Tickets
Shop
Nieuws 03 mrt 2021

Ida Njåtun mist motivatie en hangt schaatsen aan de wilgen

Ida Njåtun heeft per direct een punt gezet achter haar schaatscarrière. De 30-jarige Noorse vertelt op haar Instagrampagina dat haar lichaam heeft aangegeven klaar te zijn voor een nieuw hoofdstuk in haar leven. "Ik wil iedereen die mij in mijn carrière heeft geholpen enorm bedanken."

Foto : Sander Chamid

Njåtun debuteerde dertien jaar geleden tijdens het Noorse allroundkampioenschap met een derde plek. In het najaar van 2010 brak ze internationaal door: ze won bij de World Cup in Berlijn zilver op de 1500 meter achter Christine Nesbitt. Het hoogtepunt uit haar carrière is de bronzen medaille op het WK Allround in Calgary in 2015. Njåtun nam twee keer deel aan de Olympische Spelen en zal een derde, volgend jaar in Peking, niet meer meemaken.

"Natuurlijk heb ik erover nagedacht om nog een jaar door te gaan, maar als je niet elke dag de intrinsieke motivatie hebt, gaat het hem niet worden", vertelt ze tegenover VG. "Vooral het afgelopen jaar heb ik gemerkt dat ik er minder energie in stak. Als het slecht ging, was ik niet zo teleurgesteld en als het goed ging, dacht ik er niet veel over na. Ik had gehoopt dat de bubbel in Heerenveen het zou veranderen, maar dat bleek niet zo te zijn", aldus Njåtun.

Njåtun, die het afgelopen seizoen uitkwam voor Team Sørmarka van Wouter olde Heuvel, gaat de komende periode haar bachelor sociologie afronden plus een aantal cursussen sportmanagement uitvoeren. Daarnaast blijft ze doorgaan met breien. "Ik brei bijna dagelijks, heb het al die jaren als ontspanning gebruikt. Het is een simpele vorm van hersentraining."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan