Tickets
Shop
Nieuws 29 mei 2021

Hoolwerf en Vonk rapste in Eibergen: 'We staan er goed op'

Bart Hoolwerf en Berber Vonk hebben hun eerste marathonoverwinning van het seizoen behaald. Tijdens de derde KNSB Reggeborgh Marathon in het Gelderse Eibergen kwamen de rijders van respectievelijk Team Jumbo-Visma en het KNSB Talent Team Noord na een zware koers juichend over de finish. "Ik weet dat ik op mijn sprint kan vertrouwen."

Foto : Hidde Muije

Voor de vrouwen was het de eerste keer dit seizoen dat de volledige 42 kilometer werd afgelegd. In de marathons van Rotterdam en Medemblik waren de wedstrijden korter vanwege het drukke programma en de regen. Hoewel de tocht over 42 kilometer wat later begon dan gepland - Isabelle Waayer kwam na twee rondes hard ten val en werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht - maakten de vrouwen er vanaf het begin een harde wedstrijd van. Fleur Veen, Ineke Dedden en Bianca Roosenboom zorgden voor de eerste serieuze kopgroep van de dag, maar de drie konden niet uit de greep van het peloton blijven.

Halverwege de koers sprongen Berber Vonk, Elsemieke van Maaren, Beau Wagemaker en Berit Gunderson weg uit het peloton en het viertal sloeg al snel een gaatje. Het kwartet werkte goed samen, maar moest er alles aan doen om het jagende peloton van zich af te houden. Dat lukte, want met nog twee ronden te gaan was de voorsprong dermate groot dat de koplopers wisten dat ze om de overwinning zouden strijden. Van Maaren, de winnares van de eerste KNSB Reggeborgh Marathon, ging de sprint als eerste aan, maar zag Vonk in de laatste meters nog over haar heen komen. 

"Ik wist dat ik hem zou kunnen winnen, maar je moet het nog maar wel even doen", glundert de 24-jarige Friezin, die zich in de laatste ronde niet gek liet maken. "Ik wilde niet te vroeg op kop en dacht alleen maar: wachten, wachten. Pas halverwege het laatste rechte stuk zette ik mijn sprint in en dat bleek achteraf het goede moment te zijn." Na haar tweede plek van twee weken geleden was het in Eibergen dus wel raak voor Vonk. "Het hing vandaag natuurlijk nergens vanaf, maar een wedstrijd winnen doet wel wat met het vertrouwen en de motivatie voor de volgende wedstrijden!"

Foto : Hidde Muije

Hoolwerf: 'Ik weet dat ik op mijn sprint kan vertrouwen'
Bij de mannen ging de overwinning voor de tweede keer dit seizoen naar een rijder van Team Jumbo-Visma. Waar Casper de Gier de beste was bij de KNSB Reggeborgh Marathon in Rotterdam, ging de zege in Eibergen zaterdagmiddag naar Bart Hoolwerf. De 23-jarige Eemdijker was in de massasprint veel sneller dan Jordy Harink en Marthijn Mulder, die twee weken geleden nog de snelste was in Medemblik. "Dit was een sprint uit het boekje", aldus een dolblije Hoolwerf.

De mannen van Team Jumbo-Visma reden de hele koers zeer attent en zaten telkens mee in de kopgroep. Eerst glipte Casper de Gier mee met Jordy Harink en Ronald Haasjes en even later probeerde Mats Stoltenborg het in zijn eentje. "Dat was ideaal, want zo konden wij mooi in het peloton herstellen, terwijl de rest aan de bak moest om het gat te dichten", stelt Hoolwerf tevreden. Nadat Stoltenborg gegrepen werd, leek alles erop te wijzen dat een eindsprint zou gaan bepalen wie zich tot winnaar van de derde marathon zou kronen. 

In een chaotische finale ('in de laatste ronden wilde iedereen op kop') leverde De Gier zijn teamgenoot 'perfect' af en die maakte het op zijn beurt overtuigend af. "Ik weet dat ik op mijn sprint kan vertrouwen en had op het einde nog genoeg over", aldus Hoolwerf, die in zijn eerste maanden bij Jumbo-Visma meteen succesvol is. "We staan er goed op met zijn allen, ik hoop dat we deze lijn kunnen doorzetten richting de winter." Tot slot sprak Hoolwerf zijn dank uit naar de KNSB. "Het is een voorrecht dat we in deze tijd kunnen sporten, dus zo'n overwinning is dan extra mooi."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan