Tickets
Shop
Nieuws 17 jun 2021

Wat moet je weten over inlineskaten?

Skeeleren is weer helemaal terug van weggeweest. Als het zonnetje erdoor komt, stappen we massaal op de skates. Sinds we te maken hebben met corona en door het natuurijs van afgelopen winter zijn steeds meer mensen begonnen met skeeleren of hebben dit weer opgepakt. In dit artikel vertellen we je meer over skeeleren!

In Nederland worden skeeleraars beschouwd als voetgangers en skeeleraars moeten zich dan ook aan de regels van voetgangers houden. Dus wanneer er een stoep of fietspad is moet je hierop skeeleren. Is dit er niet, dan mag je gewoon op het wegdek skeeleren. Zorg er dan voor dat je niet de hele weg in beslag neemt en ga aan de kant als er een auto je tegemoet komt. Wel zo veilig!

Skeeleren is gezond
Sinds de start van de corona crisis is skeeleren erg populair geworden. Mede omdat skeeleren ook een goede work-out is en we niet naar de sportschool konden. Tijdens het skeeleren train je onder andere je billen, bovenbenen en buik- en rugspieren. Je hebt dus al relatief snel een volledige workout.

Om fit te blijven is het naast voldoende bewegen ook belangrijk om te rusten en gezonde voeding te eten. Er zijn verschillende social media accounts van sporters die je meenemen in hun leefstijl en hoe zij proberen gezond en fit te blijven. Bijvoorbeeld Stefani van Stefanigetsfit en Marit van Fitwithmarit, die allebei regelmatig op skates staan.

Ook is skeeleren goed voor je conditie en je balans. Door regelmatig te skeeleren kun je dus snel fit worden! En er zijn zelfs studies die aangeven dat skeeleren beter is dan hardlopen, doordat je tijdens het skeeleren minder druk uitoefent op je gewrichten. Om bij te houden hoe vaak je hebt geskeelerd en hoeveel kilometer je hebt afgelegd kun je de gratis Sprint app gebruiken, hier vertellen we zo dadelijk meer over.

Bescherming met skeeleren
Eén van de eerste punten waar je aan moet denken voor je gaat skeeleren is goede bescherming. In dit artikel vind je veiligheidstips voor het inlineskaten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd een helm draagt tijdens het skeeleren. Zo verklein je de kans op hoofdletsel als je valt. Daarnaast is het goed om polsbeschermers, kniebeschermers en elleboogbeschermers te dragen. Letsel aan de pols is een van de meest voorkomende blessures en polsbeschermers zijn een goede manier om letsel te voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen.

Sprint: een app voor skeeleraars
De Sprint app is voor alle schaatsers en skaters in Nederland. In de app vind je een schaats- en een skatefunctie, waarmee je door middel van de GPS op je telefoon al je prestaties kunt bijhouden. Na afloop zijn statistieken zoals je afgelegde route, afstand, gemiddelde snelheid en tijd te zien.

Daarnaast kunnen gebruikers van de Sprint app routes met elkaar delen en deze afleggen middels de app. Deze routes zijn voor iedereen zichtbaar en kunnen verrijkt worden met meldingen en hotspots. Bijvoorbeeld bij een gevaarlijk punt of een leuke horecagelegenheid. In deze video’s wordt de gehele skatefunctie van de Sprint app uitgelegd. De Sprint app is gratis te downloaden in de App Store en Play Store en meer informatie over deze leuke skeeler app vind je op www.sprintapp.nl.

De eerste SKATE4daagse
Van 30 augustus tot en met 5 september wordt de SKATE4daagse georganiseerd. De KNSB speelt hiermee in op de groeiende populariteit van de sport en daagt ook jou uit om mee te doen! In deze periode is het de bedoeling dat je in één week vier dagen gaat skeeleren, waar je maar wilt en met wie je maar wilt.

De SKATE4daagse wordt gehouden middels de eerder genoemde Sprint app. Hiermee kun je jezelf inschrijven voor het evenement en tijdens de SKATE4daagse je vier skatesessies bijhouden. Houd voor meer informatie over de SKATE4daagse de socials van Schaatsen.nl in de gaten of neem eens een kijkje op www.SKATE4daagse.nl.

Foto : Vincent Riemersma

Kan ik onder de huidige omstandigheden wel skeeleren?
Buiten sporten is gezond en fijn, het is wel van belang dat je wegens corona nog met een aantal punten rekening blijft houden. Ben je ouder dan 17 jaar, respecteer dan de 1,5 meter regel en skeeler niet met meer dan twee personen op de openbare weg. Draag ook altijd bescherming, dus een helm, kniebeschermers en polsbeschermers.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan