Tickets
Shop
Fans 27 jul 2021

Boek DRIVE van Mark Tuitert is een bestseller

Mark Tuitert heeft met zijn boek ‘DRIVE Train je stoïcijnse mindset’ een bestseller geschreven. Binnen drie weken gingen er 25.000 exemplaren over de toonbank. “Ik ben helemaal niet bezig geweest met hoeveel boeken ik zou verkopen.”

Olympisch kampioen Mark Tuitert (41) verdiepte zich de afgelopen 20 jaar in de principes van de stoïcijnse filosofie. Het hielp hem een balans te vinden tussen gedreven presteren en de rust in zichzelf bewaren. In DRIVE brengt hij de principes terug tot 10 lessen voor een scherpe & relaxte mindset. Lessen die hij toepast in zijn eigen leven. Eerst als schaatser, nu als ondernemer, spreker en vader. Door schade en schande wijs geworden deelt hij die wijsheid met zijn lezers. En hij moedigt mensen vooral aan om er zelf mee aan de slag te gaan. Elk hoofdstuk eindigt met een training. "Want je kunt het natuurlijk niet uit een boekje halen", zegt hij met een knipoog. "Je moet het zelf toepassen."

Officieel een bestseller
Zoals het een waar stoïcijn betaamt relativeert Mark Tuitert meteen wat het succes voor hem betekent. Het is gemakkelijk om er superlatieven als ‘snelste stijger in de bestseller top 60’ en ‘tijdelijk uitverkocht op Bol.com’ op te plakken. Al is zo’n verkooppiek natuurlijk leuk, het zegt hem niet zoveel: "Voor mij is het een succes als mensen het boek aan elkaar cadeau geven. Of aan elkaar doorgeven. En hopelijk is het dan een eerste aanzet tot stoïcijns denken en doen. Het zou mooi zijn als mensen er ècht iets aan hebben. Als ze leren om de juiste keuzes te maken en zichzelf beter kunnen sturen."

Toch zijn de verkoopcijfers te mooi om ze buiten beschouwing te laten. "Officieel mag ik het een bestseller noemen ja. En dat we binnen een maand praten over de vierde druk is natuurlijk geweldig. Al had ik wel het idee dat het onderwerp leeft, gezien de situatie met corona nu. Hoe ga je veerkrachtig om met een pandemie? Dus het leek me wel relevant om het boek nu uit te brengen. Toch ben ik vooral bezig geweest om een zo leuk en goed mogelijk boek te schrijven. Ik wilde iets maken waar ik trots op kon zijn. En dat is gelukt."

First Energy Gum
Niet alleen Tuiterts boek scoort als een malle. Ook met zijn eigen bedrijf First Energy Gum timmert hij aan de weg. Sinds drie jaar verkoopt hij online cafeïnekauwgom. Het ligt ook bij enkele tankstations in de schappen. Langzaam maar zeker verkent hij de markt om het uit te rollen in supermarkten. Zo had hij vorige week nog een bespreking op het hoofdkantoor van Jumbo. Heel diplomatiek ‘kan hij daar verder nog geen uitspraken over doen’.

Het is een feit dat ook First Energy Gum aan terrein wint. Enkele spelers van het Nederlands elftal hebben de kauwgompjes van Tuitert in de kleedkamer liggen. "Een groot compliment dat ze het tijdens de wedstrijd gebruiken. Als oud-sporter ben ik daar wel trots op. Oranje bestelt gewoon bij ons. Dat is wel kicken." Toch stijgt ook dit succes hem niet naar het hoofd: "Natuurlijk wil ik een merk neerzetten. Natuurlijk wil ik winst maken. Maar er zit ook wel iets van een hoger doel achter. Het helpt gewoon echt om beter te presteren."

Omgaan met tegenslagen
Terug naar het boek dan. Mark Tuitert schrijft in DRIVE hoe hij zich door de tegenslagen in zijn carrière steeds meer ging verdiepen in het stoïcisme. Tot twee keer toe liep hij de Olympische Spelen mis. In 2002 was hij er niet bij in Salt Lake City omdat hij overtraind was. En Turijn 2006 ging aan zijn neus voorbij omdat hij het verprutste op het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Toch duurde het nog tot vlak voor de Spelen van Vancouver in 2010 voordat het kwartje echt viel. Toen pas kon hij de filosofie toepassen om het hoofd te bieden aan de enorme prestatiedruk.

"Hoe praat je dan tegen jezelf? Vlak voor de start van de 1500 meter sprak ik mezelf toe om moedig te zijn. Ik mocht best angst voelen, maar ik moest er tegelijkertijd vol voor gaan. Strijdend met mezelf alles eruit halen. Die agressie is ook nodig om goud te halen." En goud werd het. Mark Tuitert was kalm. En juist omdat hij kalm was, was hij ook scherp: '1 minuut, 45 seconden en 57 honderdste later win ik goud.'

Foto : Soenar Chamid

Levenslessen
Een jaar na Vancouver verscheen al een biografie van Mark Tuitert die hij schreef met co-auteur Tim Senden. Op DRIVE moesten we 11 jaar wachten. "Zoals gezegd heeft de coronapandemie daar zeker een rol in gespeeld." Ook een zakelijke tegenslag met First Energy Gum (er brak brand uit in de fabriek in de Verenigde Staten waar zijn product werd verpakt waardoor hij niet kon leveren) wierp hem terug op de stoïcijnse mindset. "Bovendien voelde het nu gewoon als het juiste moment om er iets mee te doen. Ik ben verder in mijn leven."

Want ook na Vancouver leerde het leven Mark Tuitert nog enkele pittige lessen. Goud ten spijt stonden de sponsoren niet bepaald in de rij. En in 2014 voelde hij de druk om zijn Olympische titel op de 1500 meter te verdedigen. Dat was nog nooit een Nederlandse schaatser gelukt. Bij het kwalificatietoernooi sloeg de twijfel toe. Er moest een andere ‘stoïcijn’ (zijn coach Gerard van Velde) aan te pas komen om hem kalm te krijgen. Tuitert lachend: "Ik weet niet of hij een stoïcijn is. Hij snapt wel heel goed waar een atleet doorheen gaat. En hij heeft zeker stoïcijnse trekjes. Hij zou ook zomaar een geboetseerde Griekse God kunnen zijn."

Privéleven
Ook in zijn persoonlijke leven kwam Mark Tuitert voor grote uitdagingen te staan. Het overlijden van zijn moeder in 2012 na een slopende depressie bijvoorbeeld. En vele jaren daarvoor de scheiding tussen zijn ouders waardoor hij de keuze maakte om te breken met zijn vader. Tuitert is er heel open over in zijn boek. De filosoof in de topsporter ontdekte dat hij om een betere schaatser te worden eerst een beter mens moest worden. Hij liet het harde oordeel dat hij over zijn vader had geveld los. Voorzichtig herstelde het contact zich. Een quote uit DRIVE: 'Een last is van mijn schouders gevallen. En niet alleen van mijn eigen schouders: vier jaar later, tijdens mijn olympische race in Vancouver, zit mijn vader meelevend en uiteindelijk juichend op de tribune.'

Aan vakantie toe
De afgelopen weken waren ‘een gekkenhuis’ met de lancering van zijn boek en zakelijke besprekingen voor First Energy Gum. Tuitert is ook een graag gehoorde en geziene gast in radioprogramma’s en talkshows op televisie. Hij toerde bovendien het hele land door voor signeersessies in boekwinkels. Het leek wel alsof hij 24/7 bezig was. "Nog een paar dagen en dan ga ik op vakantie. Lekker twee weken de boel de boel laten. De natuur in met mijn gezin. En social media... daar heb ik toch al een haat-liefde verhouding mee. Dus die gaan zoveel mogelijk uit." Zou hem dat lukken? Ook als zijn boek weer een nieuw verkooprecord breekt?


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan