Tickets
Shop
Nieuws 14 okt 2021

Bloemen imponeert met razendsnelle tijd in Calgary

Ted-Jan Bloemen heeft op de eerste dag van de Canadese kampioenschappen in Calgary meteen van zich laten horen. De 35-jarige tot Canadees genaturaliseerde Nederlander veroverde op indrukwekkende wijze de nationale titel op de 5 kilometer, de afstand waarop hij nog altijd wereldrecordhouder is.

Foto : Sander Chamid

Met zijn 6.06,69 was Bloemen, die tijdens de Olympische Spelen van Pyeongchang goud won op de 10 kilometer, veel sneller dan zijn landgenoten Graeme Fish (6.13,31) en Jordan Belchos (6.18,94). Sinds 2013 had er niemand meer zó snel gereden in Calgary. "Je merkt aan Ted dat hij dit seizoen net even wat scherper en gemotiveerder is. Hij wil dolgraag zijn olympische titel verdedigen en tot nu toe is hij heel goed bezig", vertelde Bart Schouten, coach van de Canadese mannenploeg, onlangs. 

Op de 3 kilometer snelde Isabelle Weidemann naar de nationale titel. Met een tijd van 3.56,89 was de 26-jarige Canadese bijna drie seconden sneller dan haar trainingsgenootje Ivanie Blondin (3.59,99). Op de 500 meter bij de mannen stond er geen maat op Laurent Dubreuil. De regerend wereldkampioen noteerde op het kortste sprintnummer een tijd van 34,12 en was daarmee veel sneller dan de nummer twee Gilmore Junio (34,59) en de verrassende nummer drie Cédrick Brunet (34,97). 

De Canadezen hebben een 'raar' seizoen achter de rug. Van september 2020 tot maart 2021 konden ze niet in 'hun' Olympic Oval terecht vanwege onderhoud aan het stadion. De ploeg reisde in januari wel naar Nederland af voor de World Cups en de WK Afstanden, maar daar werden 'slechts' vijf medailles behaald. "Maar die tellen we niet echt mee. Je zag dat de langeafstandsrijders die weinig ijsuren hadden gemaakt niet op de toppen van hun kunnen presteerden."

Bekijk hier alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan