Tickets
Shop
Nieuws 24 sep 2021

Neef en nicht samen in actie op NK Clubs: 'Leuk om samen te kunnen strijden'

Na een jaar van afwezigheid staat het NK Clubs deze winter weer op de wedstrijdkalender. In Thialf strijden veertien clubs uit heel Nederland aanstaande zaterdag om de nationale titel en de felbegeerde wisselbeker. Bij de Alkmaarsche IJsclub, de winnaar van de laatste editie, verschijnt Robin Groot (20) samen met haar neefje Jerry Coenen (15) ten tonele. "Ik heb er heel veel zin in."

Foto : Robert Prins

De hele familie is zaterdag getuige van de eerste wedstrijd die Groot en Coenen samen zullen rijden. Of neef en nicht nog nooit vaker tegelijkertijd op het ijs hebben gestaan? "Nou, dat is wel een grappig verhaal", begint de rijdster van het Development Team van Jumbo-Visma. "Jerry deed een keer mee aan een wedstrijdje in Alkmaar en de kans was heel groot dat hij alleen moest starten. Toen zei ik tegen hem: als je alleen loot, regelen we wel dat ik tegen je rijd. Je raadt het al: Jerry moest inderdaad de 500 meter in zijn eentje rijden."

En zo moest Groot drie weken na haar succesvol verlopen WK voor junioren de schaatsen weer onderbinden. "Of ik hem had verslagen? Gelukkig wel", lacht de oudste van de twee. Ook Coenen kan zich de wedstrijd nog goed voor de geest halen. De zoon van voormalig prof Arnout denkt zelfs dat de race tegen zijn nichtje zijn laatste officiële wedstrijd was. Niet alleen omdat het coronavirus vorig seizoen roet in het eten gooide, maar ook omdat hij zelf te maken kreeg met een darmvliesontsteking. Hoewel hij nog altijd niet alles mag eten, gaat het naar eigen zeggen steeds beter.

"Afgelopen zaterdag heb ik voor het eerst op het ijs gestaan en komend weekend schaats ik mijn eerste wedstrijd weer. Ik heb er heel veel zin in, ook omdat het voor het eerst een officieel NK is", klinkt het enthousiast. Ook Groot vindt het heel bijzonder om samen met haar neefje een wedstrijd te mogen schaatsen. "Ik vind het hartstikke leuk dat we in dezelfde ploeg zitten en dat we samen kunnen strijden. En stiekem denk ik dat hij het heel leuk vindt om met al die toppers te rijden." Coenen knikt: "Volgens mij doen Sven Kramer en Patrick Roest ook mee, dus daar gaan we 's middags mooi naar kijken."

Volgens Groot is haar neefje altijd al een groot fan van Team Jumbo-Visma geweest. "En nu al helemaal", glimlacht de Langedijkse, die sinds vorig seizoen onderdeel uitmaakt van het Development Team. "Ik geef hem af en toe wat oude kleding, zoals een shirtje, jackie of een fietsbroekje. Daar zie ik hem dan weleens in fietsen." Coenen is stiekem wel een beetje trots dat zijn nichtje in het geel-zwart rondrijdt. "Ik vind het leuk om bij haar te kijken en te horen hoe het er in zo'n team aan toe gaat. Maar ook als ze niet bij Jumbo-Visma had gezeten, had ik het net zo leuk gevonden."

Of hij zichzelf later ook bij Jumbo-Visma ziet rijden? "Als die mogelijkheid er zou zijn, zeg ik geen nee. Ik doe gewoon zo goed mogelijk m'n best en dan zien we het wel. Ik schaats vooral voor m'n plezier", aldus Coenen. Groot denkt dat haar neefje het in zich heeft om het ver te schoppen. "Hij is nog jong, is al vroeg begonnen met schaatsen en maakt elk jaar grote stappen. Als hij dat blijft doen, is hij zeker tot mooie dingen in staat, al moet hij natuurlijk nog wel heel veel leren." 

Verbinding
Het NK Clubs is een idee van oud-topschaatser Sicco Janmaat. Volgens de coach van Team Jumbo-Visma moet onderlinge strijd de verenigingen stimuleren een kwaliteitsslag te maken in opleiding en scouting. Ook moet een sterker clubgevoel meer schaatsende jongeren prikkelen en enthousiasmeren voor de wedstrijdsport. "Dit jaar is een olympisch jaar, waarin altijd goed duidelijk wordt hoe we ervoor staan in Nederland met het schaatsen", aldus Janmaat. "Voor de successen in de toekomst op dit soort toernooien is het belangrijk dat er zoveel mogelijk jongeren schaatsen. En leren schaatsen begint bij een club."

Groot begon al vanaf haar achtste te schaatsen bij de Alkmaarsche IJsclub. Hoewel ze niet meer zo verbonden is met de club, vindt ze het des te mooier dat het NK Clubs ervoor zorgt dat de verbinding weer wordt versterkt. "Wat ik mooi vind, is dat alle clubs moeite doen om een team te formeren en dat ze er samen hard voor trainen. Er zitten natuurlijk toppers in het team, maar ook mensen die het voor de fun doen en het heel vet vinden om naar Thialf te gaan." Met de AIJC hoopt ze de titel te verdedigen. "We gaan ons uiterste best doen om de beker weer naar huis te nemen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan