Tickets
Shop
Nieuws 03 mei 2021

Zwieren en zwaaien tijdens extra uren voor schoonrijden op zomerijs in Hoorn

In het jaar van het 75-jarig bestaan van de Landelijke Vereniging van Schoonrijders (LSV) biedt de vereniging de bijzondere mogelijkheid om te gaan schoonrijden op zomerijs. In samenwerking met de Westfries in Hoorn en de LVS organiseert de trainingsgroep Hoorn in de maanden mei en juni vier trainingen.

Foto : Sander Chamid

Door de coronamaatregelen hebben veel schoonrijders net als shorttrackers, langebaanschaatsers en kunstrijders minder of niet kunnen trainen. Enthousiaste schoonrijders worden daarom nu uitgenodigd om te komen schoonrijden op het zomerijs van kunstijsbaan de Westfries in Hoorn. Alle leden van de LVS uit de verschillende provincies en ook introducees krijgen de mogelijkheid hier gebruik van te maken.

Veel mensen kennen het schoonrijden als het traditionele zwieren en zwaaien op de schaats. Het schoonrijden is voor Nederland een immaterieel cultureel erfgoed, waarbij onder andere in streekdrachten wordt geschaatst. Een echte traditionele sport dus, geschikt voor de jeugd en volwassene in alle leeftijden. Het is een gezonde sport, die men samen op een gezellige manier kan beleven in een frisse omgeving, zoals afgelopen seizoen op het Nederlandse natuurijs. 

Bij het schoonrijden wordt met specifieke schoonrijdersslag geschaatst. Dit geeft een zwevend gevoel, waarbij je van links naar recht op de schaats over het ijs glijdt. Op zijn Engels wordt het skating the Dutch roll genoemd. Het is een goede basis om technisch perfect te leren schaatsen. Schoonrijden kan individueel, maar ook met paren of in groepen worden uitgevoerd. De LVS organiseert jaarlijks diverse wedstrijden, waaronder ook een Nederlands kampioenschap. 

De extra trainingsuren in Hoorn zijn op 20 en 27 mei en 3 en 10 juni. De kosten per trainingsuur zijn € 10,- per persoon. Schaatsen voor het schoonrijden kunnen gratis geleend worden. Aanmelding is gewenst (niet noodzakelijk) en de betaling kan contant of digitaal. Aanmelding is mogelijk per mail via hoorn@schoonrijden.nu. Voor de zekerheid schaatsen de rijders met mondkapjes op en bij het paarrijden wordt aan de stok gereden. Extra bescherming, zoals bijvoorbeeld een helm, is niet vereist.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan