Tickets
Shop
Nieuws 20 nov 2021

Evert Hoolwerf breekt de ban: 'Vandaag moest het gebeuren'

Tot vier keer toe moesten de mannen van Hoolwerf Heiwerken dit seizoen toekijken hoe anderen de marathons naar hun hand zetten. Jumbo-Visma en Royal A-ware streden elke keer om de zege, waarbij de blauwhemden tot nu toe elke keer de overhand hadden. Evert Hoolwerf doorbrak zaterdagavond de reeks. Voor de derde keer in zijn carrière won hij de strijd om de Sjoerd Huisman Bokaal.

Foto : Neeke Smit

Voordat de wedstrijd goed en wel op gang was, hadden vijftien man haast al een ronde voorsprong te pakken. Tot verrassing van velen: "We wilden de aanval kiezen, maar dat al zo snel een groep rondging, had ik niet verwacht", aldus Hoolwerf. "Ik was er verbaasd over, maar we zaten er goed bij." Met Luc ter Haar en Crispijn Ariëns had hij immers twee ploeggenoten bij zich. Voor halfweg koers lukte het nog een keer. Op initiatief van Mats Stoltenborg pakten Jordy Harink, Casper de Gier, Jeroen Janissen en Hoolwerf een tweede ronde. 

Daarna was het afwachten tot de finale. De mannen namen hun tijd in een minutenlang spel. Wie zou als eerste zijn kaarten op tafel leggen? Hoolwerf had vertrouwen in zijn sprint. "Ik dacht dat Jordy nog wel meer zou proberen, maar iedereen keek naar elkaar en dan is het gewoon moeilijk. Je moet een moment vinden. Hij probeerde het en iedereen dook er direct bovenop." De ervaren sprinter rekende in de finale af met De Gier, die voor zijn formatie alweer de vierde tweede plek van het seizoen behaalde. Janissen vervolledigde het podium. 

Voor zijn ploeg Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk was de overwinning van Hoolwerf na een slechte seizoenstart meer dan welkom. "We zaten er steeds al dicht tegen aan, maar we hebben een hoop pech gehad. Gary zit met zijn schildklierproblemen, waardoor we een heel sterke schakel kwijt zijn. Willem moest nog twee wedstrijden uitzitten (vanwege een schorsing, red.), dus dan heb je heel veel geluk nodig. Dat hadden we niet. Nu waren we weer op oorlogssterkte, dus vandaag moest het gebeuren. Gelukkig laten we zien dat we het nog steeds kunnen."

Beloften
Roy Hoogendoorn wist eerder op de avond de wedstrijd bij de beloften te winnen. De rijder van Ormer ICT eindigde vorige week in Haarlem nog als vierde, deze week pakte hij de overwinning. In een slopende koers, waar de top van het klassement vanwege de doorstroomwedstrijd afwezig was, perste hij er in de finale een rondenlange solo uit. Met ruime voorsprong ging hij de laatste ronde in, waarna de sprinters uit het peloton hem niet meer konden bijhalen. Mike Dogterom en Luuc Bugter eindigden op de plekken twee en drie. 

Foto : Neeke Smit

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan