Tickets
Shop
Inlineskaten 07 mei 2021

Eindelijk weer een marathon: 'Gelukkig verleer je het niet'

Wanneer ze voor het laatst in een peloton gestart hebben? Om die vraag te beantwoorden, moeten marathonschaatsers Robert Post en Laura van Ramshorst diep in het geheugen graven. "Dat moet het NK Marathon in Zandvoort geweest zijn vorig jaar augustus", luidt hun antwoord. Aankomend weekend is het eindelijk zover. Op het wielerparcours in Rotterdam wordt de eerste inlinemarathon van het seizoen gereden. De marathonrijders kijken er reikhalzend naar uit.

Foto : Glenn Wassenbergh

Na een winter zonder ook maar een enkele marathon zal het wel weer even wennen zijn om in een peloton te rijden. "Nul komma nul", zegt ook Post op de vraag hoeveel wedstrijden hij heeft gereden deze winter. "En voor Zandvoort was de laatste wedstrijd de marathon in Leeuwarden in maart. Er zitten lange periodes tussen." Dat er nu eindelijk weer wat te doen is in wedstrijdverband, is voor de rijders een grote opluchting.

Voorbereiding
De teleurstelling die de rijders voelden na de afgelasting van het marathonseizoen zetten ze al vrij snel om in extra trainingsarbeid voor de zomer. Waar normaal gesproken in maart na het schaatsseizoen een rustperiode ingepland wordt, zijn veel ploegen nu al eerder aan het zomerprogramma begonnen. Zo ook Van Ramshorst.

"Nadat het seizoen afgelopen was, ben ik gelijk een plan gaan maken voor de zomer", vertelt de 26-jarige rijdster. "Toen het zeker was dat er geen wedstrijden kwamen, was bij mij de motivatie wel ver te zoeken. Gelukkig heeft het weekje natuurijs mij veel goeds gedaan. Die week heb ik veel geschaatst en daar heb ik veel motivatie uit gehaald." De laatste winnares van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee begon alweer rap met trainen en de voorbereiding op wieler- en inlinewedstrijden.

Van Ramshorst tijdens de regenachtige marathon in Staphorst (2020) | Foto : Glenn Wassenbergh

Hoewel al geruime tijd bekend was dat de skeelermarathons gehouden zouden worden, moest Van Ramshorst lang wachten tot ze wist dat ze mee mocht doen. Pas afgelopen maandag kreeg ze de uitnodiging. "Ik was heel opgelucht dat ik op de lijst stond", vertelt de Barneveldse. "Omdat ik niet echt meer een rijder ben die echt voor het skeeleren gaat, was het best spannend. Ik vind het nog steeds een heel mooie sport, maar ik train niet echt bij een groep en dan kan het lastig zijn om er tussen te komen. Gelukkig verleer je het niet."

Niet alleen de rijders als individu kijken uit naar de wedstrijden, ook de ploeggenoten van Post en Van Ramshorst kunnen niet wachten tot het startschot klinkt. Na zo'n lange periode zonder competitie is het ongewis hoe de teamdynamiek zal zijn. Van Ramshorst gaat zaterdag voor de derde keer in anderhalf jaar samenwerken met ploeggenote Femke Mossinkoff. Post kan eindelijk weer voelen hoe het is om met vijf mannen als team de koers te lezen en te controleren.

Doelen
Voor de mannen van Team Jumbo-Visma is de marathon niet de vuurdoop. Die hadden ze afgelopen weekend op de piste in Heerenveen. Ook Post was daar onderdeel van het team, al heeft hij de laatste jaren nauwelijks wedstrijdervaring op de baan. "Het was ook niet helemaal de planning", geeft de 28-jarige Groninger aan. "We trainen af en toe in Heerenveen. Casper de Gier, Bart Hoolwerf en Harm Visser hebben wel die ervaring, dus toen zei ik dat ik ook even mee zou doen. Het was een mooie wedstrijdprikkel."

Die prikkel neemt hij mee naar de komende marathons, waar voor hem meer de prioriteit ligt. "Daar staan we als ploeg ook op gebrand dat daar prioriteit ligt. Dat is waarvoor je het doet. Het is mooi dat we daar de komende weken kunnen koersen. Doordat het schaatsseizoen zo vroeg eindigde, hebben we ons ook langer kunnen voorbereiden dan normaal. Dat is voordelig voor het skeeleren."

Team Jumbo-Visma is een ploeg die we de komende weken aan de voorkant van de koers kunnen verwachten, geeft Post aan. "Dat is de ambitie en dat is waar we voor gaan. Goed rijden als ploeg en beter op elkaar ingespeeld raken. Er komt nu ook weer een stukje tactiek bij kijken. Hoe je reageert op een bepaalde situatie. Dat moeten we leren, evalueren en verbeteren richting de winter. We moeten niet als een kip zonder kop rijden en denken: we hebben lekker wat gedaan."

Veel ploegen en rijders hebben al zo lang geen competitie meer gevoeld, dat Van Ramshorst een nerveuze marathon verwacht. "Ik ben heel benieuwd hoe het zal gaan. Iedereen zal wel heel zenuwachtig zijn. Ik ook." Post heeft wat minder last van spanning. "Daar ben ik best nuchter in. Ik ben vooral blij dat we kunnen koersen. Uiteindelijk is er altijd wel een beetje wedstrijdspanning, maar met skeelerwedstrijden valt dat wel mee. Het is vooral een kwestie van lekker de beuk erin."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan