Tickets
Shop
Nieuws 23 sep 2021

Leerzaam trainingskamp voor talenten: 'Ze kunnen alvast ruiken aan topsport'

"Het is altijd weer een feest om hier te zijn", vertellen Isabel Grevelt (19) en Pien Smit (17) terwijl ze een lach op hun gezicht amper kunnen onderdrukken. De twee rijdsters van het KNSB Talent Team Noordwest hebben het flink naar hun zin tijdens het gezamenlijke trainingskamp van de KNSB Talent Teams in Thialf. Samen met hun andere (in totaal tachtig) leeftijdsgenoten hopen ze gedurende deze week een betere schaatser te worden. "Het is fijn als je merkt dat je beter wordt."

Foto : Hanneke Mennens

Het is de eerste keer sinds januari dat alle vijf de KNSB Talent Teams weer bij elkaar zijn. Eigenlijk was het de bedoeling dat er al een trainingskamp in de zomer had plaatsgevonden, maar vanwege de coronaperikelen moest deze op het laatste moment worden gecanceld. "Toen hebben we gezegd: dan doen we wel een goede, kwalitatieve versie in september", aldus Jetske Wiersma, hoofdcoach Talentontwikkeling bij de KNSB. Die kwalitatieve versie vindt deze week, net als de meeste voorgaande edities trouwens, in Thialf plaats. "We hebben hier alles binnen handbereik: het ijs, de krachtruimte en mooie fietsroutes. De omgeving is perfect."

Een ander voordeel van een dergelijke omgeving is de aanwezigheid van de toppers, zegt Wiersma. "Het ademt topsport in Thialf. Door hier te zijn en de toprijders af en toe bezig te zien, kunnen ze alvast een beetje ruiken aan het topsportleven. Ik denk dat ze daar wel getriggerd van worden." Zo'n twee uur nadat de langebaanschaatsers van de topteams het ijs hebben verlaten, is het de beurt aan de langebaanschaatsers van de vijf KNSB Talent Teams (Noord, Noordwest, Midden-Oost, Zuidwest en Zuid). Voor hen is er elke dag om 13.45 uur een apart ijsuur gereserveerd waarin ze 'gemixt, maar wel op hun eigen niveau' hun trainingen afwerken.

Het doel hiervan is dat ze leren zich aan te passen, onder andere aan elkaars slag. "Het prikkelt om op een andere manier naar je schaatsbeweging te kijken en te ervaren hoe het is om op een andere snelheid én in een andere slag te rijden. Die variatie is heel goed", aldus Wiersma. Tim Prins, schaatser van het KNSB Talent Team Noord, heeft de afgelopen dagen gemerkt hoe het is om met leeftijdsgenoten te schaatsen die niet bij hem in het team zitten. "Dat is wel even wennen ja", geeft het 18-jarige talent toe. "Ieder team heeft zijn eigen stijl doordat ze elke dag met elkaar trainen. Door met andere jongens te rijden, leer je op een andere manier te schaatsen."

Voor Pien Smit en Isabel Grevelt, schaatssters van het KNSB Talent Team Noordwest, was het rijden in een andere slag niet zozeer het grootste probleem. Meer moeite hadden ze met het 'diep zitten'. "Ik hoor het wel tien keer per training, ik heb er heel lang moeite mee gehad en vind het nog steeds wel moeilijk", vertelt de 17-jarige Smit, die daaraan toevoegt dat haar ploeggenootje het beter onder de knie heeft. "Iedereen zit diep, dus dan moet je zelf ook wel", vult de 19-jarige Grevelt aan. "Je weet dat je hier je hoeken moet houden om niet uit de bocht te vliegen. Wat dat betreft is het heel fijn om in Thialf te trainen, want het gaat hier net wat sneller."

Workshop
Behalve tips en aanwijzingen over het schaatsen an sich krijgen de junioren deze week ook de kans om wegwijs te worden met het slijpen van hun schaatsen. Middels enkele workshops van Dave Versteeg, coach van het KNSB Talent Team Noord Shorttrack, leren de talenten de kneepjes van het vak zodat ze in de toekomst hun eigen spullen kunnen onderhouden. "De workshop was heel handig", vertelt Sophie Kraaijeveld (17), rijdster van het KNSB Talent Team Zuidwest. "Dave ging onze schaatsen benden, ronden en slijpen en vertelde wat voor materiaal je het beste kunt gebruiken. Daar heb ik heel veel aan gehad." 

Ook Smit is blij dat ze zich had aangemeld voor de workshop: "Ik had altijd het idee dat je minimaal een half uur bezig was met slijpen; dankzij deze workshop weet ik dat het binnen tien minuten klaar kan zijn." Grevelt is erachter gekomen hoe belangrijk het is om je schaatsen minimaal één keer per week goed te slijpen. "Het geeft gewoon veel zelfvertrouwen. Na het slijpen durfde ik veel harder te schaatsen", aldus de Alkmaarse, die de 500, 1000 en de 1500 meter als beste afstanden noemt. "Wat mijn doelen voor de toekomst zijn? Ik ben daar een beetje voorzichtig in. Ik doe gewoon m'n best en als je genoeg je best doet, kom je uiteindelijk wel waar je wil komen."

Tim Prins heeft zijn route voor de komende jaren al duidelijk uitgestippeld: "Ik wil naar de Olympische Spelen van 2026! En op korte termijn hoop ik aan te sluiten bij de junioren wereldtop. Het zal moeilijk worden om me te kwalificeren voor het WK voor junioren, maar ik denk dat het moet kunnen." Pien Smit, die net als Prins eerstejaars A-junior is, kijkt in eerste instantie alleen nog naar de World Cups voor junioren. "Dat is wel één van mijn grote doelen. En in de toekomst hoop ik op een plekje bij een commercieel team." Dat laatste is ook een doel voor Kraaijeveld. "En het zou leuk zijn als ik ooit World Cups mag rijden. Ik weet niet of dat haalbaar is, maar dat is wel het doel."

Of iedereen het in zich heeft om de top te halen, hangt volgens Wiersma van verschillende factoren af. Aan een voorspelling durft ze zich dan ook niet te wagen. "Maar ze zitten niet voor niets in een KNSB Talent Team, dus ze hebben allemaal schaatstalent. Bovendien richten ze hun leven in om de topsport te gaan halen. Die drive stralen ze in ieder geval uit", aldus Wiersma, die blij is dat er weer wedstrijden kunnen worden gereden. Behalve het NK Clubs van zaterdag staan er ook trainingswedstrijden gepland op zaterdag en zondag ter afsluiting van het trainingskamp. "Dat zal voor de junioren voelen als een soort mini-NK, omdat alle KNSB Talent Teams hieraan deelnemen."

Voor Tim Prins (STD Sint Nicolaasga) en Isabel Grevelt (AIJC Alkmaar) staat er zaterdag nog veel meer op het spel dan alleen de strijd tegen hun leeftijdsgenoten. Beide jongelingen strijden tijdens het NK Clubs om de Nederlandse titel. Grevelt is met de AIJC titelverdediger. "Het zou mooi zijn als wij hem dit jaar met het team kunnen winnen", stelt Prins. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan