Tickets
Shop
Nieuws 27 mrt 2021

Sinitsina/Katsalapov pakken overwinning op WK Kunstrijden

Victoria Sinitsina/Nikita Katsalapov hebben hun eerste wereldtitel veroverd op de WK Kunstrijden in Stockholm. De Europees kampioen uit Rusland won met voorsprong van de Amerikaanse Madison Hubbell/Zackery Donohue en Piper Gilles/Paul Poirier uit Canada.

Foto : International Skating Union

Bij afwezigheid van viervoudig wereldkampioen Gabriella Papadakis/Guillaume Cizeron lag de titel voor het grijpen. Sinitsina/Katsalapov gingen aan de leiding na de ritmische dans en breidden hun marge nog verder uit met de vrije dans. Met een complexe, maar lichtvoetige en vlotte dans op de klanken van Songs My Mother Taught Me brachten ze elk detail van de muziek in beeld. De perfecte timing, met vertraging in de bewegingen waar nodig, leverde het ijspaardans een persoonlijk record op van 133,02 punten. Het totaal van 221,17 punten was ruim voldoende voor hun eerste wereldtitel.

Hubbell/Donohue lieten even daarvoor een gevoelig en zacht programma zien op Hallelujah. Vooral de fraaie vertraagde twizzles sprongen in het oog. Ondanks een derde plek op de vrije dans behield het duo de tweede plek in het klassement (214,71 punten). Gilles/Poirier zagen hun sterke optreden op de vrije dans beloond worden met een uiteindelijk tweede plek en daarmee een bronzen medaille op het eindpodium. In de vrije dans op Both Sides Now van Joni Mitchell spatte de emotie van het tweetal af. Een persoonlijk record van 128,66 punten bracht hen tot een totaalscore van 214,35 punten. Madison Chock/Evan Bates uit de Verenigde Staten zakten naar de vierde plaats.

"Ik heb geen woorden om dit gevoel te beschrijven. Alle emoties heb ik op het ijs geven, maar anders zou ik nog steeds schreeuwen. Dit is cool! Ik ben erg trots op mijn partner Vika, ze is een echte vechter. Ze verdient dit en ik sta hier naast haar", zei Katsalapov na afloop. "We krijgen bij elke wedstrijd meer ervaring. Het is niet alsof we naar de hemel vliegen en niet naar beneden kunnen komen. We zijn twee keer zo hard gaan werken, omdat we weten dat we het nog beter kunnen doen", vervolgde hij. "Dit is een heel uniek WK en de emoties zijn overweldigend. Ik ben echt zo blij, ik weet niet wat ik nu kan zeggen. Ik wil gewoon lachen en huilen", voegde Sinitsina, die is hersteld van het coronavirus, eraan toe.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan