Tickets
Shop
Nieuws 03 mrt 2021

Eerste inlineskaters testen nieuwe skeelerpiste Rotterdam

De eerste rondjes zijn gemaakt op de nieuwe skeelerpiste in Rotterdam. De afgelopen wintermaanden is er hard gewerkt om de piste aan te leggen op het sportpark aan de noordkant van de stad. Hoewel de laatste hand nog gelegd moet worden, hebben de inlineskaters van het KNSB Talent Team Zuidwest er direct hun nieuwe thuisbasis van gemaakt.

Foto : Hanneke Mennens

De trainer van de talenten, Bauke Wiersma, is tevreden over hoe de baan erbij ligt. "Het is een heel mooie piste en goed dat we er al op kunnen rijden. Het is een kans om het hele seizoen op een piste te trainen in plaats van de lokale baantjes in de regio." Omdat veel wedstrijden ook op pistes verreden worden, is het belangrijk om ook in de buurt een piste beschikbaar te hebben, stelt hij.

Wiersma (29) is sinds januari de nieuwe hoofdtrainer van de talentvolle selectie. Hij is aangesteld als opvolger van Yordi Martens, die tot vorig jaar de leiding had over de inlineskaters uit Zuid-Holland. Wiersma, die op het ijs bij de junioren A twee keer Nederlands kampioen supersprint werd, is afgestudeerd bewegingswetenschapper en heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan bij de Chinese schaatsploeg.

Met zijn zestienkoppige selectie traint hij intussen drie à vier keer in de week op het spiksplinternieuwe asfalt. Ook de rijders van het KNSB Talent Team Noordwest zijn al eens op bezoek gekomen om de nieuwe piste te testen.

Elanne de Vries van KTT Zuidwest op de nieuwe piste | Foto : Hanneke Mennens

Elke piste heeft weer unieke specifieke eigenschappen, zo ook deze. De parabolische baan heeft rechte stukken die aan de buitenkant nog langer schuin oplopen. "Daardoor kun je andere lijnen rijden", vertelt Wiersma. "Aan de buitenkant kun je meer snelheid ontwikkelen, maar heb je ook langer de druk van de bocht op je benen en je moet natuurlijk meer meters maken. Wij kunnen daar nu mee gaan oefenen."

"Er zitten nog een paar hobbeltjes hier en daar", gaat Wiersma verder. "Misschien dat die er nog uit gaan, maar niet elke baan is perfect. Het hoort er ook een beetje bij." Het versterkt het voordeel dat zijn rijders hebben dat ze nu al kunnen wennen aan de nieuwe piste. Met het wedstrijdseizoen in aantocht ziet Wiersma het voordeel in van trainen op de nieuwe piste. De lokale vereniging heeft al de ambitie uitgesproken om in de nabije toekomst ook het NK naar Rotterdam te halen.

Bauke Wiersma | Foto : Hanneke Mennens

Op zaterdag 8 mei staat als alles meezit een landelijke baanwedstrijd op het programma. De komende weken wordt de laatste hand gelegd aan de piste, met onder meer de plaatsing van de boarding. Wiersma denkt dat de nieuwe piste met succes ingewijd gaat worden. "Het is nog even afwachten of de wedstrijden allemaal door kunnen gaan, maar ik denk dat het een snelle baan is."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan