Tickets
Shop
Nieuws 16 jul 2021

Derde editie NK Clubs week naar voren gehaald

De derde editie van het officiële NK Clubs vindt dit seizoen op zaterdag 25 september plaats. Dat heeft de organisatie van het evenement in samenwerking met de selectiecommissie langebaan van de KNSB bekendgemaakt. Amateurs én professionals van de veertien geselecteerd clubs strijden in Thialf om de titel 'Beste schaatsclub van Nederland'.

Het NK Clubs zou in eerste instantie op zaterdag 3 oktober plaatsvinden, maar omdat er op die datum een shorttrackwedstrijd in Thialf plaatsvindt, heeft de organisatie van het evenement in samenwerking met het sectiebestuur de wedstrijd een week naar voren gehaald. Vorig seizoen moest het NK Clubs nog 'met pijn in het hart' van de kalender worden geschrapt vanwege de toen geldende coronamaatregelen.

Het NK Clubs is in 2018 in het leven geroepen om verenigingen te stimuleren een kwaliteitsslag te maken in opleidingen en te zorgen voor nieuwe aanwas van schaatstalenten. Daarnaast geeft het NK Clubs een impuls aan het clubliefdegevoel in de schaatswereld. Voor de clubs is dit evenement het hoogtepunt van het seizoen. Het is het enige toernooi waar het niet om de individuele prestatie gaat, maar om de prestatie van het team. Vandaar dat de clubs er alles aan proberen te doen om de toppers die vroeger bij hun club hebben gereden erbij te betrekken. 

De ranglijst voor beste clubs is samengesteld op basis van een optelling van de individuele prestaties van hun leden in het afgelopen seizoen. Per club moeten in totaal minimaal 28 ritten zijn gereden in de categorieën junioren dames en heren (500, 1000 en 1500 meter) en senioren dames en heren (500, 1000, 1500 en 3000 meter). De beste veertien clubs doen mee aan het NK Clubs. De Alkmaarsche IJsclub won het NK Clubs in 2019, STV Lekstreek uit Lekkerkerk was in 2018 de eerste winnaar.

Meer informatie over het NK Clubs vind je hier.

De 14 deelnemende clubs aan de editie 2021 zijn:
1. Hardrijders Club Heerenveen (Tijnje)
2. S.D.T. Sint Nicolaasga (Sint Nicolaasga)
3. IJsvereniging Groningen (Groningen)
4. STV Lekstreek (Lekkerkerk)
5. Deventer IJsclub (Wilp)
6. HardrijVereniging Den Haag-Westland (Den Haag)
7. STG Koggenland (Zwaagdijk)
8. Alkmaarsche IJsclub (Alkmaar)
9. IJsclub Tilburg (Tilburg)
10. IJsclub Stokvisdennen (Dalfsen)
11. Centrale Schaatsvereniging Vriezenveen (Vriezenveen)
12. De IJsster (Sneek)
13. Schaatsvereniging De Striene (Breda)
14. IJsclub Haarlem (Haarlem)


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan