Tickets
Shop
Nieuws 19 okt 2021

Bergsma: 'Het wordt steeds lastiger om veel van huis te zijn'

Met nog 108 dagen op de teller beginnen de olympische kriebels van Jorrit Bergsma steeds meer toe te nemen. De 35-jarige Fries, die in Beijing aan zijn derde Olympische Spelen hoopt mee te doen, merkt aan zichzelf dat hij net even wat scherper is dan andere jaren en ziet dat ook terug op het ijs. "Ik heb het gevoel dat ik er heel goed voor sta, misschien wel beter dan ooit."

Foto : Soenar Chamid

Bergsma en zijn ploeggenoten van Team Zaanlander zijn net terug van een zwaar trainingskamp in Erfurt, waar ze 'flink gebuffeld' hebben in aanloop naar het eerste grote toernooi van het seizoen. Over anderhalve week vinden namelijk de Daikin NK Afstanden plaats, waar Bergsma zich hoopt te plaatsen voor de eerste reeks World Cups. "Natuurlijk is het mooi meegenomen als je een titel wint, maar ik weet dat ik nog niet top hoef te zijn", vertelt Bergsma tijdens de teampresentatie in Thialf. "Ik moet gewoon zorgen dat ik de World Cups inga, zodat ik internationaal mijn wedstrijden kan rijden. Dat is belangrijk om straks te kunnen pieken bij het OKT."

Tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in december worden de tickets namelijk verdeeld voor de Olympische Spelen, die van 4 tot en met 20 februari in Beijing worden gehouden. Bergsma, die tijdens de Spelen van Sotsji in 2014 olympisch kampioen werd op de 10 kilometer, mikt niet alleen op een startbewijs voor zijn 'beste individuele afstand', maar denkt ook op andere afstanden kans te maken. "Op een goede dag doe ik op de 5 kilometer goed mee en de mass start gaat de laatste jaren ook heel goed. Ik zou het heel mooi vinden als ik volgend jaar voor het eerst Nederland mag vertegenwoordigen op dit onderdeel", aldus de wereldkampioen van 2020. 

Hoewel de Olympische Spelen al geregeld door zijn hoofd spoken ('zeker nu de Zomerspelen net zijn geweest, begint het wel te kriebelen'), wil Bergsma zich niet blind staren op deze wedstrijd. De drievoudig wereldkampioen op de 10 kilometer kijkt er namelijk ook heel erg naar uit om weer actief te zijn tijdens de marathons. "We hebben een vrij nieuwe ploeg, dus het zal vast even wennen zijn", doelt Bergsma op het wegvallen van ervaren mannen als Bob de Vries, Arjan Stroetinga en Crispijn Ariëns. "Het lijkt me daarentegen heel leuk om iets op te bouwen met de jonge jongens. Ik zal vast niet alle wedstrijden meedoen, maar als het even kan, ben ik erbij."

Verrassing
Volgens Bergsma zijn marathons niet alleen 'fijne' trainingsprikkels, maar helpt het hem ook een betere langebaanschaatser te worden. "Al heeft het afgelopen seizoen laten zien dat we het ook zonder marathons kunnen", aldus Bergsma, die door de ontwikkelingen rondom het coronavirus het afgelopen seizoen alleen als langebaanschaatser in actie kwam. Tijdens de WK Afstanden in Heerenveen behaalde de Friese stayer een zilveren medaille op de 10 kilometer; het goud ging naar de indrukwekkende Nils van der Poel, die een sensationeel wereldrecord liet noteren. "Dat was echt een grote verrassing", bekent Bergsma.

"In het voorseizoen reed hij al een scherpe tijd in Inzell, maar voor de rest kende ik hem niet zo goed. Toch kon je richting het WK al wel een beetje aanvoelen dat 'ie tot gekke dingen in staat was. Toen ik zag dat hij een wereldrecord had gereden, was het enige wat ik kon doen me proberen ervan af te sluiten en te focussen op mezelf. Dat is aardig gelukt." Volgens Bergsma is Van der Poel tijdens de Spelen de te kloppen man. "Hij heeft zichzelf gebombardeerd tot grote favoriet op de 5 en 10 kilometer. Voor mijzelf is het zaak om fit te worden zodat ik tijdens de Spelen de ultieme rit neerzet. Als ik daar dan tweede, derde of vierde mee word, moet ik daar tevreden mee zijn."

Of het zijn laatste Olympische Spelen zullen worden, vindt hij lastig te zeggen. "Ik heb in ieder geval nog geen plannen om te stoppen. Het gaat vooralsnog heel goed, heb weinig vervelende blessures gehad en heb er nog altijd heel veel schik in." Dat hij de steun heeft van het thuisfront maakt het volgens hem ook ietsje makkelijker om door te gaan. "Zij supporten mij altijd goed, al moet ik eerlijk zeggen dat het wel steeds lastiger om veel van huis te zijn. Gelukkig bestaat er iets als Skype, waardoor ik alsnog veel contact met ze heb. In de zomer ben ik daarentegen wel veel thuis, dat is dan een soort compensatie voor nu", lacht Bergsma. 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan