Tickets
Shop
Nieuws 21 mei 2021

Van der Poel-effect in Zweden: 'Waar kan ik net als Nils gaan schaatsen?'

Een zwaluw maakt nog geen zomer, maar een schaatser tilt mogelijk wel het Zweedse schaatsen uit het slob. Na de twee wereldtitels op de WK Afstanden en het wereldrecord op de 10.000 meter van Nils van der Poel zijn veel meer Zweden gaan schaatsen. "Dit was precies wat we nodig hadden", aldus Mattias Hadders van de Zweedse schaatsbond.

Foto : Sander Chamid

In een ver verleden gold Zweden nog als echte schaatsnatie. In de jaren vijftig en zestig wonnen zij meermaals olympisch goud en domineerden zij de lange afstanden. In de decennia daarna kwam langzaam maar zeker het verval. Na Tomas Gustafson in de jaren tachtig leek het Zweedse schaatsen lange tijd helemaal van het hoogste podium verdreven. Met de succesvolle rentree van Nils van der Poel in het afgelopen seizoen mag er ineens weer gedroomd worden van olympisch succes. En dat heeft direct effect op de populariteit van de schaatssport in Zweden.

Het succes van de 25-jarige langeafstandsspecialist is het licht aan het eind van een lange tunnel, vertelt Hadders aan de Zweedse krant Expressen. "Qua tijd was het een beetje jammer dat het WK aan het einde van het seizoen was. Toen begonnen ze net met het ijs laten smelten. Maar we zien nog steeds een verhoogde instroom naar onze schaatsscholen. We hopen en werken eraan om het schaatsen aantrekkelijk te maken in heel Zweden", zegt Hadders.

Op dit moment is de sport in Zweden op slecht enkele plekken in het land georganiseerd te beoefenen. Wel heeft het land een strenge winter achter de rug, waarbij er op veel plekken in het waterrijke land geschaatst kon worden op natuurijs. Ondanks dat veel verenigingen door de coronamaatregelen beperkt werden, zien de schaatsclubs een stijging in het ledenaantal tot soms wel meerdere tientallen per club. Voor een kleine sport in Zweden een behoorlijk aantal. 

Hoewel het niet uit te sluiten is dat andere oorzaken aan de stijging ten grondslag liggen, schrijft Hadders de toename toe aan de prestaties van Van der Poel. Na het WK heb ik veel verzoeken gekregen van mensen. Ze vroegen me: 'Mijn kind heeft Nils gezien, waar moet ik heen om net als hij te gaan schaatsen?'" Om zoveel mogelijk mensen aan het schaatsen te krijgen, werkt hij nieuwe initiatieven uit om verenigingen te helpen met het organiseren van clinics en het inkopen van huurmaterialen. Of het tot een nieuwe gouden generatie voor het Zweedse schaatsen gaat leiden, is nog veel te vroeg om te zeggen. Voor nu gaat het vooral om de lol. "Het moet vooral leuk zijn", benadrukt Hadders. "Want dat is ook hoe Nils naar het schaatsen kijkt."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan