. Dat was de eerste gouden medaille ooit voor Hongarije op de Winterspelen. Op de Spelen van 2022 in Beijing won Shaoang Liu individueel goud op de 500 meter. Ook pakte hij een bronzen medaille op de 1000 meter.

In hun verklaring schrijven de broers Liu het volgende: “Vijftien jaar lang hebben we met elkaar samengewerkt. Soms waren er moeilijkheden, maar er zijn meer onvergetelijke momenten en successen. Naast sport leerde Lina ons ook dingen over het leven. We hebben onvoorwaardelijk vertrouwen in haar en we willen verder gaan op de weg die we tot nu toe samen hebben afgelegd. Daarom hebben we besloten om samen aan de voorbereidingen op het nieuwe seizoen te beginnen.”

In juli gingen Shaolin Sándor en Shaoang Liu nog een dikke week met de Nederlandse shorttrackploeg mee op trainingskamp naar het Italiaanse Bormio. “Dat was heel erg leuk”, vertelt Melle van ’t Wout. “Ze deden alles mee met ons, trokken niet hun eigen plan. Het zijn heel vriendelijke jongens, totaal niet arrogant. Ze willen iedereen graag helpen. Wij hebben zeker dingen van ze geleerd, bijvoorbeeld hoe zij hun warming-up doen, welke schaatspassen ze doen en hoe ze tegen bepaalde technische zaken aankijken. Zij hebben vast en zeker ook dingen van ons kunnen leren. Toen ze het trainingskamp verlieten, vertelden ze dat ze nu nog gemotiveerder zijn, omdat ze hebben gezien hoe hard wij trainen en hoe leuk onze groep is.”

Shaoang Liu tijdens het trainingskamp in Bormio | Foto : Shapevisions - Dennis Kruijswijk

“Ik kende de broers al een klein beetje, maar deze zomer zijn Jens en ik wat closer met ze geworden. Dat komt door het gamen. Vooral met Shaolin Sándor Liu doen we dat vaak, soms wel meerdere dagen per week. Apex Legends heet het spel wat we spelen.” Van ’t Wout snapt wel dat de broers naar China verhuizen. “Ze werken al vijftien jaar met coach Lina Zhang Jing samen en hebben een heel goede band met elkaar. Dan snap ik wel dat de broers graag met haar willen blijven werken. Ik ben benieuwd hoe ze het daar zullen ervaren. Ze leven nu al zo lang in Europa, dan is China wel een hele verandering. Maar ze kennen de cultuur en spreken vloeiend Chinees, dus dat scheelt.”

“Door het tijdsverschil met China wordt het voor ons nu wel een stuk lastiger om met elkaar te gamen. Dat is jammer. En ik verwacht ze ook niet meer aan de start van de Invitation Cup, want China is niet om de hoek. Vanuit Hongarije was Heerenveen natuurlijk veel makkelijker te bereizen. Maar op het EK Shorttrack zullen we de broers ongetwijfeld weer tegenkomen.”


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan