Tickets
Shop
Nieuws 07 mei 2021

Hoolwerf breekt de ban met eerste overwinning voor marathonploeg Jumbo-Visma

Op de spiksplinternieuwe inlinepiste in Rotterdam heeft Bart Hoolwerf vrijdagavond de allereerste zege voor de marathonploeg van Team Jumbo-Visma geboekt. De 23-jarige Eemdijker was de beste op de afvalkoers. Na afloop kon Hoolwerf dan ook niet anders dan tevreden zijn over hoe de nieuwe piste erbij lag: “Het is zeker een aanwinst.”

Foto : Neeke Smit

Het is zeven jaar terug dat de eerste plannen voor een skeelerpiste op het Rotterdamse wielerparcours werden geboren. Met name de afgelopen twee jaar is er door de lokale verenigingen keihard gewerkt om de nieuwe asfaltpiste te realiseren. Dit weekend werd het harde werken beloond met de organisatie van twee baanwedstrijden en een marathon. Voorzitter Sander de Iongh van Schaatsvereniging Rotterdam keek na de eerste dag tevreden terug. “Er waren veel positieve reacties en ook wat kritiekpuntjes. Maar al met al ben ik dik tevreden.”

Met zes wedstrijdonderdelen was het programma vrijdag dan ook goedgevuld. De 200 meter werd bij de vrouwen gewonnen door Moniek Klijnstra, die haar eerste overwinning van het seizoen boekte. Rémon Kwant was de beste bij de mannen en ook op de 1000 meter was hij de snelste. Vanaf de start wist hij vijf ronden lang aan de leiding te blijven en telkens het tempo iets te verhogen. In de laatste ronde hield hij de gebroeders Schipper ruim achter zich. Rick en Kay eindigden als tweede en derde.

Kwant uitte zich na afloop positief over de nieuwe baan. “Het is mooi asfalt met veel grip. Als ze er een vesmaco coating in leggen is het echt een topbaan. Ik ben wel bang dat het over een jaar of drie net zoals in Almere en Zwaagwesteinde glad wordt. Maar nu ligt ie er hartstikke mooi in.”

Op de 1000 meter bij de vrouwen was Maya de Jong de snelste. Zij was de betere van Lianne van Loon en Fleur Huls. Even later wist ze op de afvalkoers ook nog de tweede plaats te veroveren, achter ploeggenote Berber Vonk. Elsemieke van Maaren, de winnares van vorige week, werd derde. Bij de mannen wist Hoolwerf het harde werken van zijn ploeg af te maken. Casper de Gier zorgde voor het kopwerk, terwijl Harm Visser van achteruit zorgde dat Hoolwerf niet te hard om zijn positie moest vechten. Hoolwerf wist in de finale een verrassingsaanval van Jorian ten Cate te pareren en naar de overwinning te sprinten. Ronald Haasjes werd tweede, Visser eindigde nog als derde.

Hoolwerf is na afgelopen winter nieuw bij de marathonploeg gekomen en zorgt na een winter zonder schaatswedstrijden nu voor de primeur van de eerste overwinning. "Het is wel even wennen geweest in een andere omgeving dan ik gewend was, maar ik ben met open armen ontvangen en de trainingen werken nu al zijn vruchten af. We zijn al eerder begonnen met het seizoen dan normaal en daarom denk ik dat we er nu best wel goed op staan."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan