Tickets
Shop
Nieuws 21 sep 2021

International Invitation Cup met gerenommeerde broers Liu

De International Invitation Cup in Thialf (1-3 oktober) heeft steeds meer aantrekkingskracht op buitenlandse shorttracktoppers. Tijdens het driedaagse toernooi, voor de nationale selectie van bondscoach Jeroen Otter een prima warming-up op weg naar de World Cups, zijn bijvoorbeeld ook de Aziatische broers Shaolin en Shaoang Liu van de partij.

Foto : International Skating Union

De twee zonen van een Hongaarse moeder en een Chinese vader, behoren al geruime tijd tot de wereldtop in deze sport. Schaatsend voor Hongarije wonnen ze in 2018 op de Winterspelen van Pyeongchang goud op de vijf kilometer aflossing. Het was het eerste olympisch goud ooit dat Hongarije veroverde.

Afgelopen voorjaar domineerde de aalvlugge tandem de wereldkampioenschappen bij de mannen in Dordrecht: de jongste Liu, Shaoang (23), greep er de allroundtitel, terwijl de 25-jarige broer Shaolin met vijf punten achterstand het zilver opeiste. Beiden legden bovendien beslag op een individuele titel. Shaoang pakte goud op de 500 meter, Shaolin (derde op die 500) was de beste op de 1000. Laatstgenoemde werd in 2020 Europees kampioen allround en volgde daarmee zijn broer op.

Naast de gebroeders Liu staan nog meer sterke buitenlandse rijders ter voorbereiding van de World Cups aan de start van de IIC. Op de deelnemerslijst prijken ruim 100 namen uit tien landen. Ook de Italianen, Fransen, Canadezen en Duitsers komen met een team naar Nederland. Bekende namen zijn Sébastien Lepape, Tifany Huot-Marchand (Frankrijk), John-Henry Krueger, Petra Jaszapati (Hongarije) en Martina Valcepina (Italië). 

De KNSB en de Shorttrack Club Thialf organiseren deze wedstrijd zonder publiek. Omdat kort na de IIC de ISU World Cups beginnen, die gelden als olympische kwalificatiewedstrijden, willen alle teams het risico op coronabesmetting tot een minimum beperken. De wedstrijden zijn zaterdag en zondag integraal te volgen via een gratis livestream op schaatsen.nl/live.

Voor de eerste twee World Cups zijn vier rijders al voorgeselecteerd, op basis van hun prestaties van vorig seizoen: Suzanne Schulting, Selma Poutsma, Xandra Velzeboer en Itzhak de Laat. Voor de overige rijders geldt dat een afstandszege bij de Invitation Cup in principe ook een startbewijs voor de eerste twee World Cups oplevert. Na de twee World Cups in Azië volgt nummer drie in Hongarije. De vierde World Cup vindt plaats van 25 t/m 28 november in Dordrecht. Kaarten zijn verkrijgbaar via schaatsen.nl/tickets.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan