Tickets
Shop
Nieuws 14 mei 2021

Ter Haar en Vonk winnen puntenkoers, Kwant en Van Loon beste sprinters

De skeelerwedstrijden volgen elkaar in rap tempo op. Voor de derde week op rij kwamen de beste inlineskaters van Nederland bij elkaar om zich te bewijzen voor bondscoaches Valentina Berga-Belloni en Frank Fiers. In Wervershoof werden de overwinningen opgeëist door Luc ter Haar, Berber Vonk, Rémon Kwant en Lianne van Loon.

Foto : Glenn Wassenbergh

De wedstrijd in Wervershoof was de vijfde wedstrijddag in drie weken tijd en inmiddels zijn de krachtsverhoudingen bij alle categorieën wel enigszins duidelijk. Op de sprintafstanden is Kwant namelijk heer en meester. Enkel in Rotterdam moest hij de finale van de one lap aan zich voorbij laten gaan vanwege een lichte blessure, op alle alle onderdelen de afgelopen weken was hij de beste. Op de 500 meter van vrijdag hield hij Glenn Nijenhuis en Rick Schipper achter zich.

Bij de vrouwen was het Van Loon die na haar goede prestaties van vorige week op de lange afstanden zich dit keer toonde op de sprint. Ze verslond Moniek Klijnstra op het laatste rechte stuk met een ferme versnelling. Nikki Noordergraaf eindigde op de derde plek. Van Loon was uiteraard blij dat ze zich nu ook op de kortere afstand kon bewijzen. "Topvorm weet je nooit zeker, maar het gaat wel lekker de laatste tijd", lacht ze na afloop.

 

De puntenkoersen waren vrijdagavond op de Sjoerd Huismanpiste zeer spannend. Bij de vrouwen wist Berber Vonk de overwinning binnen te slepen door in de laatste ronde nog een punt te behalen achter de ontsnapte Brit Qualm en Bianca Roosenboom. Zij waren echter geen gevaar meer voor het podium, waar naast Vonk ook Fleur Veen en thuisrijdster Beau Wagemaker op stonden. 

Alle drie de dames hadden bij het ingaan van de laatste ronde tien punten achter hun naam en dus was het spannend tot aan de meet. "Ik wist zelf eigenlijk niet precies hoeveel punten ik had", sprak de blije winnares na de huldiging. "Valentina riep langs de kant dat Fleur of ik het laatste punt moesten halen, dus die hebben we gepakt." Een dag bleek dat er toch iets mis was gegaan met de rangschikking en werd Brit Qualm als derde gehuldigd in Medemblik, in plaats van Wagemaker. 

Luc ter Haar was de beste bij de mannen. De 27-jarige rijder maakte deel uit van een kopgroep van zeven, met daarbij ook Ivo de la Porte, Harm Visser, Jurrian Haasjes, Tom den Heijer, Ruurd Dijkstra en Marc Middelkoop. Ieder pakte zijn punten mee, maar Dijkstra en Ter Haar wisten onderweg hun score flink uit te bouwen. In het peloton probeerde het Team Konvi van Haasjes de druk op de kopgroep hoog te houden. Toen Dijkstra en Den Heijer de sprong naar het peloton waagden en zo een ronde voorsprong pakten, leek de koers beslist, maar even later wist ook de rest hun karretje aan te haken. Dijkstra en Ter Haar streden in de chaos van het peloton om de laatste punten, waarbij Ter Haar aan het langste eind trok. Dijkstra en Den Heijer eindigden als tweede en derde. 

 

Bekijk hier de uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan