Tickets
Shop
Fans 10 sep 2021

Daikin bezorgt schaatsouders een smakelijke aftrap van het olympisch seizoen

Geen succes op de schaats zonder de ouders. De stelregel gaat in heel veel gevallen op, en daarom is het goed en terecht de spotlights ook eens op die mensen, de dikwijls onzichtbare krachten in de coulissen van een topsportbestaan, te richten. Het Daikin Schaatsouderdiner 2021 was er een mooi, smakelijk, maar vooral gezellig voorbeeld van.

Hoezeer dat initiatief werd gewaardeerd, bleek wel uit de opkomst. Bijna honderd vaders en moeders van de beste atleten uit het langebaanschaatsen, de shorttrackwereld en het kunstrijden gingen in op de uitnodiging van hoofdsponsor Daikin en de KNSB om alvast vooruit te kijken naar wat de sportwinter (met vanzelfsprekend de focus op de Winterspelen van Beijing) ons zal brengen. Voor velen was het bijna een reünie-achtige setting: door corona hadden veel ouders elkaar al anderhalf jaar niet meer gezien of gesproken, zoals ze gewend zijn rond de wedstrijden van zoon- of dochterlief die het merendeel trouw bezoekt.

Het driegangendiner van een sterrenkok op Droompark de Zanding in Otterlo smaakte voortreffelijk, het randprogramma deed de rest om het bijeenzijn tot een prima avond te maken. Naast een korte welkomstgroet door commercieel directeur van de KNSB, Jeroen Kraaij, richtte de managing director van Daikin, Edwin Hoogerwerf (foto boven), het woord tot de ouders, het onmisbare leger op de achtergrond dat zo nu en dan best in het zonnetje mag worden gezet.

“Een geweldig initiatief van Daikin en de bond”, erkende Chantal Vervuren, de moeder van kunstrijdster Lindsey van Zundert. Ze had in eerste instantie niet op de uitnodiging gereageerd, omdat ze meende dat het een avond voor alleen de langebaanouders betrof. “Toen Karen Venhuizen (disciplinemanager kunstrijden bij de KNSB) me daarover belde en de situatie uitlegde, heb ik me meteen opgegeven. Ik heb er enorm van genoten. Het was erg leuk, en ook nuttig te horen van ouders die eerder met de Olympische Winterspelen hebben te maken gehad hoe het een en ander in z’n werk gaat.”

De ouders van Ronald en Michel Mulder vonden het een geweldige avond.

Tussen het eten en de wijn door verrichtte oud-wereldkampioen sprint Erben Wennemars al een beetje de aftrap van het aanstaande schaatsseizoen, door met technisch directeur Remy de Wit van de KNSB  de volle schaatskalender te gaan en de selectieprocedures onder de loep te nemen. Dat was al een stevig en informatief intermezzo; de sportquiz over de Olympische Zomerspelen die Wennemars tussen de gangen opdiende, zorgde voor de nodige luchtigheid en hilariteit. In de geest van het van de televisie bekende ‘Petje op Petje af’ hadden alle ouders een bordje met A, B en C. Wie de meerkeuzevragen van Wennemars goed beantwoordde, mocht blijven staan. Het werd – inderdaad - een ware afvalrace.

“Prima georganiseerd allemaal”, vond Luud Mulder, de vader van de tweeling Ronald en Michel, van wie de laatste inmiddels is gestopt. “Wat ik erg heb kunnen waarderen is dat er ook aandacht was voor de andere disciplines. Zo kom je ook eens in contact met het kunstrijden of shorttrack.” Uit de vooruitblik van presentator Wennemars op de Winterspelen begreep Mulder-senior dat de kans op een bezoek aan China te verwaarlozen is deze winter. “Misschien dat daarom de olympische koorts nu nog niet zo groot bij me is”, besloot hij met een kwinkslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan