Tickets
Shop
Nieuws 07 aug 2022

Geen Hallum, maar Halmstad voor Gary Hekman en Bart Hoolwerf

Wanneer in Hallum op zaterdagmiddag 20 augustus het startschot knalt voor het Open Nederlands Kampioenschap inlineskaten, buffelen enkele prominente skeeleraars al een paar uur over Zweedse grind- en gravelpaden. Gary Hekman en Bart Hoolwerf doen dan mee aan een internationale wielerkoers, Gravel, Grit ’n Grind in Halmstad. De reden: even de sleur van een lange trainingszomer doorbreken.

Foto : Neeke Smit

“Hallum is een prachtige klassieker in het skeeleren, maar je kunt niet alles doen”, vertelt Hekman in de podcast 'Barre Beukers'. “Ik ben onderhand op een leeftijd beland waar ik alles wel een keer heb gezien en meegemaakt. Dit uitstapje sprak me aan. Gravel, Grit 'n Grind is een officiële wedstrijd van de UCI (internationale wielrenunie, red.) waarin je je kunt kwalificeren voor het wereldkampioenschap. Die ambitie heb ik overigens niet, ook omdat het WK vlak voor het begin van de schaatsmarathons op de kalender staat (8-9 oktober, red.)”, aldus de Kampenaar die afgelopen zaterdag al met zijn gezin per camper richting noorden is vertrokken. 

“Het wordt een mooi avontuurtje”, voorspelt Bart Hoolwerf over de 124 kilometer lange offroad-traject door open velden, donkere wouden en venijnige heuvels ten noorden van de havenstad aan het Kattegat. “Ik hoorde van Gary en Roy Boeve (de coach van Team Reggeborgh, red.) dat zij in Halmstad zullen meedoen. Toen leek het me ook leuk me in te schrijven. Het is even wat anders in de voorbereiding op het marathonseizoen en de mass starts, en bovendien heb ik al zo vaak aan het ONK in Hallum meegedaan. Eigenlijk is het jammer dat deze koers in Zweden en de wedstrijd in Hallum op dezelfde dag vallen, want anders zou ik beide hebben gereden.”

Het evenement aan de Zweedse westkust maakt deel uit van de UCI Gravel World Series, een reeks van twaalf aparte wedstrijden op vier continenten. Bij elke race kan 25 procent van het deelnemersveld (in verschillende leeftijdscategorieën) zich plaatsen voor het wereldkampioenschap dat plaatsheeft in de Italiaanse regio Veneto. Hoolwerf: “Het moet raar lopen, wil dat lukken, maar met die intentie gaan Gary en ik er niet heen. Joh, het wordt vooral een grappig avontuurtje, al moet je het ook niet te spannend maken. In Zweden heb je veel brede wegen, en gravel wordt steeds hipper. Ik ben benieuwd wat ons staat te wachten”, aldus de rijder van Team Reggeborgh die op 17 augustus samen met Boeve naar Scandinavië reist.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan