Tickets
Shop
Nieuws 21 okt 2021

Tegenvaller dag 1 World Cup: Schulting en Knegt crashen op 1500 meter

In het shorttrack moet je met alles rekening houden, maar dat op de eerste dag van de World Cup in Beijing de aanvoerders van Oranje vroegtijdig sneuvelen, zorgt toch voor gefronste wenkbrauwen. Zowel Suzanne Schulting als Sjinkie Knegt belandde op de 1500 meter in de kussens na een valpartij.

Foto : Getty Images

"Het voelt oud en vertrouwd", vertelde een zeer ontspannen Schulting woensdag bij een vooruitblik op het eerste belangrijke toernooi in de reeks van vier World Cups die bepaalt wie er in februari 2022 opnieuw terugkeert in Beijing, dan natuurlijk voor de Winterspelen. Ze maakte een rekensommetje over het aantal keer dat ze dacht te moeten schaatsen. Het skippen van de 500 meter betekende al een vermindering van vijf wedstrijden. Ze kwam uit op een rit of vijftien, daarbij absoluut geen rekening houdend met de snelle uitschakeling op de 1500 meter. 

Waar Knegt in zijn voorronde van de 1500 meter door een onderuit schuivende Brit geen kant meer op kon en crashte, had wereldkampioene Schulting haar eliminatie in de kwartfinales volledig aan zichzelf te wijten. Riant op kop rijdend in de slotfase van de race (ze vloog net de voorlaatste ronde in) tikte ze met haar rechterschaats de ander aan, verloor de balans en ging op haar knieën zittend de baan uit. Routinier Knegt keerde niet meer terug op het ijs omdat hij geen onderdelen meer op het programma had staan; Schulting kwalificeerde zich aan het eind van de dag met de mixed relay soepeltjes voor de halve finales, en in een wereldrecordtijd (2.38,09) die een paar minuten later alweer werd afgepakt door de Chinese ploeg (2.37,74)

Van de Nederlandse deelnemers op de mijl bereikten alleen Itzhak de Laat (mannen) en Xandra Velzeboer de halve finales. De Laat was oppermachtig in zijn heat, waarna hij op weg naar de halve eindstrijd genoegen nam met de tweede plek achter de Israëlier Vladislav Bykanov. Velzeboer haalde de laatste 21 door de kwartfinales te overleven als tweede tijdsnelste. De Culemborgse kwam kort erna ook door de schifting van de 500 meter, net als Yara van Kerkhof. Selma Poutsma sneuvelde in de heat die toegang moest verschaffen tot de kwartfinales van zaterdag.

Dylan Hoogerwerf vocht in de zesde heat van de 500 meter een verbeten duel uit met de Belg Stijn Desmet dat hij in zijn voordeel besliste. Zo plaatsten drie Oranje-klanten zich voor de kwartfinales, omdat de broers Jens en Melle van ’t Wout eerder ook hun hoofd koel hielden op het kortste nummer.

De uitslagen van de eerste dag zijn hier te vinden


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan