Tickets
Shop
Nieuws 30 mei 2021

Dijkstra maakt comeback: 'Het vuurtje begon weer te branden'

Nog geen jaar nadat Lex Dijkstra zijn afscheid als topsporter had aangekondigd, maakt hij zich alweer op voor een comeback. De 25-jarige Groninger, die in juli vanwege verschillende redenen zijn schaatsen aan de wilgen hing, keert bij Team Worldstream terug in de sport waar hij vanaf zijn dertiende lief en leed mee gedeeld heeft. "Ik miste iets waar ik mijn ei in kwijt kon."

Foto : Vincent Riemersma

Zijn aankondiging op Instagram deed de afgelopen zomer menig wenkbrauw fronsen. Terwijl het pre-olympische seizoen in volle gang was, bracht de voormalig nummer twee van het NK Allround zijn volgers op de hoogte van zijn besluit om te stoppen. "Ja, dat was wel lastig. Je bent met Team IKO ergens aan begonnen en dan wil je het ook afmaken", blikt Dijkstra terug op die periode. Door allerlei randzaken en de stress die hij als gevolg daarvan ervoer, merkte hij dat de motivatie om topsport te bedrijven steeds verder afnam. "Toen heb ik de keuze gemaakt om het roer volledig om te gooien en mijn carrière te beëindigen."

Privilege
Na zijn toch wel plotselinge vertrek uit de sportwereld pakte Dijkstra zijn studie (Facility Management aan de Hanzehogeschool Groningen) op en vond hij bij IKEA een baantje om zichzelf te kunnen financieren. Sporten deed hij de eerste maanden nauwelijks, op wat voetballen en zwemmen na. "Ik wilde een normaal student van 25 zijn, even totaal wat anders doen", legt Dijkstra uit. "Door het schaatsen heb ik altijd in een comfortzone gezeten en werd alles voor me voorgekauwd. Natuurlijk is het een privilege als alles goed voor je geregeld is, maar daardoor zijn bepaalde skills, zoals dingen plannen en je agenda goed bijhouden, mij nauwelijks aangeleerd. Dat zijn dingen die ik graag wilde leren."

Hoewel de coronapandemie het opbouwen van een sociaal netwerk bemoeilijkte, vond Dijkstra zijn draai in het studentenleven en leek een terugkeer in de schaatssport uitgesloten. 'Leek', want toen Dijkstra in november een telefoontje kreeg van Koen Verweij werd hij toch weer aan het wankelen gebracht. "Ik begreep eerst niet waarom Koen mij belde. Toen ik opnam, vertelde hij over zijn nieuwe team en dat hij het wel zag zitten om een samenwerking aan te gaan. Koen weet natuurlijk als geen ander hoe het is om een comeback te maken en wilde mij daar graag bij helpen." Om geen overhaaste beslissing te nemen, beloofde Dijkstra dat hij er later op terug zou komen.

"Voordat ik zou overwegen om terug te keren, wilde ik mijn leven als niet-atleet zo goed mogelijk op de rit hebben, zodat het geen vluchtroute naar mijn comfortzone zou zijn." Na een tweede gesprek met Verweij en een eerste gesprek met Kosta Poltavets merkte Dijkstra dat het 'vuurtje weer begon te branden' en zijn ambities niet waren verdwenen. "Wat dat betreft kwam het telefoontje van Koen precies op het goede moment. Aan de ene kant twijfelde ik omdat ik net in het traject van stoppen zat, maar aan de andere kant miste ik iets waar ik passie voor had en energie uit haalde. Aan het einde van de rit moet je iets zien te vinden waar je je ei in kwijt kan en dat was voor mij het schaatsen."

Afleiding
In januari keerde Dijkstra voor het eerst sinds maanden weer terug op het ijs en hoewel hij met spanning naar de training reed ('het is natuurlijk niet chique om middenin een seizoen weg te gaan'), kreeg hij veel positieve reacties. "Het was fijn om weer terug te zijn, het begon echt weer te kriebelen", vervolgt de Groninger, die zich bij Team Worldstream kan blijven focussen op zijn studie. "De studie geeft afleiding. Als ik alleen maar met schaatsen bezig ben, ben ik daar zó mee bezig dat ik als het ware overfocust raak. Als het dan ook nog eens niet gaat zoals ik wil, gaat al m'n energie verloren. Nu kan ik na een training of wedstrijd meteen overschakelen naar mijn studie, dat geeft veel rust." 

Dijkstra, die in 2018 verrassend tweede werd op het NK Allround, richt zich de komende jaren op de 5 en de 10 kilometer en hoopt zowel nationaal als internationaal hoge ogen te kunnen gooien. "Ik ga natuurlijk niet weer beginnen om op hetzelfde subtopniveau te blijven acteren", klinkt het vastberaden. "De bedoeling is om naar het volgende level te gaan en door te stoten naar de World Cups, en mogelijk naar een EK, WK of Olympische Spelen. Misschien komt dat dit jaar nog te vroeg, maar als je niet droomt van het hoogst mogelijke, denk ik dat je bij jezelf te rade moet gaan waarom je überhaupt met schaatsen bent begonnen."

Op de vraag wat hij in de periode dat hij schaatser af was over zichzelf geleerd, hoeft hij niet lang na te denken: "Dat het schaatsen geen monnikenwerk moet zijn. Ik ben iemand die te veel dingen aan zijn hoofd heeft en ergens tegenaan moet lopen om te zien wat het beste voor me werkt. Als ik er nu op terugkijk, is die driekwart jaar een hele mooie leerschool geweest. Natuurlijk was het pittig, maar die stap achteruit heeft mij twee stappen vooruit doen zetten. Ik heb het gevoel dat ik weer strijdbaar ben en dat de mooie resultaten gaan komen."

Bekijk hier het transferoverzicht langebaan.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan