Tickets
Shop
Nieuws 24 jun 2021

Jens van 't Wout wil met gouden tand naar olympisch goud: 'Ga er vol voor'

In aanloop naar de Olympische Spelen van 2022 in Beijing geeft de nationale shorttrackselectie van bondscoach Jeroen Otter een kijkje achter de schermen via hun eigen Instagramkanaal. In de videoreeks Sharing stories vertellen de rijders over hun sport, maar ook vooral over het leven naast de ijsbaan. Na Dylan Hoogerwerf is het de beurt aan Jens van 't Wout.

Foto : Dennis Kruijswijk

Met zijn negentien jaar is Van 't Wout de benjamin van het team. De rijder uit het Friese Sintjohannesga is sinds zeven jaar actief op de shorttrackijzers. Daarvoor deed hij vooral aan ijshockey samen met zijn broer Melle. In Canada waar de twee broers opgroeiden is dat immers een belangrijke nationale sport. Enkele jaren geleden zijn ze met hun ouders terug naar Nederland verhuisd. 

Het afgelopen seizoen kende Van 't Wout zijn doorbraak. Met goud op het NK 1500 meter en zilver op het NK Allround werd hij geselecteerd voor de grote toernooien. Hij werd geselecteerd voor het EK en het WK, waar hij met de aflossingsploeg goud pakte. Daarmee heeft de jongeling al twee grote internationale titels op zijn naam. Sinds enkele maanden maakt hij echt onderdeel uit van de ploeg van bondscoach Jeroen Otter.

Naast zijn gouden WK-medaille heeft Van 't Wout nog meer goud in huis. Twee jaar terug kwam hij namelijk hard ten val bij de openingswedstrijd van het seizoen. Bij een val van Vladislav Bykanov kwam diens schaats in zijn gezicht. Met een flinke snee rijker en twee tanden armer verliet Van 't Wout het ijs. Sindsdien heeft hij twee nieuwe tanden gekregen, waarvan één gouden. 

Van 't Wout heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt en hoopt die lijn komend jaar door te zetten. Zijn ambities zijn niet niks: goud op het NK Shorttrack en deelname aan de Olympische Spelen in Beijing. "Het is lastig om te zien of het individueel of relay wordt, maar ik ga er in ieder geval vol voor", zegt hij enthousiast. 

Naast het schaatsen is Van 't Wout een fanatieke gamer. En hij is druk in de weer met het bewerken van schoenen. Hij heeft al heel wat klanten blij gemaakt met zijn eigen ontwerp. "Zij sturen mij iets op dat ze leuk vinden. Dat spuit ik er dan op met een spuitbus en dan verkoop ik ze."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan