Tickets
Shop
Nieuws 15 mei 2021

Kay Schipper pakt thuisoverwinning

Op zijn thuisbaan in Medemblik heeft Kay Schipper de one lap op zijn naam geschreven. In een spannende finale hield hij Glenn Nijenhuis en Bas Meijer achter zich op de streep. Bij de vrouwen zegevierde Lianne van Loon. Op het natte parcours pakten Berber Vonk en Ruurd Dijkstra de overwinning op de afvalkoers.

Foto : Neeke Smit

Vanwege de regen werd de 100 meter als eerste afstand afgelast. Geen grote aanslag op de liezen voor de sprinters, maar ook de start van de one lap was af en toe pittig vanwege de verminderde grip. Na de kwalificaties en halve finales nam Kay Schipper het in de finale op tegen Glenn Nijenhuis, Bas Meijer en Gijs Kamp. Vanaf de start greep Meijer de leiding en Schipper lag op de derde plaats. In de kenmerkende chicane wist de thuisrijder een plek op te schuiven. In de laatste sprint richting de streep kon hij nipt voor Nijenhuis en Meijer eindigen. "Als je als zevende geplaatst bent voor de halve finale, elke ronde beter wordt en dan zelfs wint, is dat wel een verrassing", zegt Schipper opgewekt. 

"De chicane was vandaag doorslaggevend", vervolgt hij met een lach. Ook in de halve finale glipte Schipper daar naar voren. "We zien Max Verstappen in de Formule 1 mooie dingen doen. Het was vooral kijken waar de grip was. Binnendoor richting finish was vooraf het plan en gelukkig kwam die ruimte ook. Het verliep dit seizoen nog niet super. Gisteren was een dramadag op mijn thuisbaan (in Wervershoof, red.), dat was niet goed genoeg. Meestal schuif ik Rick naar voren op het wegparcours en probeer ik de kruimels op te rapen. Dat ik deze eindprijs nog pak, vind ik een mooie opsteker."

Bij de vrouwen zette Lianne van Loon haar zegereeks van een dag eerder voort. Na de overwinning op de 500 meter in Wervershoof kwam ze ook in Medemblik als eerste over de meet. De gladde ondergrond maakte goed positie houden extra van belang. Van Loon vertrok vanaf de eerste stek en wist Moniek Klijnstra en Fleur Huls achter zich te houden. "Het was wel spannend", vertelt Van Loon. "In de laatste bocht heb je geen idee hoe dicht ze op je zitten. Op dat rechte stuk naar de finish weet je het gewoon niet zeker, dus het is tot de lijn en hopen dat je het volhoudt." Even later pakte Van Loon ook nog brons op de marathon na een eindsprint uit de kopgroep. "Het was een heel zware koers en die sprint was echt op mijn tandvlees, maar ik heb het wel gered", klinkt het tevreden.  

Eerste voor Dijkstra
Eerder op de ochtend werd de afvalkoers verreden op een nog kletsnat parcours. Na voorzichtige eerste ronden werd het tempo bij de vrouwen steeds verder opgeschroefd onder leiding van de rijdsters van het KNSB Talent Team Noord. In de eindsprint passeerde Berber Vonk, die gisteren ook de puntenkoers won, als eerste de meet, voor teamgenoot Maya de Jong en Beau Wagemaker. Bij de mannen sleepte Ruurd Dijkstra de overwinning binnen. Na meerdere podiumplekken was dit zijn eerste overwinning van het seizoen. Op de finish klopte hij Ronald Haasjes en Luc ter Haar. 

Dijkstra had de afgelopen weken al laten zien over een goede vorm te beschikken, al kon hij dat nog niet bekronen met een zege. In Medemblik had de Fries zijn succes te pakken. "Ik reed makkelijk mee en kon goed mijn positie houden. Met nog een rondje te gaan wilde ik Luc voorbij, maar hij hield zijn benen stil. Ik zat een klein beetje opgesloten, maar ik kon er nog goed uit op het laatst." De overwinning deed hem goed. "Eindelijk", verzucht hij. "Ik begon het seizoen een beetje vermoeid, dus de eerste week was het nog niet zoals het moet. Nu doe ik rustiger aan op mijn werk en dat betaalt zich nu al uit. Heel blij mee."

Bekijk hier de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan