Tickets
Shop
Nieuws 21 jul 2021

Oud-shorttracker Alvarez als honkballer naar de Spelen

Oud-shorrtracker Eddy Alvarez heeft zich onlangs verzekerd van een plekje in de Amerikaanse honkbalploeg voor de Olympische Spelen in Tokio. De 31-jarige Alvarez greep bij de Olympische Winterspelen van 2014 nog het zilver op de relay. Na het uitkomen van die olympische droom richtte hij zich op het honkbal.

Zodoende werd Alvarez de eerste winterolympiër die speelt in de MLB. Met een ticket naar Tokio op zak is hij bovendien ook de enige honkballer in de 24-koppige ploeg die ervaring heeft met deelname aan de Olympische Spelen. Die ervaring heeft hij te danken aan zijn verleden in het shorttrack.

"Het is een droom die uitkomt," zegt Alvarez over deelname aan de Olympische Spelen in twee verschillende sporten. "Het is iets waar mijn ouders en ik altijd grapjes over maakten: deelnemen aan de Spelen in twee verschillende sporten. Dat het nu echt staat te gebeuren is bizar." 

De oud-shorttracker, in 2014 nog goed voor zilver op de relay, durft bovendien te dromen over eremetaal. "In 2014 wonnen we zilver [in het shorttrack, red], nu is de kans om het goud mee naar huis te nemen," zegt hij. 

Tijdens zijn loopbaan heeft Alvarez honkbal en shorttrack altijd in meer of mindere mate met elkaar gecombineerd. Op jonge leeftijd begon hij met inlineskaten en later stapte hij over op het ijs. Tijdens zijn middelbare schoolperiode legde Alvarez zijn focus volledig op honkbal.

Alvarez keerde terug naar het honkbal in een poging zijn knieën een pauze te geven na jaren van chronische pijn. In 2012 onderging hij een zware operatie aan beide knieën en na een intensieve revalidatie had hij iets meer dan een jaar de tijd om in weer vorm te raken voor de volgende Winterspelen. Dit keer slaagde hij er wel in om zich te kwalificeren voor Sotsji, waar hij met de Amerikaanse relayploeg het zilver pakte.

Daarna hing Alvarez zijn schaatsen voorgoed aan de wilgen om zich volledig te focussen op het honkbal. "De MLB bereiken was één ding, maar nu ik de Spelen ook nog eens heb gehaald voelt het alsof de cirkel rond is. Dat ik Amerika nu ook in een compleet andere sport mag vertegenwoordigen is heel bijzonder," aldus Alvarez. 

Update 21 juli: Alvarez draagt vlag tijdens openingsceremonie
Eddy Alvarez draagt vrijdag samen met basketballer Sue Bird de Amerikaanse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Beide sporters kregen de meeste stemmen van alle Amerikaanse deelnemers aan de Spelen. Voor Alvarez is het de eerste keer dat hij de vlag draagt. "Mijn familie heeft zoveel opgeofferd om mij kansen te geven. Ik ben iedereen die mij deze eer gunt enorm dankbaar."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan