Tickets
Shop
Nieuws 23 mei 2021

Talentcoach aan het woord: Peter Kolder

In de rubriek 'Talentcoach aan het woord' stellen we de trainers van de KNSB Talent Teams voor. Hoe begeleiden zij hun rijders in de route naar de top? Deze week de coach van KNSB Talent Team Noord langebaan: Peter Kolder.

Foto : Martin de Jong

Bio 
Naam: Peter Kolder
Leeftijd: 46 jaar
Woonplaats: Nijeholtpade
Team: KNSB Talent Team Noord
Carrièreverloop: In de periode van 2002 tot 2010 werkte Kolder als bondscoach van Jong Oranje waar ondere ander Ireen Wüst en Sven Kramer wereldkampioen junioren werden. In de jaren daarna ging hij aan de slag als trainer van verschillende topteams zoals Liga, Corendon, Op=Op en werkte hij als bondscoach junioren en neo-senioren in China. Vanaf 2018 was hij werkzaam bij TalentNED en sinds 2020 is hij weer terug bij de KNSB als hoofdcoach voor KNSB Talent Team Noord en tevens als bondscoach van KNSB Talent TeamNL.

Wat kun je vertellen over het KNSB Talent Team Noord? 
"Vooral in de winter trainen we veel samen met het hele team Noord, een deel uit Friesland en een deel uit Groningen/Drenthe (onder leiding van Ingo Bos). Dat geeft veel voordelen voor de sporters en de coaches. Doordat de groep groter is - in totaal hebben we 23 rijders - kunnen we meer splitsen op niveau bij zowel de heren als dames als bij de sprinters en allrounders. Daarnaast hebben we met Team Noord fantastische faciliteiten vanuit het TeamNL Centrum Noord zoals Thialf, de skeelerpiste en een atletiekbaan." 

Hoe zou je je eigen coachstijl omschrijven? 
"Ik kan streng en duidelijk zijn in wat ik belangrijk vind, maar dat verandert wel naarmate de sporters ouder worden. Wanneer ze voor het eerst in een Talent Team komen zijn ze nog heel jong en gewend om de schema’s uit te voeren die een coach voor ze maakt. Hier leren ze om zelf te voelen en ervaren wat wel of niet werkt en hoe ze zelf kunnen trainen. Naarmate ze langer in het team zitten, verwacht ik ook meer input vanuit de sporters met bijvoorbeeld het opstellen van schema’s. Als coach, maar ook als fysiotherapeut of krachtexpert blijf je een begeleidende rol hebben om het ontwikkelproces te versnellen. Die input komt steeds meer vanuit de rijders." 

Wat vind je het leukst aan coachen? 
"Dat is heel simpel: het beter maken van de sporters. Het leukste is om te zien dat ze prestaties bereiken die ze zelf niet voor ogen hadden. En dan maakt het niet uit of dat bij een club is, een KNSB Talent Team of een merkenteam. Het gaat erom dat de sporters vooruitgaan en onderweg zijn naar beter. Die weg naar een prestatie toe is het leukst. Vaak als iemand een doel heeft gehaald, is dat even mooi, maar je kijkt al snel weer vooruit naar het volgende doel. Het daarnaartoe werken en ook het terugkijken op dat proces vind ik het leukste van dit vak." 

Waar let je op als coach?
"Dat de rijders steeds meer taken zelf gaan uitvoeren en met nieuwe input komen. In de drie of vier jaar dat de rijders in het team zitten, is het belangrijk om te investeren in de toekomst zodat ze uiteindelijk wereldkampioen of olympisch kampioen kunnen worden. In een Talent Team ga je langzamerhand de  trainingsbelasting opvoeren. Dat betekent niet dat je daar nu direct voordeel van hebt, maar uiteindelijk haal je dat er wel uit. De insteek is dat ze hier komen om op lange termijn beter te worden en niet om nu te presteren."

Wat heb je geleerd van je eigen coaches?
"Ik heb zelf geen topsportcarrière gehad maar ben in het schaatsen gerold door mijn docenten op het CIOS in Heerenveen. Henk Gemser, Tjaard Kloosterboer, Tjalling van den Berg en Henk Heising waren ook (bonds)coach van verschillende sporten zoals voetbal en turnen, maar ook schaatsen. En zo stond ik in aanloop van de Olympische Spelen van Nagano op het ijs met een rondebord. Het enige wat ik deed was, zoals Henk dat noemde, schaduwgedrag. Kijken, observeren, naast de coach staan en af en toe wat rondetijden roepen. Uiteindelijk heb ik ook de ALO gedaan in Groningen en ben ik bij Jong Oranje terecht gekomen. Volgend jaar ben ik twintig jaar fulltime schaatscoach en eerlijk gezegd had ik dat nooit verwacht toen ik destijds met mijn opleiding begon. Het is best bijzonder hoe dat zo is gelopen." 

Hoe leef je toe naar een belangrijke wedstrijd? 
"Als coach, maar ook als fysiotherapeut of andere stafmedewerkers krijg je altijd wat mee van de spanning van de sporters. Het hoort erbij en zorgt ervoor dat je wat extra’s kunt in een wedstrijd. Anderzijds, als je wereldkampioen wil worden, moet je dat ook kunnen laten zien in een training. Het is ook je taak als coach om ervoor te zorgen dat de ambities en doelen die een sporter heeft op eenzelfde lijn liggen als wat hij of zij kan. Vooral bij jonge sporters komen er ook veel verwachtingen bij kijken van ouders of concurrenten, maar uiteindelijk doe je het voor jezelf." 

Welk moment uit je trainerscarrière is je het meest bijgebleven? 
"Ik heb heel veel bijzondere momenten meegemaakt met zowel junioren als senioren. In 2005, toen ik coach was van Jong Oranje, deed de hele ploeg mee op nationaal senioren niveau. Annette Gerritsen ging tevens World Cups rijden, verbrak het Nederlands record en het wereldrecord bij de junioren. Maar ook de twee wereldtitels van Ireen Wüst op de 1500 meter in 2018 en 2019 waren heel bijzonder. Toch vind ik de aanloop naar die momenten het leukst. Ik geniet het meest van de trainingskampen en alle gekke momenten daartussen, niet zozeer van de resultaten die daarbij horen." 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan