Tickets
Shop
Nieuws 23 jul 2021

Fernandez sprint ondanks gescheurde lies naar Europese titel op 100 meter

Ioseba Fernandez heeft de Europese titel veroverd op de 100 meter, al ging dat niet vanzelf. De 31-jarige Spanjaard scheurde in de laatste meters van zijn race zijn lies en kon de laatste meters niet meer voluit doorrijden. Ondanks de pijn hield hij Vincenzo Maiorca en Joao Afonso achter zich.

Foto : Neeke Smit

Fernandez, die in de halve finale een tijd van 9,74 had gerealiseerd, had in de finale een stevige voorsprong opgebouwd, waardoor hij in de laatste meters niet eens meer voluit hoéfde te gaan. Met een tijd van 9,95 bleef hij Maiorca en Afonso, die allebei niet onder de tien seconden reden, voor. Bij de vrouwen ging de Europese titel naar Mathilde Pedronno. De Francaise, die 10,62 noteerde, klopte in een spannende strijd de Italiaanse Alice Fracassetto (10,71) en landgenote Maelle Laune (10,73).

De Nederlandse inlineskaters waren er eerder op de dag niet in geslaagd een finaleplek af te dwingen op de 100 meter. Moniek Klijnstra plaatste zich met een tijd van 10,98 nog knap als tweede (van de in totaal negen rijders) voor de halve finale, maar legde het in haar heat - voor een startbewijs in de finale - af tegen de Italiaanse Alice Fracassetto. De Friezin had een stukje startlijn aan haar wiel, waardoor ze naar eigen zeggen niet genoeg snelheid kon maken. Toch was ze met een tijd van 10,81 sneller dan eerder op de dag, al was Fracassetto met 10,66 nóg beter.

Bij de mannen kwamen Rémon Kwant en Glenn Nijenhuis tekort voor een plek in de halve finale. Ook bij de junioren plaatsten de Nederlanders zich niet voor de finale. Jenning de Boo (junioren A) en Marieke de Vries (junioren B) overleefden de eerste ronde nog wel, maar werden vervolgens uitgeschakeld in de halve finale. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan