Tickets
Shop
Nieuws 21 jul 2021

Aflossingsbrons pleister op de wonde: 'Het is brons en daar mogen we trots op zijn'

Ruurd Dijkstra, Luc ter Haar en Marc Middelkoop hebben op de derde dag van de EK Inlineskaten in Canelas een bronzen medaille gepakt op de aflossing. De mannenploeg lag in eerste instantie niet in een positie die zicht gaf op een podiumplaats, maar profiteerde van een valpartij. De medaille was een mooie opsteker. Tot nu toe kenden de mannen een teleurstellend toernooi.

Foto : Neeke Smit

De felle strijd om het goud tussen Portugal en Frankrijk bracht uiteindelijk een gelukje aan de oranje equipe. Het gevecht leidde tot een fatale struikelpartij, veroorzaakt door de Portugezen, die met een diskwalificatie werden bestraft. Plots bevonden de Nederlandse mannen zich tot hun eigen verbazing op de derde plaats. Die podiumplek gaven ze niet meer af, maar een gooi naar het zilver of zelfs goud zat er niet in. De Italianen werden Europees kampioen, voor Spanje en het brons was dus voor Nederland. 

Na afloop waren de mannen niet erg uitbundig. De mannen waren zich bewust dat ze ten opzichte van de Europese top tekort kwamen. "Het is niet wat we gehoopt hadden de afgelopen twee dagen. Nu konden we in ieder geval meedoen", zei Middelkoop na de wedstrijd. Ter Haar kon zich bij zijn ploeggenoot aansluiten. "Tot nu was het teleurstellend. We zijn alle drie heel erg in vorm, dus we zijn met heel andere verwachtingen hierheen gegaan dan we uiteindelijk hebben gepresteerd."

Met een deukje in de mentale gesteldheid, aldus Ter Haar, kwamen de mannen woensdag aan de start van de aflossing. "Vanmorgen ging het al erg goed. We zijn wel heel kritisch op onszelf, want we gaan wel voor de winst, maar we mogen best tevreden zijn met hoe we nu hebben gereden. Dit geeft een goede boost richting het wegtoernooi."

De derde man in het team, Dijkstra, moest tijdens de wedstrijd nog vol een gat dichtrijden om de aansluiting met de kop te houden. "Mijn wissels gingen vanavond niet heel goed", sprak hij achteraf. "Ik heb daarvoor toch iets te weinig ervaring in een internationale relay. Ik wist nog niet goed een weg door de menigte te manoeuvreren. Het is een beetje een dubbel gevoel, maar het is wel gewoon brons en daar mogen we trots op zijn met zijn drieën."

Met de bronzen medaille op zak kijken de mannen nu vooruit naar het wegtoernooi. Daar hopen ze beter voor de dag te komen dan op de piste. "Er was heel veel chaos en we reden meer als eenlingen", analyseert Ter Haar. "Op het wegparcours hopen we dat het anders gaat zijn en dat we onze krachten meer kunnen bundelen. Dan willen we weer om de prijzen meedoen." "Het is een supersnel wegparcours", vult Middelkoop aan. "Het zal net als op de baan heel uitdagend worden. Het is wel een beetje breed, maar door de snelheid zal het lastig zijn om in te halen. Het blijft een grote uitdaging, maar we zijn nu gretig en gaan verder op zoek naar betere resultaten dan de eerste twee dagen."

Diskwalificatie
Bij de vrouwen zat eenzelfde buitenkans als bij de mannen er niet in. De Nederlandse ploeg, die werd gevormd door Elisa Dul, Berber Vonk en Lianne van Loon, kon geen vuist maken. Zij moesten toezien hoe de Duitse vrouwen de bloedstollende eindstrijd wonnen, door in een fotofinish de Fransen net te snel af te zijn. Italië pakte het brons, de Nederlandsen moesten genoegen nemen met een vijfde plaats.

De mannen junioren A werd vooraf goede medaillekansen toebedeeld. Een onnodig gewaagde inhaalactie van Kayo Vos maakte een einde aan die aspiraties. De actie, die een valpartij van Portugal en Vos zelf ten gevolge had, werd bestraft met diskwalificatie. De vrouwenploeg deed haar uiterste best, met Patricia Koot als duidelijke uitblinker. De eindtijd was niet genoeg om de finale te bereiken. 

De teams van de junioren B vielen beide af in de voorronde. Asif Muhammad kwam direct na de start ten val en zag de kansen direct vervliegen. Marieke de Vries, Sanne Oosterwijk en Rosalie van Vliet waren niet snel genoeg om een finaleplek af te dwingen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan