Tickets
Shop
Nieuws 23 jul 2021

Swings en Verweij winnen KNSB Reggeborgh Marathon in Utrecht

De zesde KNSB Reggeborgh Marathon is vanavond in Utrecht glansrijk gewonnen door Bart Swings, die solo aankwam, ruim voor Crispijn Ariëns en Ruben Ligtenberg. Bij de vrouwen ging de zege naar Maaike Verweij, die de sprint won van een kopgroep van vijf. Zij was op de streep Ineke Dedden en Beau Wagemaker te snel af.

Foto : Hidde Muije

Op de Nedereindse Berg, het fraaie en selectieve parkoers in Utrecht, ontbraken vanavond nogal wat grote namen uit het inlineskatepeloton. Nationaal kampioen Jordy Harink en Luc ter Haar wagen natuurlijk hun kansen bij het EK in Portugal, Bart Hoolwerf en Casper de Gier trainen met Team Jumbo-Visma in Inzell en Gary Hekman bleef als kersverse vader thuis in Kampen.

Het wachten was dus op een onderonsje tussen Bart Swings, die geen EK rijdt vanwege zijn olympische schaatsambities, en de wel weer aanwezige Crispijn Ariëns. En zo geschiedde. Het tweetal sprong al in de tweede ronde weg en kreeg brutaal gezelschap van de jonge Ruben Ligtenberg.

Swings was duidelijk de sterkste van het drietal, en plaatste dan ook menige aanval om zijn concurrenten pijn te doen. Met succes. Hij zag eerst Ligtenberg afhaken en kreeg in de voorlaatste ronde ook Ariëns op de knieën. De Belg, die gisteren nog op het ijs van Thialf stond en vanochtend sprongtrainingen deed, reed in zijn eentje naar de overwinning.

En dat verzachtte een beetje het - zelfgekozen - leed van het missen van het EK. "Natuurlijk had ik er deze week graag bij geweest in Portugal, maar ik heb komend seizoen andere doelen: de Spelen in Beijing", sprak Swings na afloop van het mooie duel met Ariëns. "Crispijn is goed op de weg terug, ik vond dat hij alweer hard reed."

De vraag, twee weken voor de Daikin NK Marathon in Rotterdam, was vanavond dan ook: hoe sterk is Ariëns weer met het oog op die nationale titelstrijd? De Brabantse Heerdenaar, die het NK als inlineskater drie keer won, toonde zichzelf niet ontevreden. Hij is, na het fietsongeluk dat hem een hersenschudding en een whiplash bezorgde, nog niet de oude.

"Maar het valt me niet tegen met hoe het nu gaat", aldus Ariëns. "Ik kon het Bart af en toe moeilijk maken, al moest ik op het laatst passen. Bij het NK is Bart er niet, maar veel jongens die hier vanavond niet waren zijn dan wel aanwezig. Maar zoals ik nu rij, ga ik bij het NK wel mee strijden. Twee weken uitrusten nu? Ik denk dat twee weken doortrainen meer helpt."

Overigens werd de mannenwedstrijd, die over 19 rondes van 2200 meter zou gaan, vanwege de invallende duisternis met drie omlopen ingekort. Het parcours is (nog) niet voorzien van straatverlichting. Voor de wedstrijd, georganiseerd door de Schaatsvereniging Utrecht, had dit geen gevolgen, want de toen nog drie koplopers waren al lang uit het zicht van het kleine peloton verdwenen.

Vrouwen
Bij de vrouwen ontstond al vroeg in de wedstrijd een serieuze kopgroep, waarvan halverwege de koers vijf vrouwen overbleven. Dat waren Gerline Crediet, Beau Wagemaker, Sandra Dekker, Ineke Dedden en Maaike Verweij. Dat kwintet werkte uitstekend samen en bouwde zijn voorsprong gestaag uit.

Hoewel na 18 doorkomsten de bel voor de laatste ronde vergeten werd, was het de kopgroep duidelijk dat het hierna tijd werd voor de eindsprint. Daarin moesten Dedden, die tweede werd, en Wagemaker (derde) uiteindelijk het hoofd buigen voor Maaike Verweij. "Het was een lange sprint en ik was er zenuwachtig voor, maar wist dat ik hem kon winnen, mooi dat het gelukt is", sprak de rijdster uit Veenhuizen.

Verweij komt uit de FriesBlond-ploeg van coach Jillert Anema. Vanwege buitenlandse trainingsstages was dit pas haar derde wedstrijd van het inlineskateseizoen, na Brakel en Heerde. Over twee weken staat ze aan de start bij het NK Marathon, met Elisa Dul en Marijke Groenewoud weer aan haar zijde, die nu voor het EK in Portugal verblijven. Verweij: "In Rotterdam willen we als ploeg de titel pakken."

Aan de start verscheen vanavond nog een opvallende deelneemster: Vanessa Wong uit Hongkong, sinds jaren een vertrouwd gezicht bij internationale wedstrijden. "Ik heb, vanwege Covid, al twee jaar niet kunnen skaten. Nu kom ik een maand trainen in Heerenveen", aldus Wong. "Van Gary (Hekman, red) hoorde ik dat deze marathon was en ik kon nog net meedoen."

Haar verblijf in Heerenveen had ze gepland als voorbereiding op het WK Inlineskaten, dat in september zou plaatsvinden in Colombia, maar voorlopig twee maanden verschoven is. Wong: "I know, maar het is nu regentijd in Hongkong en ik wilde echt weg, had echt even behoefte aan een break!" In Utrecht zat Wong niet bij de kopgroep, maar ze reed de wedstrijd wel keurig uit in de achtervolgende groep.

Reggeborgh 100 meter Sprint
Voorafgaand aan de marathon werd in Utrecht ook de Reggeborgh 100 meter Sprint verreden. Bij de mannen ging de overwinning naar Teun Schouten, die in de finale met een tijd van 10,822 seconden sneller was dan Bas Meijer (2) en Rens Nieuwenhuis (3). Bij de vrouwen pakte Lataesha Narain in 11,851 seconden de eerste plek, het zilver was voor Iris Tiben en Denice Nieuwenhuis maakte het erepodium compleet.

Dave van Dam Cup
Tussen de Reggeborgh 100 meter en marathon was de Nedereindse Berg ook het decor voor een wedstrijd uit de competitie om de Dave van Dam Cup. Deze koers werd gewonnen door Wim Kwakkel, voor Geert Kruims (2) en Sjoerd Plantinga. Bij de vrouwen was de zege voor Janneke Taks, die op het podium werd geflankeerd door Demi Meinten (2) en Rianne Coljé.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan