Tickets
Shop
Nieuws 09 jun 2021

Van der Poel ontvangt Oscar Mathisen award voor wereldrecord op tien kilometer

Nils van der Poel is beloond met de prestigieuze Oscar Mathisen-trofee. De prijs, ook wel bekend als Schaats-oscar, wordt jaarlijks uitgereikt aan de schaats(st)er die een uitstekende of bijzondere prestatie heeft geleverd tijdens het vorige seizoen.

Foto : Sander Chamid

Van der Poel ontvangt de trofee naar aanleiding van zijn wereldrecord en wereldtitel op de tien kilometer bij de WK afstanden in Heerenveen. 

Precies een jaar nadat Graeme Fish het wereldrecord (12.33,86) in Salt Lake City op zijn naam zette, slaagde Van der Poel er in Heerenveen in om het wereldrecord aan te scherpen naar 12.32,95. De Zweed bracht daarmee het wereldrecord op de 10 kilometer terug naar Thialf; Sven Kramer was in 2007 de laatste schaatser die een wereldrecord (12.49,88) op een individuele afstand in Heerenveen noteerde. 

Drie dagen eerder veroverde hij ook al de wereldtitel op de vijf kilometer. Van der Poel keerde afgelopen zomer na drie jaar weer terug in de schaatssport. "Dit is waar ik de afgelopen twintig maanden voor getraind heb," zei Van der Poel na het schaatsen van het wereldrecord. 

Vierde Zweed met Oscar Mathisen-trofee
Van der Poel is de vierde Zweed in de 62-jarige geschiedenis van de Oscar Mathisen-trofee die de award in ontvangst mag nemen. In totaal ging de trofee vijf keer naar Zweden. Jonny Nilsson won hem in 1962, Göran Claeson in 1973 en Tomas Gustafson in 1982 en 1988. Alle Zweedse winnaars ontvingen de prijs op basis van hun prestaties op de 10.000 meter.  In het geval van Gustafson ging het om wereldrecords. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan