Tickets
Shop
Nieuws 30 jun 2021

KNSB geeft kunstrijden impuls met komst van oud-wereldkampioen Javier Fernández López

In zijn streven het Nederlandse kunstrijden terug te brengen naar de wereldtop gaat de KNSB nauw samenwerken met oud-wereldkampioen Javier Fernández López. De dertigjarige Spanjaard zal onder meer als adviseur betrokken zijn bij de oprichting van het Nationale Trainingscentrum Kunstrijden (NTK), dat volgend jaar van start gaat in Heerenveen.

Foto : Carl Mureau

"Geweldig dat deze wereldtopper bereid is om het Nederlandse kunstrijden mee een impuls te geven", zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. "Javier beschikt over enorm veel kennis van de sport en heeft een groot internationaal netwerk. Hij barst bovendien van de ambitie en het is evident dat wij, en dan met name onze toprijd(st)ers, van deze samenwerking de vruchten plukken."
 
Fernández López is de laatste Europese kunstrijder die zich op het wereldtoneel kon meten met de gevestigde orde uit Rusland, Amerika en Japan. De Madrileen werd niet alleen zeven keer Europees kampioen, maar pakte ook twee wereldtitels (2015 en 2016) en behaalde een bronzen medaille op de Winterspelen van PyeongChang (2018). 
 
In 2019 zette Fernández een punt achter zijn loopbaan als actief kunstrijder. Hij runt nu een eigen schaatsacademie in Madrid, waar hij talenten opleidt voor de top. Fernández verzorgt grote kunstschaats-shows in heel de wereld en heeft zich ten doel gesteld om via internationale samenwerking het kunstrijden in Europa weer naar een hoger niveau te tillen. 
 
"Ik vind het een eer om voor een grote schaatsbond als de KNSB te werken", zegt Fernández. "Jullie zijn vertrouwd met ijs, in Spanje is dat anders, haha. Voor kleine landen is het moeilijk om grote kunstrijlanden in te halen. Maar als je de krachten bundelt en kennis op details toevoegt, kan het lukken. Hier ligt een goed plan, de faciliteiten zijn uitstekend en de atmosfeer is goed. Nu is het zaak om het juiste begeleidingsteam samen te stellen om de rijders elke dag weer een stukje beter te maken. Daar kom ik graag bij helpen."

Foto : Soenar Chamid

De internationale schaatsunie reageert positief. "Namens de ISU wil ik mijn waardering uitspreken voor dit initiatief om het kunstrijden in Nederland verder te ontwikkelen en promoten", zegt ISU-president Jan Dijkema. "Kunstrijden is mondiaal een zeer grote sport en het was knap hoe de Nederlandse schaatsers zich afgelopen WK in Stockholm manifesteerden. Dat smaakt naar meer. Ik wens hen en Javier Fernández López, die zich inzet voor internationale samenwerking, graag veel succes toe."
 
De KNSB is al even met de Spanjaard in gesprek over een mogelijke samenwerking. Op dinsdag 29 juni zetten Fernández en directeur-bestuurder van de KNSB Herman de Haan hun handtekening onder een contract. Fernández verblijft twee dagen in Nederland, met name om in Heerenveen kennis te maken met potentiële NTK-rijders, hun coaches en ouders.
 
"Voor onze sporters is Javier echt een held", zegt Karen Venhuizen, disciplinemanager kunstrijden van de KNSB. "Hij komt uit Spanje, een land waar kunstrijden geen grote sport is. Maar door keihard te werken, onder andere met grote trainers als Nikolai Morozov en Brian Orser, heeft hij het wel gemaakt! Hij heeft laten zien dat je ook als rijder uit zo’n klein kunstrijland de absolute top kunt bereiken. Dat is natuurlijk een prachtig voorbeeld."

De oud-wereldkampioen en olympisch medaillewinnaar krijgt een rol als adviseur bij de KNSB. Hij zal zich in eerste instantie intensief bemoeien met de oprichting van het NTK in Heerenveen. Fernández wordt zelf niet de bondscoach die deze nationale selectie gaat leiden, maar assisteert de KNSB wel bij het vinden van de juiste kandidaat voor die functie.
 
"Zijn netwerk en zijn aanstekende enthousiasme zullen ons daarbij zeker helpen", zegt Venhuizen. "Als het NTK eenmaal draait zal Javier blijven sparren met de hoofdcoach en de overige trainers. Hij zal adviseren over de invulling van het NTK-programma en gaat zich ook bezighouden met trainersopleidingen, zodat straks nog meer talenten de juiste technische bagage meekrijgen om zich aan te kunnen sluiten bij het NTK."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan