Tickets
Shop
Nieuws 16 sep 2021

Dani Loonstra geniet volop in het hol van de leeuw

Meedoen aan een Junior Grand Prix is voor een jonge kunstrijder een bijzondere ervaring. Meedoen aan een Junior Grand Prix in Rusland overstijgt echter alle verwachtingen. Dani Loonstra kijkt deze week haar ogen uit in Krasnoyarsk. Vrijdag maakt ze haar opwachting voor de korte kür, zaterdag rijdt ze de vrije kür.

Foto : Margarita Bouma

Het is niet de eerste keer dat Loonstra uitgezonden wordt naar een Junior Grand Prix. In 2019 werd ze in Gdansk 26e. Twee jaar ouder en twee jaar verder in haar ontwikkeling maakt de 16-jarige kunstrijdster voor haar gevoel opnieuw haar debuut. “Het voelt niet alsof ik het eerder heb gedaan. De wedstrijden heten allebei Junior Grand Prix, maar nu heb ik een heel ander gevoel. Het is hier een stuk groter.”

Rusland is namelijk een grootmacht in het kunstrijden. Waar Nederland in het langebaanschaatsen de wereldtop domineert, doen de Russische vrouwen dat in het kunstschaatsen. Sinds 2015 behaalden de vrouwen op een na alle wereldtitels. Bij de junioren heersen de Russinnen sinds 2009 vrijwel onafgebroken. De sport is groter dan groot. Loonstra en haar coach Nicole Goossens zien de Junior Grand Prix overal in Krasnoyarsk in het straatbeeld terugkeren.

“Het is echt een happening hier, een mega-evenement zoals in Nederland alleen grote voetbalwedstrijden of schaatswedstrijden in Heerenveen zijn”, vertelt Goossens. “Bij het stadion is er volop security en er zijn detectiepoortjes. Dat is heel anders dan bij ons. Op het vliegveld zagen we al overal stickers en posters.” “Er is hier overal reclame voor de Junior Grand Prix”, vult Loonstra aan. “Zelfs de bussen zitten helemaal onder. Rusland is echt het land waar je als kunstschaatser naartoe wil.”

Loonstra bij de Challenge Cup van 2020 | Foto : Margarita Bouma

Met talloze Russische atleten op de deelnemerslijst kan het thuispubliek zich in de handen wrijven. Kaarten om de wedstrijd in het 4000 stoeltjes tellende stadion te kunnen zien zijn nauwelijks meer te krijgen. Voor Loonstra belooft het een bijzonder weekend te worden, aangezien ze niet gewend is voor zo'n grote mensenmassa haar kunsten te vertonen. Bovendien is de Junior Grand Prix door de pandemie haar eerste wedstrijd is sinds november 2020. 

“Het zal een week worden om niet snel te vergeten”, vertelt ze vlak voordat ze voor het eerst het wedstrijdijs mag betreden. “Aan het begin was het wel weer spannend, ook omdat ik eindelijk weer een wedstrijd heb. Na een dag voelt het gelukkig al heel normaal. Op de ijsbaan is het gewoon weer een wedstrijd.”

Tot een uitspraak over haar te verwachten prestaties laat Loonstra zich niet verleiden. Ze richt zich vooral op haar eigen verbeterpunten en wil boven alles volop genieten van het kunstrijden in Rusland. Goossens: “Het is natuurlijk ook een heel bijzondere ervaring. Alles is hier net even anders. Onze rugzak wordt hier in ieder geval flink gevuld. Daar worden we alleen maar weer beter van.”

De wedstrijden in Krasnoyarsk zijn te volgen via de livestream van de ISU. Loonstra moet op vrijdag 17 september even voor half tien 's ochtends (Nederlandse tijd) aantreden voor haar korte kür. De vrije kür is zaterdagochtend vanaf 9.30 te volgen. De startvolgorde is gebaseerd op de uitslag van vrijdag. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan