Tickets
Shop
Nieuws 19 jul 2021

De Boo pakt eerste eremetaal: 'Verrast dat ik het ook in het skeeleren kan'

Jenning de Boo heeft de openingsdag van de EK Inlineskaten opgefleurd met een bronzen medaille voor Nederland. De junior kwalificeerde zich op de eerste afstand van de dag, de 200 meter duo-tijdrit, als snelste voor de finale. In de eindstrijd moest hij echter nog twee concurrenten voor laten gaan.

Foto : Neeke Smit

De eerste dag van de EK was voor De Boo bijzonder lang. Al om half zes hoorde hij de wekker. "Dat was mentaal al best een ding", vertelt hij na het behalen van zijn bronzen plak. "Vervolgens werd de wedstrijd ook nog een tijd uitgesteld omdat het miezerde. Op het gegeven moment was ik wel moe en had ik ook wel flink zenuwen. Gelukkig is het uiteindelijk heel goed gegaan."

In de voorronde zette De Boo vervolgens de snelste tijd neer. Voor sommigen kan dat extra druk met zich meebrengen, aan de jonge sprinter gaf het vooral een boost. "Het is mijn eerste EK, dus ik kende al mijn tegenstanders nog niet. Het was ontdekken hoe ik op internationaal niveau kan rijden. Met inlineskaten rijd ik nooit internationaal, dus ik was vooral heel benieuwd. De kwalificatie gaf me een enorme bom met zelfvertrouwen."

De Boo, afkomstig uit Groningen en wonend in een gastgezin in Friesland, ontdekt zichzelf dit seizoen als inlineskater op het hoogste niveau. Als shorttracker maakte hij al naam door onder meer namens Nederland uit te komen op de Jeugd Olympische Spelen. Op de wielen deed hij de afgelopen jaren altijd wel goed mee, dit jaar drukt hij zijn neus pas echt aan het venster. Na goede uitslagen in de landelijke baanwedstrijden werd hij geselecteerd voor de EK. 

Zonder veel kennis van zijn concurrenten had De Boo wel al dat zijn Italiaanse opponent Andrea Cremaschi er een handje van heeft om in de voorronde niet het achterste van zijn tong te laten zien. In de finale was hij er dus op voorbereid dat hij misschien wat tekort zou komen. Dat bleek ook. Zowel Cremaschi als Florian Bernard uit Frankrijk waren de Nederlander te snel af. Voor De Boo kon zijn dag echter niet meer stuk. "Om dit als opening van de wedstrijden te hebben is helemaal top. In het shorttrack gaat het hartstikke goed, maar ik ben verrast dat ik het ook in het skeeleren kan. Dit geeft veel vertrouwen."

De overige Nederlanders wisten op de kortste pisteafstand geen finaleplaatsen te halen. De Nederlanders beschikken niet over de pure kracht en explosiviteit die de buitenlandse rijders wel hebben. Bij de junioren B haalden Asif Muhammad en Marieke de Vries niet de finale. De Vries verklaarde na afloop ruim een halve seconde langzamer te zijn dan in de trainingen eerder die week. Ook Nikki Noordergraaf en Timo Lamme grepen mis bij de junioren A. Bij de senioren wist Lianne van Loon zich als twaalfde en laatste te plaatsen voor de finale. Zij gaf echter forfait om zich volledig te richten op de teamsprint. Rémon Kwant en Elisa Dul strandden in de voorronde. 

Bij de senioren mannen ging het goud naar Duccio Marsili uit Italië. Hij was ook in de voorronde al de snelste. Gwendal Le Pivert verbeterde zichzelf ten opzichte van de ochtendsessie en greep zilver. Simon Albrecht greep het brons. Mathilde Pedronno greep het goud bij de vrouwen. Zij was in de ochtend ook al veruit de snelste. De Française was tweemaal de enige vrouw die een tijd onder de 19 seconden neerzette. Laethisia Schimek en Asja Verani flankeerden haar op het podium. 

De organisatie van de EK Inlineskaten publiceert geen (online) uitslagen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan