Tickets
Shop
Nieuws 07 mei 2021

Bredase Rooollerbabes scheuren door Nederland: 'Door De Wind is ons lijflied'

Afzien én genieten, dat is wat Sacha Benard (25) en Ruby van der Jagt (30) deze week doen. De Bredase 'Rooollerbabes' maken in negen dagen een skeelertocht door bijna heel Nederland. Op zoek naar het fijnste asfalt om op te skaten, vertrokken ze zaterdag vanuit hun woonplaats.

Foto : David Govers

De twee vriendinnen zijn inmiddels al ruim over de helft van hun tocht. Op zondag skeeleren ze Breda weer binnen. "Elke dag wordt het een beetje zwaarder. Je wordt gewoon moe, dat is het vooral", vertelt Benard tijdens een pauze in Zwolle. Het duo is vandaag onderweg naar Hulshorst. Het traject van Groningen naar Meppel was donderdag een zware opgave. "Tegenwind, hagel… Ken je het nummer Door de wind? Dat is ons lijflied geworden, haha. Maar als je vandaag weer begint, valt het allemaal reuze mee. Slechter gaat het niet meer worden", aldus Van der Jagt. "We lachen nog steeds en zijn blij dat we dit doen", vult Benard aan.

Aan het eind van deze zevende dag staat de teller op 560 kilometer. Uiteindelijk komt het tweetal uit op zo'n 700 kilometer. "Dat is meer dan gedacht, maar zo gaan die dingen", lacht ze. Twee jaar geleden kochten sportievelingen Benard en Van der Jagt 'simpele skeelers' bij een grote sportwinkelketen en begonnen ze met rondjes rijden in Breda. Na een jaar kilometers maken, beloonden ze zichzelf met betere skates. De routes werden steeds verder uitgebreid naar dorpjes in de buurt en ook een paar keer op en neer naar Rotterdam. "We kunnen nu niet op vakantie vanwege corona, dus we dachten: laten we gewoon in Nederland gaan skeeleren", legt Benard het idee achter de tocht uit. "Hiervoor hadden we nog nooit twee dagen achter elkaar gereden."

Herkend op straat
"Maar deze tocht komt ook voort uit frustratie", vervolgt Van der Jagt. "Breda kennen we op ons duimpje, dus je weet precies welke routes je moet nemen met goed asfalt. Maar als je iets verder wilt, weet je niet wat er vijf kilometer verderop ligt. Klinkerwegen: is dat een klein dorpje of gaan die kilometers door? Dat trek je niet. Het doel is om samen met heel skeelerend Nederland de beste asfaltwegen in kaart te brengen. Als iedereen daarbij meehelpt, zijn we allemaal blij op skeelers." Slechte wegen, goede wegen, wegwerkzaamheden, ze hebben het allemaal gehad in de afgelopen week. Het noorden steekt er tot nu toe bovenuit qua wegdek. "Ik had die wegen best slecht verwacht vanwege de tractors, maar dat viel erg mee", aldus Benard.

Om een stok achter de deur te hebben, zijn alle bed and breakfast en hotels van tevoren geboekt. Eerder stoppen dan gepland is dus geen optie. "Alles staat vast, we moeten wel die kant op", zegt Van der Jagt. Ze waren dan ook wat blij met de bestelde regenwielen die de vriend van Benard heeft opgehaald bij Oomssport in Den Haag en onderweg bij hen afleverde. De vriendinnen krijgen veel steun van familie en vrienden die geld storten voor kopjes koffie en lunch. De expeditie gaat niet meer onopgemerkt en na interviews in de krant, op de radio en televisie worden de Rooollerbabes zelfs herkend. "Mensen moedigen ons aan. Bij binnenkomst in Zwolle riep een man net: 'Ik zag jullie op tv, kom op dames'. Dat soort dingen geeft je wel een boost."

"Wat de tocht ons tot nu toe heeft gebracht? Bloed, zweet en tranen , lacht Van der Jagt. "Het is afzien, maar dat geeft ook veel voldoening." Benard vindt het mooi om tot het uiterste te gaan: "Pijn uitzetten en kijken hoe ver je lichaam kan gaan. Je kunt altijd verder dan je denkt." Wordt er onderweg ook al nagedacht over een volgende skeelertocht? "We hebben het erover gehad: wat gaan we hierna doen? We moeten onszelf natuurlijk wel blijven uitdagen", zegt Benard. "Skeeleren in Zeeland en Limburg staat nu op ons to-do-lijstje. Maar eerst weer heelhuids thuiskomen. De Elfstedentocht op skeelers? Ja, dat lijkt ons ook erg leuk. We kwamen iemand tegen die dat wel vaker deed, misschien wil hij de tocht met ons rijden."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan